SEMILUKKET. Slik kan de nye merdene med lukket design bli seende ut i fjorden. Foto: Foto: Baard Selfors/Salten Aqua
SEMILUKKET. Slik kan de nye merdene med lukket design bli seende ut i fjorden.

Nå satser de på lukket oppdrett i fjorden

Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarm vil bruke teknologi som gir full kontroll på alt vann som kommer inn og ut av merdene.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: En av de største utfordringene med oppdrett av fisk i havet, er at de åpne anleggene gir liten kontroll med både sykdom inn og avfall ut av dem. Men det vil de to oppdrettsselskapene fra Fauske og Saltdal gjøre noe med.

På en pressekonferanse i Bodø, kunne Geir Wenberg i Salten Aqua ønske velkommen og presentere er nytt samarbeidsprosjekt som har fått navnet Ocean Tech.

Enorme mål

Han presiserer at det er Wenberg fiskeoppdrett og Edelfarm, som er er de to lokale aktørene, som nå er på lag med BioVivo i Bodø og Technip for å utvikle oppdrettsnæringa ytterligere.

Ambisjonen til staten er at havbruksnæringa skal femdobles på sikt.

- Vi kan ikke vokse med lakseproduksjonen slik situasjonen er i dag, sier Geir Wenberg.

Sammen har de tre samarbeidspartnerne søkt om 10 utviklingskonsesjoner. Per i dag er de nummer 19 i køen, blant hundre søkere.

Ny teknologi

Prosjektet handler blant annet om å bygge en helt annen type laksemerde. En såkalt semilukket anlegg, som vil hindre rømming, lus og avfallsutslipp.

- Vi har noen tanker om hvordan vi skal gjøre dette effektivt, sier Kjetil Korsnes i BioVivo.

Merden i seg selv er en flytende rund betongkonstruksjon, og mens vegger og bunn er av betong, er det på toppen integrert et prosessanlegg med flere funksjoner.

Wenberg forteller at konseptet er modulbasert, og kan bygges så stor man ønsker og skaleres etter forhold.

Aldri i havet

I henhold til produksjonsplanen skal det settes ut smolt på størrelse 100 - 200 gram i enheten, hvor den kan vokse til å bli opp mot fem kg.

- Fisken skal være i merden resten av livet og skal ikke ut i åpne merder, har Wenberg tidligere uttalt til kyst.no.

Powered by Labrador CMS