Ulovlig laksefiske:
Nordland og Vestland er verstinger
Landet sett under ett har en nedgang i det ulovlige laksefisket, men aktiviteten er fortsatt høy i Vestland og Nordland. Lovbruddene som begås er også grovere enn før.
SALTEN: - Det er nødvendig å forsterke innsatsen i enkelte områder. I år vil derfor tilstedeværelsen økes i Vestland og Nordland for å bekjempe den ulovlige aktiviteten, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
– Samtidig ser vi at det er gode nyheter at utviklingen innen ulovlig fiske av laks har snudd i store deler av landet. Det viser at tiltakene vi har iverksatt fungerer. Spesielt ser vi at tiltakene i Troms har hatt god effekt med en betydelig nedgang i ulovligheter de siste årene, forklarer hun.
Grovere
Til tross for at det er en nedgang i ulovlig laksefiske på landsbasis, begås det flere grovelovbrudd.
– Feltpersonellet vårt i Statens naturoppsyn (SNO) ser at det er flere alvorlige brudd enn tidligere. Garnlenkene som benyttes er både lengre og har større maskevidde enn tidligere. Dette er redskap som er egnet til å fange store mengder fisk på kort tid, sier miljødirektør Hambro og legger til:
– Enkelte av tilfellene SNO har avdekket kan tyde på at det er økonomisk motivert fiske. Mange laksebestander i Norge er truet eller har gått tapt. Ulovlig fiske kommer på toppen av andre kjente trusler for laksebestandene
Tipser
Miljødirektoratet får inn stadig flere tipsom ulovlig fiske fra publikum via vår tipsløsning på nett. Hambro oppfordrer alle til å tipse Miljødirektoratet eller politiet hvis de oppdager mulig ulovlig fiske.
– Tipsene vi får inn har vært til stor hjelp. Mange av sakene som feltpersonellet vårt har avdekket er på bakgrunn av tips fra publikum. Økende mengde av tips tyder på at publikum synes det er ugreit med ulovlig fiske, sier miljødirektør Hambro.
Dersom du er usikker på hva som er regelverket, kan du slå opp på Statsforvalteren sine sider i aktuelt fylke eller ta kontakt med SNO i din region. Du kan sende inn tips om ulovlig fiske på Miljødirektoratets nettsider.
Gebyr
SNO startet årets lakseoppsyn før påske, og så langt har de tatt tre ulovlige garn i Vestland, to garn i Nordland, fire garn i Møre og Romsdal, ett garn i Rogaland og to garn i Agder. Tre personer er anmeldt for ulovlig fiske så langt.
I de tilfellene det begås mindre alvorlige brudd på lakse- og innlandsfiskloven, kan SNO gi overtredelsesgebyr. Det betyr at den som bryter regelverket får et administrativt gebyr i stedet for å bli anmeldt til politiet. Dermed vil de mindre alvorlige lovbruddene bli håndtert på en rask og effektiv måte.
I 2022 ble det ilagt 27 overtredelsesgebyrer. Mens de mer alvorlige tilfellene ble anmeldt til politiet.