Millionprosjektet er i rute:
Ny «riksvei» for avløpet på Fauske
De gamle rørene har vært i bruk i 50 år, og nærmer seg alderen der de kan kollapse. Derfor skiftes nå hele «avløpets riksvei» ut langs hele Sjøgata på Fauske.
FAUSKE: Det samme gjør vannledninga i samme området. I tillegg bytter Ise sine strømkabler når gata først er gravd opp.
Folk som ferdes på Fauske har sett mye graving i Sjøgata de siste månedene. Mange har lurt på hvorfor det tar så lang tid. Man skulle kanskje tro at et par dagers graving og et par dagers utskifting av rør skulle være nok på hvert sted.
I Sjøgata holder på opptil over en måned på samme område over 70 meters lengde. Hele Sjøgata tar over et halvt år.
- Det er et svært møysommelig arbeid. Det gamle nettet både for vann, avløp og strøm må holdes intakt mens vi jobber, og her er det strømkabler, både høyspent og lavspent, sier Frank Zahl, enhetsleder for vei, vann og avløp i Fauske kommune.
Lang transport
- Det betyr svært forsiktig og tidkrevende graving. Å slite av en høyspentkabel er direkte livsfarlig. Når man graver nær den, er det ekstra vakter som følger med, og står klar til å kontakte nødetater om noe skjer, sier Zahl og basen på anleggsområdet, Bjørn Einar Eide.
I tillegg forteller de om at en stor masse som skiftes ut. Det graves i åtte meteres bredde fra fortauskant til fortauskant. Alle massene transporteres til Farvikdalen, for det er ikke noe egnet depot i sentrum. Lagring like ved grøfta ville vært så tungt at det ble et sikkerhetsproblem. Det kunne ført til at grøfta raser sammen.
Flott gate
Etter utgraving fylles det opp rundt rørene med singel og det beste av de gamle massene kjøres tilbake. På toppen skal gata gjenskapes finere enn noen gang før, med ny asfalt. Alt skal være ferdig til sommeren, i god tid før Arctic Race.
Kloakkens hovedpulsåre, kan også kalles samleledning, strekker seg fra Østbø på Finneid til pumpestasjonen i Hansbakken vest for sentrum. Nå skiftes den siste biten ut, Sjøgata fra Circle K til Apoteket.
Tåler ekstremvær
Ifølge Zahl og Eide blir det en betydelig gevinst av at overvann og kloakk skilles i hvert sitt rør. Overvannsrøret får så stor kapasitet at det enkelt vil ta unna selv de mest ekstreme regnskyll.
Flo er en annen årsak til at arbeidet tar tid. Ved høy flo kommer sjøvannet opp nederst i grøfta, og arbeidet må vente litt. Frosten har også gitt ekstra tidsbruk, selv om den også er en fordel når det gjelder å stabilisere kantene på grøfta.
Roser næringslivet
- Dette måtte gjøres. Hadde man ventet og fått sammenbrudd, ville det blitt dyrere og hatt store følger, sier Frank Zahl.
- Da måtte man tatt nødreparasjon først, for så å gjøre hovedjobben senere, sier Bjørn Einar Eide.
- Jeg vil gi ros til de næringsrivende som blir berørt av dette. Det er ikke noe særlig å få graving rett ved butikk, men de forstår det når vi snakker med dem. Hadde ledningene kollapset, ville det blitt verre for dem.
Etter planen
Fauske kommune er byggherre, mens Larssen maskin har gravejobben. Fram til nå har arbeidet gått etter planen både når det gjelder tid og penger. Prosjektet fra Circle K til apoteket har en ramme på 7 millioner kroner.
Dette prosjektet finansieres gjen-
nom avgiften for vann og avløp, og berører ikke kommunebudsjettet. Ettersom det skrives av over 40 år, er det vanskelig å tallfeste den konkrete betydning på avgiftene av akkurat dette prosjektet.
- Utskifting av gamle rør er noe som må gjøres og det ligger inne som en naturlig del av det vi holder på med hele tiden, sier Frank Zahl.