Norges Bank hever styringsrenta, og høyere skal den bli
Norges Bank øker styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 2,50 prosent. Sentralbanken tror styringsrenta mest sannsynlig settes videre opp i desember.
OSLO: – Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp i desember.
Det opplyste Norges Bank da de torsdag økte styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 2,50 prosent.
– Det er høy aktivitet i norsk økonomi, og arbeidsledigheten er på et historisk lavt nivå. Prisveksten har steget videre og er klart over målet vårt på 2 prosent. Vi setter opp renten for å dempe prisveksten, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.
Det strammes inn
Rentehevingen er den sjette siden september i fjor. Totalt har rentene økt med 2,50 prosentpoeng siden rentehevingene startet for ett år siden.
Ifølge forbrukerorganisasjonen Huseierne har kostnadene for et vanlig boliglån på 2 millioner kroner økt med 39.000 kroner i året siden september i fjor.
Carsten Henrik Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, sier de ser at det strammes inn i husholdningene.
– Derfor mener vi at Norges Bank må vente med flere renteøkninger i år. Hvis ikke kan man risikere en meget hard vinter og vår 2023 for husholdningene. Husholdningenes økonomi er under sterk press på grunn av økte strømpriser, økte kommunale avgifter og økte priser generelt, sier Pihl.
Tegn til nedkjøling
Norges Bank mener inflasjonen har økt mer enn ventet, og arbeidsmarkedet ser ut til å være litt strammere enn det som tidligere har vært lagt til grunn.
– Det kunne tilsi å heve renten med mer enn 0,25 prosentenheter på dette møtet. På den annen side er det tegn til nedkjøling i deler av økonomien, og utsikter til lavere frakt- og energipriser enn lagt til grunn kan dempe prisveksten fremover, skriver Norges Bank i sin beslutning.
Renten er hevet mye på kort tid, og Norges Bank mener pengepolitikken begynner å virke innstrammende på økonomien.
– Det kan tilsi å gå mer gradvis fram i rentesettingen, skriver Norges Bank.
Frykter kald og tøff vinter
– Denne rentehevingen fra Norges Bank er en førjulsgave de færreste setter pris på. Med utviklingen som har vært de siste månedene, frykter vi at vinteren, som skal være den kalde fine tiden, blir kald, tøff og preget av knallharde prioriteringer for mange, sier gjeldsspesialist i Bank2, Sebastian Mikolajczyk.
Han viser blant annet til en undersøkelse som InFact har hentet inn på vegne av refinansieringsbanken, som viser at 5,7 prosent av voksne nordmenn vurderer sin egen økonomi til å «være på randen av tålegrensen».
Hos Norges Eiendomsmeglerforbund heter det derimot at de er bekymret for konsekvensene av Norges Banks aggressive linje denne høsten.
– Hovedproblemet er ikke boligpriskorreksjonen som følger med høyere renter, men at høye rentekostnader og usikkerhet gjør at boliginvesteringene stuper. Det betyr at det vil bli bygget altfor få boliger i tiden som kommer, og at sysselsettingen kan falle sterkt i landets største fastlandsindustri, sier administrerende direktør Carl O. Geving.
Større usikkerhet enn normalt
Ifølge Norges Bank er det større usikkerhet om utsiktene enn normalt.
– Det videre forløpet for renten vil avhenge av den økonomiske utviklingen, skriver Norges Bank i sin beslutning.
På de tre siste rentemøtene i juni, august og september ble renta hevet med 0,5 prosentpoeng, en såkalt dobbeltheving.
I mars ble renta hevet med 0,25 prosentpoeng, eller 25 basispunkter, mens i januar og mai valgte Norges Bank å ikke gjøre noe med renta.