Skal institusjonsomsorgen samles her på Straumen? Det er et av temaene som nok blir diskutert i Sørfold formannskap mandag. Foto: Eva S. Winther
Skal institusjonsomsorgen samles her på Straumen? Det er et av temaene som nok blir diskutert i Sørfold formannskap mandag.

Synspunkt

Nå skal de forberede seg på framtida

Det kan være en fordel å få noen tall på bordet når kursen for framtidas helse- og omsorgstilbud skal stakes ut.

Publisert Sist oppdatert

Mandag 16. november skal forslaget til helse- og omsorgsplan i Sørfold opp til politisk behandling. Da er det administrasjonsutvalget og formannskapet som får saken på bordet. Administrasjonsutvalget består for øvrig av formannskapet og tre representanter fra ulike fagforeninger.

Arbeidet med planen har pågått nesten i hele år og nylig var planforslaget ute på høring. Nesten 20 innspill har kommet, både fra ansatte, innbyggere, politiske partier, lag og foreninger.

Les også: Delte meninger om framtidas helse og omsorg

Selv om det var politikerne som vedtok å sende planforslaget ut på høring, var det ingen diskusjon rundt innholdet av planen på det tidspunktet. Den diskusjonen kommer nå, i alle fall om man skal dømme etter innspillene fra de partiene som har sendt inn. Tre av de fire partiene har nemlig valgt å komme med uttalelser til planforslaget.

Mens Arbeiderpartiet på sin side er godt fornøyd med planen og ikke minst forslaget om å samle institusjonsomsorgen på Straumen, er SV kritisk til samlokalisering. ”Alle tilbud skal være på Straumen og dette ser vi kommer til å svekke områdene Røsvik og Nordsia”, skriver de.

Sørfold Høyre foreslår i sitt innspill at en samlokalisering utsettes til tidligst å være klar til 2028. De er for øvrig opptatt av at hjemmetjenesten fremdeles skal ha en base på nordsia, noe også SV ønsker.

Senterpartiet har ikke kommet med noe innspill i høringsrunden, men ordfører Gisle Hansen har i et intervju med Saltenposten tidligere i høst sagt ”Å bare drive på Straumen tror jeg er et blindspor”. Han ville se på hvordan det kan være mulig å fortsatt drifte uten å samle tjenestene på én plass.

Her kan du lese utdrag fra innspillene som har kommet.

Flere av de som har kommet med uttalelser til planen etterlyser tall på hva kommunen sparer ved bare å ha én institusjon. De savner også overslag på hva det vil koste å bygge et nytt helsehus.

En helse- og omsorgsplan skal være et styringsverktøy for kommunen i årene framover, og da skjønner jeg godt at noen har etterlyst slike tall. De ønsker å vite de økonomiske konsekvensene før de tar et valg om hvilken framtidig struktur det skal være innenfor omsorgssektoren.

Tidligere i år ble prosjektet med ny barnehage på Straumen stoppet fordi det lå an til å bli dyrere enn den rammen politikerne hadde vedtatt. I forbindelse med dette, understreket rådmannen viktigheten av økonomisk bærekraft og frarådet å ta opp for mye lån. Hvis det økonomiske handlingsrommet blir for lite, nærmer kommunen seg den såkalte Robek-lista, som innebærer at de må ha godkjenning fra Fylkesmannen for å gjøre investeringer.

Sørfold har i mange år blitt sett på som en rik kommune, men også de merker at de statlige overføringene og frie inntektene har minsket de siste årene.

Uansett om kommunestyret vedtar forslaget til helse- og omsorgsplan slik det foreligger eller om de går inn for endringer, så spiller den økonomiske situasjonen inn på valgene de skal ta.

Når det kommer til stykket må det være penger til å bygge et nytt helsehus eller ruste opp dagens institusjoner. Har man ikke nok penger, så har man ikke nok penger.

I høringsuttalelsene har det også kommet kritikk om at planarbeidet har gått for raskt og at muligheten for å komme med innspill er sent i prosessen.

Det er viktig at alle får mulighet til å komme med sitt syn på en så viktig plan. Jeg tror også det kan være en fordel å få noen tall på bordet.

Det nytter ikke med fine formuleringer og visjoner dersom det ikke er råd til å gjennomføre det planen legger opp til.

Powered by Labrador CMS