DELER AV TEAMET. Dette ewr noen av de som drifter Sulitjelma hotell som flyktningmottak for tiden. Fra venstre språkassistent Lidia Ponomarenko, drift/miljøarbeider Jan Ronny Olsen, driftsarbeider Jan-Ivar Hansen, mottaksleder Hilde Skramsett, informasjonsansvarlig Anja Blomsquist, bosettingsansvarlig Jeny Markgren, renholder og miljøarbeider Salinee Saard. Ikke på bildet men med i staben er også barnefaglig ansvarlig Naya Abdulrahman, økonomi/logistikk og administrasjonsmedarbeider Iris Øverland, frivillighets- og aktivitetsansvarlig Bjørn L. Olsen og miljøarbeider Dag Ivan Thoresen.Espen Johansen
Nytt mottak i Sulis:
- Nærmiljøet har stilt opp på en helt fantastisk måte
Mottaksleder Hilde Skramsett er full av lovord om hvordan lokalbefolkningen i Sulis har tatt imot det nye flyktningmottaket der det mildt sagt har gått i hundre den første uka.
SULITJELMA: Hilde har tatt turen nordover for å lede ti ansatte, i første omgang fram til jul,
De ansatte er imidlertid i full gang med å få sjefen sin til å bli værende permanent, så her har det vært fullklaff fra dag én.
Vært i gang i en uke
Annonse
Annonse
Mottaket på 185 plasser er godt i gang med å fylles opp, og det har vært ekstremt hektiske dager i starten.
Annonse
- Det er ikke fullt, men det har kommet mange. De aller første ankom fredag 24. august, sier Hilde.
Minst tre år
De fleste er en del av en stor bølge fra Ukraina, men det er også andre nasjonaliteter i bygget som inntil nylig var hotell, men som de tre neste årene (med mulighet for forlengelse) skal være mottak.
Annonse
UDI kan imidlertid si opp avtalen på fire måneders varsel, dersom flyktningsstrømmen skulle gå ned, noe det for tiden ikke er noe som tyder på.
- Kjempefordel
- De som kommer hit kan være her i inntil seks måneder. Da skal de være bosatt. Er de ikke det, flytter de til et annet mottak. Det er imidlertid stort press på både UDI og kommunene når det kommer til bosetting, så de fleste her blir nok her en god stund, sier hun.
For de som driver med mottak er det ikke enkelt å få tak i bygningsmasse som kan huse mange.
At de kan det i Sulis, og at alle er samlet på ett sted synes hun er en kjempefordel.
Nyttig erfaring
Hun har selv jobbet i mottak i halvannet år, og har bak fra fra både barnevern og krisesenter for kvinner.
- Den erfaringen er nyttig. Man kan komme i kontakt med folk som har traumer fra krig eller andre alvorlige situasjoner. Det kan være barn som har tilbragt mye av barndommen i bomberom, og slikt blir man berørt av. Vi har møter hver morgen der vi snakker om ting og kan debriefe de ansatte om det skulle være behov for det, forsikrer hun.
Effektivitet
Når Saltenposten er innom er situasjonen akkurat slik hun beskrev den. De ansatte fyker rundt og ordner ting på sparket. Avgjørelser tas på kort tid, og iverksettes umiddelbart. Alt tyder på at det allerede er et effektivt og handlekraftig miljø.
- Google translate er helt gull, sier informasjonsansvarlig Anja Blomquist.
Det er ikke alle ukrainerne som snakker like godt engelsk.
Delt inntrykk
Annonse
Hva synes så de som kommer hit om stedet?
- De er litt delt. Noen synes det er fantastisk med naturen her, mens andre - for eksempel de som kommer fra storbyer som Kyiv - nok synes det er litt øde. Vi har noen som allerede på dag to la i vei på tyttebærtur i området rundt mottaket, sier Hilde.
Hun prøver sammen med de ansatte å legge til rette for at beboerne aktiviseres, eller aller helst aktiviserer seg selv.
Hyller nærmiljøet
- Nærmiljøet her har stilt opp på en helt fantastisk måte. Det er unikt og en helt annen verden enn på Østlandet. Engasjementet er stort og det samme er ønsket om å hjelpe til, sier hun takknemlig.
De som har flyttet inn på mottaket skal klare seg selv. De kjøper det de trenger på Coop, lager mat selv og skal de for eksempel til Fauske så tar de gjerne bussen, men også det fikser de selv.
Lange, artige dager
- Vi som jobber her skal jobbe 8-16, ikke kvelder og helger, men i starten blir det litt lengre dager. I helgen kom det plutselig busser med flere som skulle inn her og da var det bare å komme seg på jobb og ta imot dem. De hadde lite eller ingenting med seg, så det var mye som måtte ordnes - men det fikset vi. Det har nok vært en litt tøff oppstart for de ansatte, sier hun videre.
- Joda, men det går bra. Det er veldig god stemning i staben. Det er hektisk,men vi har det artig også, forsikrer Anja Blomquist.
I alle aldre
Beboerne hjelper også til når de ser at det trengs.
- De vil også være i aktivitet og være med på ting. Vi har en her som ba om hammer og sag og har aktivisert seg på den måten, mens andre finner andre ting de kan bidra med, sier Hilde videre.
Den yngste som er kommet er ennå ikke fylt ett år, mens den eldste er langt oppi 70-årene.
Det er både familier og enslig som er kommet til Sulis, og man nærmer seg 30 barn under 12 år.
Blir nok her en stund
- De fleste blir nok værende her nærmere seks måneder enn én. Det er stort press på kommunene når det gjelder bosetting. Flyktningene velger i noen grad selv hvor de vil bosettes, noen har allerede familie eller venner i Norge. Spesielt er det mange ukrainere som kjenner folk rundt om i landet, sier Skramsett.
Hun skal som nevnte være her til jul, og dersom ikke hennes kolleger lykkes med å bosette henne i Sulis, så trenger mottaket ny daglig leder fra 1. januar.
- Jeg skal tilbake til Østlandet og nærmere barnebarna, slår hun fast.
Kortreiste ansatte
Av de ti ansatte bor tre i Fauske sentrum, mens de sju andre bor i Sulis og har særdeles kort vei til jobb.
- Det gjør ting enklere for meg som leder at de kan stille på kort varsel om det trengs, og i starten har det definitivt vært nyttig. Plutselig kommer det en buss med folk, og da må vi ta imot dem, sier hun.
- Vi gjør ting veldig fort her. Det tror jeg er en styrke, både for oss selv og for de som skal bo her. Når vi i tillegg har lokalbefolkningen så til de grader med på laget tror jeg dette skal bli veldig veldig bra, sier Hilde Skramsett.
Gir en god start
I helgen var beboerne invitert til Kobberløpets fjelløp, noen har fått medlemskap i det lokale treningssenteret og i forrige uke var en stor gjeng på fisketur.
Mange av de som nå er kommet til mottaket har vært å se på turer i næromådet, der de gjør seg kjent med sine nye omgivelser og knipser bilder av naturen med telefonene sine.
De har såvidt startet på en ny fase i livet, og vet ikke hvor veien går videre.
Men de har i alle fall fått en god start med en dedikert gjeng fra Corvita som skal hjelpe dem til de tar det neste steget.