HALVERT. Lill Bringslimark og Geir Rune Henriksen vil i år ha omkring halve produksjonen gulrøtter sammenlignet med det som har vært vanlig. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
HALVERT. Lill Bringslimark og Geir Rune Henriksen vil i år ha omkring halve produksjonen gulrøtter sammenlignet med det som har vært vanlig.

Nord-Norges største trapper ned

De har i flere tiår vært Nord-Norges største gulrotprodusent. Nå er de langt unna å være det, og i 2024 blir produksjonen ytterligere halvert hos Lill Bringslimark og Geir Henriksen.

Publisert Sist oppdatert

VALNESFJORD: Begrepet gulrotbygda er i ferd med å bli uten mening i Valnesfjord. For noen år tilbake ble navnet brukt hyppig i markedsføring. Blant annet ble daværende statsminister Erna Solberg fotografert ved siden av ei gigantisk gulrot som var laget på Strømsnes.

I fjor var første året uten gulrotproduksjonen på gården som Harald Stokland drev i flere tiår. Børge Stokland overtok gulrotproduksjonen, men han la ned etter 22-sesongen.

Sterk reduksjon

Geir Rune Henriksen (63) og Lill Bringslimark (59) har drevet gulrotproduksjon på Nes i 40 år. I 2021 tok de opp rundt 1,5 millioner gulrøtter. I 2024 blir det godt under halvparten.

Da Saltenposten laget reportasje på gården i september 2021 hadde de 40 mål med grønne gulrotåkere. Siden 1998 har de levert hele avlingen, foruten litt gårdssalg, til Coop Norge.

Nå er den avtalen med Coop Norge over. Til gjengjeld er de i ferd med å skrive avtale med Coop Nordland.

Mindre poser

Det er flere grunner til at produksjonen nå reduseres. Geir Rune Henriksen peker på tre grunner: Markedsendringer, helsa og været.

Markedsendringer handler om posenes størrelse. Produsentene i Valnesfjord har utstyr for å pakke i ettkilos poser. Markedet har de siste årene i større og større grad forlangt mindre poser.

- En investering i pakkeutstyr for mindre poser blir uforholdsmessig kostbart. Vi kunne også ha levert til et pakkeri i Trøndelag, men heller ikke det ville blitt økonomisk interessant, sier han.

Kan misforstås

Han ønsker egentlig ikke å bli intervjuet om nedtrappingen, for han mener det så lett kan bli misforstått ute blant folk flest og kunder. Han gir oss likevel noen faktaopplysninger som, han håper kan fremme et nyansert bilde når vi uansett vil omtale saken.

- Dette blir lett oppfattet som at vi skal slutte å produsere gulrøtter., Det skal vi ikke. Også i 2024 skal vi ha en stor produksjon, og det lokale markedet vil bli dekket fullt ut akkurat som før, og vi vil nok holde på flere år til i mindre målestokk, sier Geir Henriksen.

Endringer kommer

Det blir også lett oppfattet som at Coops krav om mindre pakninger er eneste årsak til at vi trapper ned. Dette blir helt feil. Markedet endrer seg. Det gjelder all jordbruksproduksjon. Det har i mange år vært en endring i retning av mindre pakninger for det meste.

- Vi har bare godord å si om Coop, og vi har visst om deres ønske om endringer. Vi kunne ha tilpasset oss og gjort investeringer tidligere, men vi har ikke funnet plass til det, sier Henriksen

- I tillegg får vi nå en avtale med Coop Nordland, en avtale som er tilpasset vår produksjon. Hadde vi vært i 20-årene, så kunne vi kanskje tenkt annerledes, men vi er i 60-årene, og selv om vi har gulrotopptaker på traktor, er det en ganske krevende jobb. Vi ville uansett ikke kunnet fortsette som før i lang tid framover.

Trasig vær

En annen årsak er at været se siste årene har gjort dem oppgitt. De har ikke klart å produsere så mye som Coop har ønsket. Veldig sen vår og mye regn da de skulle ta opp gulrota i september har ført til redusert avling de siste årene.

- Vi har uansett lenge tenkt på å trappe ned, og de siste årene har vi trappet ned på grunn a helsa og været. så da beskjeden kom fra Coop Norge, så deppet vi ikke så mye. Vi hadde kommet dit om et år eller to uansett.

Ei tid for alt

- Vi har holdt på over 40 år, det er ei tid for alt, sier Geir Henriksen.

- Hva om noen yngre vil overta?

- Det vil neppe være noen interesse for det. Det blir for mange investeringer som kreves. Skulle de ha fått det til, måtte de hatt enda mer jord.

I stedet blir det sådd i med gress der det ikke skal dyrkes gulrot, sier Geir Henriksen.

Powered by Labrador CMS