REPRODUSERT. Inge Strand viser frem et gammelt portrettfotografi som er reprodusert ved avfotografering. Foto: Lars Olav Handeland
REPRODUSERT. Inge Strand viser frem et gammelt portrettfotografi som er reprodusert ved avfotografering.

Nå skal de ta vare på viktig historie

De har snakket om det lenge. Nå tar de endelig grep om saken.

Publisert Sist oppdatert

I lang tid har man snakket om at noe burde ha vært gjort for å ta vare på gamle
fotografiske minner i form av gamle analoge papirfoto, slides og negativer, og få disse over på en form slik at de kan lagres sikkert for framtiden.

Men som så mangt annet er det ofte lang vei fra snakkestadiet til at noe skjer.

I vinter bestemte historielaget seg for at nå skulle noe skje. Tiden var moden for å ta fatt på et stort digitaliseringsarbeid. Prosjektet ”Foto i Beiarn” så dagens lys, og arbeidet med digitalisering og innsamlingen av flere bilder var i gang.

Beiarn historielag har arbeidet med fotobevaring i alle år. Resultatet er et omfattende arkiv med foto av personer og plasser i Beiarn og fra arbeidslivet i bygda. Dette arkivet består av papirbilder, og
er dessverre ikke så lett tilgjengelig for
publikum.

Laget bevilget 50.000 kroner til anskaffelse av nødvendig utstyr så som skanner, PC og annet. Beiarn kommune stilte kontorlokaler på Moldjord skole til disposisjon samt tilgang til internett, og interesserte personer ble rekruttert til arbeidet.

Gruppen startet opp etter påske i år og har så langt hatt ukentlige samlinger, i tillegg til at gruppens medlemmer også arbeider og samarbeider fortløpende med prosjektet, samt innsamling av gamle bilder. Så langt er rundt 270 gamle fotografier skannet og satt i system. Det understrekes at alle bilder som samles inn og lånes blir levert tilbake til eieren.

For oppbevaring av bildene har historielaget inngått samarbeid med Arkiv i Nordland som tar i mot filene og lagrer dem ”til evig tid” i sine digitale arkiv.

Gruppen som forestår arbeidet, består foruten Inge Strand av Kjell Hansen, Audny Frantzen og Karl Johan Krokstrand. Inge Strand forteller at medlemmene er meget interesserte og kunnskapsrike og kan mye om folk og historie i Beiarn.

- Vi er alle pensjonister godt over de 70 med unntak av Karl Johan som enda er i 60-årene. Han trekker gjennomsnittsalderen ned, sier Kjell Hansen med et humoristisk glimt i øyet.

Pensjonistene synes det er artig å arbeide med historien om folk som engang bodde i Beiarn.

- Det er med på å gjøre pensjonisttilværelsen meningsfylt blir det nevnt.

Avslutningsvis får vi en smakebit av billedmaterialet som hittil er digitalisert og satt i system. Mens de gamle fotografiene ruller over PC-skjermen går praten om hvem den og den var, hvor han eller hun ættet fra og andre opplysninger.

Inge Strand understreker at de alle er amatører i faget, men lærer etter hvert som arbeidet skrider frem. Karl Johan Krokstrand tilføyer at til et gammelt bilde hører det også en historie.

Noen gamle portrettfotografier er for store for skanneren. Disse blir reprodusert fotografisk av Kjell Hansen, som for øvrig er en dyktig fotograf. Alle bildene blir digitalisert og reprodusert i den tilstand de er i, uten oppfriskning eller retusjering.

Bildenes slitasje er også en del av historien.

- Greier dere å holde interessen oppe, spør vi før vi forlater et hyggelig møte på Moldjord skole.

- Så langt har vi beholdt motivasjonen og optimismen” sier Inge Strand.

- Og det blir bare bedre og bedre” sier en historieinteressert og kunnskapsrik Audny Frantzen.

Beiarn historielag har en egen Facebook side hvor opplysninger om prosjektet ”Foto i Beiarn” er beskrevet. Her legges det også ut bilder med tekst, eller forespørsel om noen kjenner personer eller motiv.

- Vi vil gjerne ha med flere kunnskapsrike følgere som kan hjelpe til med identifisering og utfyllende informasjon, samt flere bilder, tilføyer Inge Strand.

Historielaget oppfordrer alle som sitter på gamle fotografier om å levere disse inn til prosjektet Foto i Beiarn for digitalisering og systematisering. Og alt som blir innlevert blir selvfølgelig levert tilbake.

LARS OLAV HANDELAND

Powered by Labrador CMS