KOR-INSPIRASJON. NRKs serieskaper har vært norske bygder og snakket med kvinner, blant annet damer i Korinteran. Bildet er fra innspillingen, og viser koret i serien som heter Koriander. 14. januar gikk første episode på norske tv-skjermer.NRK
NRK-serie hentet inspirasjon i Beiarn
Bygdas damekor og husflidslag har spilt en rolle i tematikken i NRK-serien Stolthet og forfall.
«Stolthet og forfall» er en humoristisk dramaserie om redselen for å gå ut på dato. I serien møter vi Merethe like etter at yngstedattera har flyttet hjemmefra, og en ny livsfase står på trappene.
Er ekteskapet like aktuelt etter 24 år som «familiebedrift», og hvor lett er det å fortsatt føle seg aktuell? Det er noen av problemstillingene serieskaperen drar fram i Stolthet og forfall.
Det er snart tre år siden Beiarn-besøket, og nå er serien innspilt. 14. januar gikk første episode på norske tv-skjermer, på NRK1 og NRK TV. Serien er tilgjengelig i NRK-arkivet.
BEIARN: I researchfasen besøkte serieskaperen Liv Karin Dahlstrøm kriker og kroker i hele Norge. Blant stedene hun og tv-teamet besøkte, var Beiarn.
Hun lette etter kvinner midt i livet, i den fasen man verken er gammel eller ung, hvor en ny livsfase står på trappene.
- Hvorfor plukket dere ut Beiarn som ett av stedene for å snakke med kvinner?
Annonse
Annonse
- Beiarn hadde en god del kvinneaktivitet gjennom både husflid og korsang, og ikke minst en kvinnelig ordfører.
Annonse
- Jeg ønsket at rytmen også utenfor byene skal bli vist på tv
Ut av byene
I sin nye serie ønsket Dahlstrøm, som selv er fra en liten plass å stå imot den urbane serietrenden, ofte med Oslo som utgangspunkt.
- Serien skal vise det vanlige hverdagslivet, jeg ønsket at rytmen også utenfor byene skal bli vist på tv.
Annonse
EN NY FRIHET. TV-serien Stolthet og forfall tar for seg den overveldende friheten og for mange tomheten som oppstår når barna flytter ut. Men kanskje blir det litt mer tid til å pleie vennskap?NRK
Det er rundt tre år siden hun besøkte Beiarn. Blant annet var hun innom korøvelsen til damekoret Korinteran.
- Jeg pratet med mange damer, om livet, om løst og fast. Det var en veldig hyggelig gjeng, sier Dahlstrøm, som tilfeldigvis har kalt koret i serien sin for «Koriander».
- Imøtekommende
Hun understreker imidlertid at serien ikke er basert direkte på personene hun har møtt. Disse har kun utgjort en del av en research, og serien er et resultat av summen av samtalene. Også husflidslaget stilte opp.
- Det var veldig fint å dra ut og møte vanlige folk ute i bygdene. De jeg har snakket med var imøtekommende, åpne og varme, og jeg hadde noen skikkelig hyggelige dager i Beiarn, oppsummerer Liv Karin Dahlstrøm.
Ingen foreldremøter
Blant de som snakket med serieskaperen, var Monica Slåttkjær, som synger i Korinteran.
- Vi snakket om stereotypiske kormedlemmer, at det er ulike typer i alle kor. Og om de samtalene rundt hva man skal ha på seg på konsert, humrer Slåttkjær, som selv er midt i førtiårene og kan kjenne seg litt igjen i temaet i serien.
- BLÅRESEPT. Monica Slåttkjær synger i Korinteran og mener korsang burde vært på blåresept.- BLÅRESEPT. Monica Slåttkjær synger i Korinteran og mener korsang burde vært på blåresept.
- Plutselig er man ferdig med foreldremøter og slikt, men det er ei tid for alt, sier Monica, og skyter inn;
- Kanskje jeg må sette meg ned og se serien.
- Kor på blåresept
Hun benytter anledningen til å framsnakke korsang.
- Kor skulle vært på blåresept. I et kor deler man en felles interesse, og her er man alle yrkesgrupper og aldre, sier beiarkvinnen, og legger til noe flere korsangere sikkert kan kjenne igjen;
Annonse
- Når man har vært på en korøving, har man pustet seg så opp at det er nærmest umulig å komme seg i seng til rett tid. Man er så høy på endorfiner, sier hun med en latter.
- Koret er der når du skal feire en ny jobb. Når du er lei deg eller glad
- Syns du koret har vært ekstra viktig i denne fasen av livet?
- Jeg tror koret er der i alle faser. Koret er der når du skal feire en ny jobb. Når du er lei deg eller glad. Vi har sunget i hverandres bursdager og bryllup, og vi er der for hverandre i alle faser.
Fra det aktive husflidslaget stilte blant annet Lillian Moldjord opp til samtale med NRKs serieskaper. Hun syns det er flott og viktig at også bygdene blir speilet i det som sendes på tv.
VIKTIG HOBBY. Lillian Moldjord har vært en pådriver i Beiarns husflidslag i alle år. Hun tror det er viktig å ha en hobby uansett hvor man er i livet.VIKTIG HOBBY. Lillian Moldjord har vært en pådriver i Beiarns husflidslag i alle år. Hun tror det er viktig å ha en hobby uansett hvor man er i livet.
- Jeg er så lei av alle kjendisene som går igjen på tv. Vi vil også se folk som gjør vanlige ting, hverdagshelter med gode og dårlige dager.
Flyttet tidlig
Selv har hun fire døtre som har flyttet hjemmefra etter ungdomsskolen, og åtte barnebarn.
- Vi som bor i utkantene nok mer forberedt på at de skal flytte ut, tror Lillian, som nok husker ekstra godt dagen da den første og den siste flyttet.
- Vi som bor i utkantene nok mer forberedt på at barna skal flytte ut
- Det var med blandede følelser. Men med mine har det gått bra. Det er godt å se at de klarer seg, men det er ikke alltid så lett å følge de opp på avstand.
Viktig egentid
Lillian innrømmer at det samtidig er godt å få tid for seg selv, og føler ikke på ensomhet. Som jordmor og sykepleier har dagene vært travle. Lillian var Beiarn husflidslag sin første formann fra stiftelsen i 1976, og hun har stått på for husflidsarbeidet i Beiarn og i fylket i mer enn 40 år.
For henne har det heller handlet om å begrense hva hun skal holde på med.
- Man rekker ikke alt, men jeg tror det er viktig å ha noe å holde på med også for sin egen del.