Rapport gjorde sterkt inntrykk på politikerne:
Nå skal Saltdal kommune gjøre tiltak
Det siste året har det vært vist til flere volds- og mobbehendelser på skolene i indre Salten. Primært ved Rognan barneskole. Nå skal Saltdal kommune diskutere mulige tiltak.
FAUSKE/SALTDAL: Situasjonen har engasjert Lone Elvenes og Kassandra Petsa, som er FrP-politikere i Saltdal og Fauske kommune.
De ba derfor om et møte med Himanshu Gulati (Frp) som er stortingsrepresentant i utdannings- og forskningskomiteen.
- Dette er en kjempeutfordring som vi må ta alvorlig. Fra 2020 til 2021 økte antall tilfeller med vold i skolen med nesten 24 prosent. Dermed har vi dessverre med et nasjonalt problem å gjøre, når man ser et økende antall mobbe- og voldssaker i skoler over hele landet - både elever mot elever og elever mot lærere, sier Gulati.
- Må tørre å ta tak i det
Petsa er utdannet lærer selv, og ser med stor uro på problemet:
- Veldig mange lærere opplever at elever har vært voldelige mot dem, eller at de har blitt trakassert. Det er ikke OK. Så har vi alle de grusomme tilfellene med hva barna gjør mot hverandre. Årsakene er nok komplekse, for eksempel kan høyt sykefravær og mangel på folk føre til mer uro, som igjen gir god grobunn for mer vold og mobbing, sier hun.
- Man må slutte å dysse dette ned, men tørre ta tak i det. Barna våre skal ha det godt og foreldrene skal kunne føle seg trygge når de sender barna sine til skolen. Det er dessverre ikke slik på Rognan barneskole nå, forteller Elvenes, som selv har en sønn som går der.
- Jeg vet om flere familier som vurderer fortløpende å flytte fra Rognan for at barna deres skal kunne gå på en tryggere skole, skyter Petsa inn.
Foreslår tiltak
- Jeg håper at det kommer mer fokus på dette fra høyere hold, men vi som kommunepolitikere har ikke tid til å vente, vi må forsøke gjøre noe allerede nå, sier Elvenes.
Hun mener at det må bli flere øremerkede midler til å jobbe med det psykososiale miljøet spesifikt, eksempelvis ved at man ansetter helsesykepleiere, miljøterapeuter og sosionomer til å jobbe i skolen.
- Jeg kommer snarlig til å foreslå en forsøksordning med lokalt mobbe- og voldsombud i Saltdal, lover Elvenes som fastlår at trygghet er et grunnleggende behov som skal være til stede på Rognan barneskole.
Rapport gjorde inntrykk
Under kommunestyremøtet i Saltdal denne uken fikk politikerne presentert en rapport som beskriver helsetilstanden i Saltdal, påvirkningsfaktorene, folkehelseutfordringene og ressursene, slik at det kan planlegges og iverksettes gode tiltak.
Arbeidsgruppa har bestått av en tverrfaglig gruppe bestående av Annie Huttepohl, Morten Ludvigsen, Camilla Olsen, Nina Forseth, Linn Jensen, Kjersti Togstad og Solveig Strøm.
Etter at rapporten var presentert var Olav Eldøen (Rødt) blant dem som inntok talerstolen.
- Jeg registrerer at rapporten gjør inntrykk på folk. Her trengs det betydelig innsats og politisk vilje for å snu. Det er vonde beskrivelser av mobbing, vold og mangel på tilhørighet. Vår jobb blir nå å finne ut hvordan disse signalene kan bidra til endring.
Skapte engasjement
En lettere nervøs Lone Elvenes inntok også talerstolen under kommunestyremøtet i Saltdal torsdag denne uken etter at rapporten var presentert.
Tross nervøsiteten for å snakke foran en stor forsamling så leverte hun budskapet sitt både klart og tydelig.
Hun oppfordret på det sterkeste kommunestyret om å sette av en halv dag til å ha et temamøte om mobbing og vold i Saltdalsskolen.
- Og det må skje før vi starter med budsjettarbeidet, oppfordret hun fra talerstolen.
Fikk medhold
Temaet gikk rett hjem hos samtlige i kommunestyret og dermed ble forslaget til Elvenes enstemmig vedtatt.
Saltdals politikere har som mål at Saltdal skal være en trygg, inkluderende og helsefremmende kommune der innbyggere skal oppleve mestring og ha aktive og meningsfulle dager.
Nå skal de jobbe for at dette også skal gjelde i skolene.