FIKK ÅPNE. Jøran Jensen, daglig leder, Orlando bar & grill. Foto: Kenneth Strømsvåg
FIKK ÅPNE. Jøran Jensen, daglig leder, Orlando bar & grill.

Nyhetsåret i Indre Salten

Et lite tilbakeblikk på noen av nyhetene som har preget 2022.

Publisert Sist oppdatert

Januar

I midten av januar var det endelig klart for at utelivet i Norge igjen kunne åpne kranene etter å ha vært ilagt strenge korona-restriksjoner.

Det skulle vise seg å være det første skrittet mot en mer normal tilværelse etter lang tid med store begrensninger for hva man kunne gjøre.

Det var imidlertid ikke et totalt frislipp av servering, men alkohol måtte bestilles til bord, og det var fremdeles avstandsbegrensninger på utestedene.

Februar

Lydia Torsvik Gieselmann fra Skjerstad har etter hvert blitt et godt kjent og populært fjes i flere forskjellige TV-produksjoner.

Men da februar gikk mot slutten, var hun å se i grønne militær klær i årets sesong av Kompani Lauritzen. Det var noe helt annet enn det hun hadde gjort før.

For opplevelsen som aspirant og rekrutt i kompaniet til oberst Dag Otto Lauritzen var noe helt utenom det vanlige.

- Det var hardt og tøft, det er det ingen tvil om, sa hun lattermildt før serien ble sendt.

UNIK OPPLEVELSE. Lydia Torsvik Gieselmann sier det var en helt unik opplevelse å få være en del av TV-kompaniet til Dag Otto Lauritzen. Foto: TV2
UNIK OPPLEVELSE. Lydia Torsvik Gieselmann sier det var en helt unik opplevelse å få være en del av TV-kompaniet til Dag Otto Lauritzen.

Mars

I mars gikk Fauskes kulturliv sammen for å lage en veldedighetskonsert for Ukraina. Alle billettinntektene gikk til Røde Kors sitt arbeid for å hjelpe ukrainske flyktninger.

Nasjonalforeningen Fauske demensforening ville også bidra til Røde Kors sitt arbeid. Et samlet styre vedtok å gi ti tusen kroner til formålet.

Sammen med billettinntektene ble det samlet inn 31 tusen kroner til arbeidet for å hjelpe ukrainske flyktninger.

April

Per-Gunnar Skotåm havnet på forsidene i aviser landet over i april etter å ha nektet å gi seg som eier i selskapet som står bak steigan.no.

Skotåm trakk seg som landsstyremedlem i Rødt etter massiv kritikk for sitt eierskap og styreverv i selskapet bak nettstedet steigan.no.

Nettstedet vært kritisert for gjengivelse av russisk krigspropaganda, og det har vært søkelys på koblinger mellom nettstedet og flere medlemmer av partiet Rødt.

Skotåm er uenig i at nettstedet formidler russisk propaganda, og det har nå ført til at han trakk seg fra landsstyret i partiet, men fortsetter som folkevalgt i både fylkespolitikken og som kommunepolitiker i Fauske.

KREVENDE. Det var mange som ønsket Per Gunnar Skotåms avgang fra politikken eller fra eierskapet han har i selskapet bak nettstedet steigan.no Foto: Helge Simonsen
KREVENDE. Det var mange som ønsket Per Gunnar Skotåms avgang fra politikken eller fra eierskapet han har i selskapet bak nettstedet steigan.no

Mai

Debatten raste i indre Salten da ble det klart at Blastr Green Steel planla å bygge 100 vindturbiner i Sørfold/Fauske-området for å produsere nok strøm til et såkalt "grønt" stålverk. Motstanden ble for stor.

En av de som tok til ordet for å stanse utbygginga var reindriftseier Mats Pavall. Han var klar i tale både til politikere og industriutbyggere om at det å bygge ut vindkraft i de foreslåtte områdene, kom til å være helt uaktuelt.

- Det kommer aldri til å skje. Jeg kan ikke være med på å utslette min egen næring og de mange hundre årene med historie fra de som har gått foran oss. Det eneste jeg kan garantere er at dette ikke kommer til å bli en realitet så lenge vi er her, sa Pavall til Saltenposten.

LEVERTE BREV. Mats Pavall hadde med seg et brev som alle de oppmøtte på møtet i kommunestyresalen fikk utdelt. Der beskrev han hvordan det er utenkelig for reindrifta å gå med på planene om vindkraftutbygging. Foto: Helge Simonsen
LEVERTE BREV. Mats Pavall hadde med seg et brev som alle de oppmøtte på møtet i kommunestyresalen fikk utdelt. Der beskrev han hvordan det er utenkelig for reindrifta å gå med på planene om vindkraftutbygging.

Juni

Rundt 80 mennesker samlet seg for å gå i historiens første Pride-parade i Saltdal i juni.

Alt arbeidet som Tora Wårheim og resten av styret i Salten Pride gjorde i forkant av Pride-markeringen ga stor uttelling under markeringen.

Alle som møtte opp denne regntunge dagen gikk inn i historien som de som gikk den første Pride-paraden i Saltdal noensinne.

