VIS ISVETT. Mange setter pris på å bedrive fritidssysler på islagt vann. Da er det viktig å utvise forsiktighet og bruke isvett. Foto: Arkiv, Salten Friluftsråd
VIS ISVETT. Mange setter pris på å bedrive fritidssysler på islagt vann. Da er det viktig å utvise forsiktighet og bruke isvett.

Ni livsviktige regler på isen

Store svingninger i temperaturene kan gjøre isen ekstra utrygg noen steder.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN. Sprengkulda har gjort isen solid og hard noen steder i Indre Salten. Men husk på å ta dine forholdsregler når du skal ferdes på islagt vann.

– Nå er det kaldt i Norge, men flere steder er det plussgrader, så isen kan være lumsk, sier president, Claire Ann Alfonso, i Norges Livredningsselskap.

Store svingninger

Store svingninger i temperaturene kan gjøre isen ekstra utrygg noen steder.

– Vi oppfordrer alle til å lære seg isvettreglene, og da ferdes du tryggere på islagte vann, sier president, Alfonso.

Meteorologisk institutt melder om svært glatt veier og har i flere områder sendt ut gult farevarsel.

Vis isvett

Norges livredningsselskap har laget en liste med ni regler som du ifølge dem bør følge for å holde deg trygg (se faktaboks).

Isvettreglene

De har også laget en beskrivelse av hvordan du kan ta deg opp på sikker is selv, om du havner utpå.

«Bruk fløyte for å få oppmerksomhet. Snu deg tilbake i den retning du kom fra, det er den eneste isen du vet bærer deg. Kost vekk eventuell snø og stikk ispiggene hardt ned i isen, trekk deg opp på armene mens du sparker i fra med beina (dersom du ikke har ispigger, men har skistaver, kan disse brukes som primitive ispigger.)
Vel oppe på isen, må du fordele kroppsvekten jevnt og krype fram til sikker is.
Få på deg tørt tøy så raskt som mulig – skal du være på isen over tid bør du ha et ekstra skift pakket i vanntett pose i sekken.»

Powered by Labrador CMS