NY NÆRING. Gjennom prosjektet «Arktisk kje» som pågår i hele landsdelen, kan geitebøndene få kjærkomne biinntekter ved å fôre opp kjeene hele sommeren gjennom. - Det er bra at vi slipper å dumpe ressurser i tusentall, sier Knut Inge Johansen i Misvær, som har visitt på gården av prosjektleder Hanne Storteig. Alle foto: Monica Johansen
NY NÆRING. Gjennom prosjektet «Arktisk kje» som pågår i hele landsdelen, kan geitebøndene få kjærkomne biinntekter ved å fôre opp kjeene hele sommeren gjennom. - Det er bra at vi slipper å dumpe ressurser i tusentall, sier Knut Inge Johansen i Misvær, som har visitt på gården av prosjektleder Hanne Storteig. Alle foto: Monica JohansenDOBBEL VEKT. De fleste kjeene slaktes allerede ved fødselen og dumpes. Nå får de leve hele sommeren gjennom og slaktes ved dobbel vekt, rundt ti kilo.

Nordnorske kje skal bli merkevare

Hvert år har fortvilede bønder tatt livet av og dumpet nyfødte kje. Nå skal dyrene endelig bli matnyttige.

Publisert Sist oppdatert

MISVÆR: Fram til nå har plassmangel og folks skepsis til kje-kjøtt gjort at bøndene har vært nødt til å slakte dyrene allerede når de er nyfødte. Men nå skal det bli store endringer i geitefjøsene i hele Nord-Norge.

Informerte bøndene

Prosjektet «Arktisk kje» handler om å få kjekjøtt ut på markedet. Denne uken var prosjektleder Hanne Storteig i Misvær for å informere bønder i Misvær og Beiarn omkring dette.

Storteig tok også turen innom geitebonde Knut Inge Johansen og hilste på kjeene som ble født i februar.

Var overflødige

De viltre skapningene hilser henne velkommen med sine spede brekelyder. I fjor på denne tida var det på langt nær så mye liv på gården til Knut Inge.

Kun noen eksemplarer av geitene fikk leve opp for å bli melkegeiter. Alle bukkekjeene og en stor del av geitekjeene var overflødige.

- Det var hardt, sier Knut Inge, som egenhendig måtte ta livet av de små kjeene.

Dobbel vekt

Han er glad han nå kan slippe unna denne tøffe jobben. Nå skal kjeene få springe rundt på et grønt beite hele sommeren gjennom. Målet er å oppnå dobbel vekt før slakting, det vil si rundt 10 kilo. Beitingen gir også flere fordeler.

- Ikke minst er dette positivt for kulturlandskapet, som holder på å gro igjen, sier Hanne Storteig.

Ekstra inntekt

Det er gjennom prosjektet «Arktisk landbruk», som er finansiert gjennom statlige midler, at bøndene i Nord-Norge har gått sammen om å starte en redningsaksjon for å berge tusentalls av nyfødte dyr. Dette gir også en tredje fordel for bøndene.

- Nå kan kjeene bli en kjærkommen biinntekt, sier Knut Inge Johansen.

Mild smak

Ifølge de som har smakt kjekjøtt, er det er lyst og magert, med fine fibre og en mild smak.

Knut Inge har tidligere vært i kontakt med restaurantbransjen for å selge kjøtt, men de har ikke hatt mulighet til å ta imot hele slakt.

Bonden har derfor fylt sin egen fryser med kjekjøtt hver vår, men har måttet kaste mye.

Ikke lavpris-kjøtt

Nå har imidlertid trenden snudd, og de fineste restaurantene «krangler» om det kjekjøttet som er i omløp.

Knut Inge Johansen er glad for at flere skal få muligheten til å smake på det delikate kjøttet. Men det blir ikke noe lavpriskjede-produkt.

- Dette blir mer eksklusivt og sesongrelatert, forteller den engasjerte bonden.

- Framtidsrettede

Han syns dette er et godt eksempel på at bønder ikke er en satt yrkesgruppe.

- Prosjektet viser at vi er framtidsrettede og tilpasningsdyktige, sier Johansen.

Bønder fra hele Nord-Norge er i gang med å registrere sitt eget foretak i Brønnøysundregistrene gjennom dette prosjektet.

I juni leveres de første dyrene til slakt og foredling.

Powered by Labrador CMS