- Det overgikk all forventning at så mange møtte opp, både menn og kvinner, unge og gamle var representert i toget, sa en rørt Tora Wårheim.

STO OPP FOR KJÆRLIGHET OG MANGFOLD. Fra venstre Frode Molund Haugen, Svein Morten Aune og Tora Wårheim Johansen som ledet Pride-paraden på Rognan. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
STO OPP FOR KJÆRLIGHET OG MANGFOLD. Fra venstre Frode Molund Haugen, Svein Morten Aune og Tora Wårheim Johansen som ledet Pride-paraden på Rognan.

Juli

I juli kunne PK Strøm slippe nyheten om at de hadde signert en kontrakt med Avinor til en verdi av 150 millioner kroner.

- Det er den største enkeltstående kontrakten vi har signert til dags dato, sa administrerende direktør Carl Christian Moland.

Kontrakten innebærer bygging av vei inn til lufthavnen på Mo i Rana. Prosjektet skal være ferdigstilt i august 2023. Etter å ha signert rekordkontrakten samlet de ansatte seg til sommerfest for å feire at de lå godt an for vinteren.

- Vi bruker å ha en sommerfest hvert år, men i år blir det jo litt ekstra å feire, sa Moland.

FEIRING. De første kontraktene for ny flyplass i Mo i Rana er undertegnet og kontrakten for anleggsveier gikk til PK Strøm AS på Rognan. Foto: Helge Simonsen
FEIRING. De første kontraktene for ny flyplass i Mo i Rana er undertegnet og kontrakten for anleggsveier gikk til PK Strøm AS på Rognan.

August

Familien Koelewijn/Boltendal byttet ut bylivet i Nederland med nærheten til naturen i Beiarn. De er en av familiene som slapp gjennom nåløyet i Beiarn kommunes prøvebo-prosjekt.

Da Saltenposten traff dem på Villmarksdagan i august, var de så fornøyd at de hadde begynt å lete etter et eget hus.

- Vi føler at vi har blitt en del av samfunnet. Når vi våkner opp her føler vi oss lykkeligere enn det vi gjorde før, og det er noe å hige etter, mener Chantal.

De merker at både kropp og sjel har hatt godt av å komme til Beiarn.

September

I september kunne Øivind Holthe og Blåfrostfestivalen slå fast at det ikke kom til å bli noe festival på Slipen scene på Rognan i 2023.

Slipen ble stengt på dagen av kommunen i slutten av juni. Da kommunestyret behandlet en sak om lokalene i september, konkluderte de med at det ble for kort tid til å utrede noen bruksendring for Slipen i tide til at festivalen kunne arrangeres der neste år.

Neste års festival går av stabelen i Bodø i stedet, i en litt annen form enn det festivalgjengerne har vært vant til. For 2024 håper arrangøren at festivalen er tilbake i Saltdal.

TIL BODØ. Festivalsjef Øivind Holthe er glad for at Blåfrost kan arrangeres i Bodø i februar. Men han sikter på å være tilbake på Slipen i 2024. Foto: Blåfrost
TIL BODØ. Festivalsjef Øivind Holthe er glad for at Blåfrost kan arrangeres i Bodø i februar. Men han sikter på å være tilbake på Slipen i 2024.

Oktober

Da forslaget til statsbudsjett ble lagt fram i oktober, var skuffelsen stor blant de som hadde håpet på penger til E6 Sørfold-tunnelene. Det var også det som ble vedtatt i den endelige behandlingen.

Én av de som har engasjert seg i saken er Mona Iren Wiik, opprinnelig fra Røsvik. Hun sto i bresjen for en underskriftskampanje der hun på få dager fikk flere tusen underskrifter fra folk som ønsker å få fortgang i veiprosjektet.

Tunnelene brukes i dag på dispensasjon.

November

I starten av november kunne endelig den nye fabrikken til Hepro på Rognan offisielt åpnes.

Etter to års ventetid, kunne de ansatte ta i bruk de 2.700 kvadrat store lokalene, som vil gi en helt ny arbeidshverdag.

Investeringen kostet over 30 millioner kroner, men på grunn av økt plassbehov skal de utvide bygget allerede med 600 kvadratmeter.

- Vi har allerede fylt opp lagerkapasiteten, og må også leie plass i Nobø-bygget ved siden av den nye fabrikken. Så det er jo et hyggelig problem å ha, sa avdelingsleder Sanna Mikaelsen.

Desember

Med en våt sommer ble magasinene i vannkraftverkene her i områdene overfylt og prisene på strøm var lav.

I desember derimot, ble det satt ny strømpris-rekord i Nord-Norge med en makspris på 5,33 kroner per kWt. Dette sved i lommeboka for de fleste av oss.

Så høy har prisen faktisk ikke vært siden 22. februar i 2010. Den gang lå prisen på svimlende 11 kroner per kWt.

GA FORKLARING. Vi tok en prat med Andreas Opheim og Jørgen Gunnestad i SKS som forklarte hvorfor strømprisene var så høye i desember. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
GA FORKLARING. Vi tok en prat med Andreas Opheim og Jørgen Gunnestad i SKS som forklarte hvorfor strømprisene var så høye i desember.
Powered by Labrador CMS