FLOTT GAVE. Stavkirken i Beiarn har blitt en attraksjon som trekker turister fra hele verden. Den vil han gi til Beiarn kommune for å sikre at den blir tatt vare på når han ikke lenger klarer det. Arkivfoto: Ina Sand Solli
FLOTT GAVE. Stavkirken i Beiarn har blitt en attraksjon som trekker turister fra hele verden. Den vil han gi til Beiarn kommune for å sikre at den blir tatt vare på når han ikke lenger klarer det. Arkivfoto: Ina Sand SolliGOD HÅNDTVERKER. Magnus Stensland (86) står her ved alteret inne i stavkirken, som han har bygget ut fra et lite bilde av den, for ni år siden. Arkivfoto: Maria Trondsen

Nå må kommunen vurdere om de skal ta imot denne flotte gaven eller ikke

Å overta stavkirken i Beiarn, som Magnus Stensland har bygget, kan komme til å koste kommunen opptil 211.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: Saltenposten har tidligere skrevet om at Magnus Stensland ønsker å gi stavkirken han selv har bygget på frihånd til Beiarn kommune. Nå skal saken behandles i formannskapsmøtet i Beiarn, fredag den 12. oktober.

Stensland ønsker å gi kirken, med tomt, vederlagsfritt til hjemkommunen sin, slik at noen kan ta vare på den når han ikke lenger evner det.

Koster penger

Selv om kommunen står med tilbudet om å få kirken i gave av Stensland, kan overtakelsen likevel komme til å koste dem inntil 211.000 i utbedringer for å tilrettelegge for turisme.

- Magnus Stensland bygget en stavkirke på sin eiendom i 2009. Siden har bygget vært en severdighet og en attraksjon for tilreisende i Beiarn. Stensland har i senere tid hatt samtaler med kommuneadministrasjonen, med ønske om å gi stavkirken med våpenhus til Beiarn kommune, skriver saksbehandler Janne Berntsen i saksutredningen.

Videre skriver hun at Stensland ønsker å stå for vedlikeholdet selv, så lenge han klarer det.

Godt besøkt

Kirken har blitt godt besøkt, og ikke bare fra lokalområdet. Den vesle stavkirken i Beiarn har faktisk blitt internasjonalt kjent.

- Stavkirken er den mest besøkte attraksjonen i Beiarn. Gjestebok for 2017 viser besøkstall på cirka 1.400 mennesker. Av de med signatur, er det besøkende fra hele Norge, samt Nederland, Portugal, Italia, USA, Tyskland, Island, Finland, Sverige, Danmark og Polen, sier saksbehandleren.

Kommunen ser for seg å bruke stavkirken i sine reiselivsopplevelser. Enten som en attraksjon i seg selv, eller som en del av en reiselivspakke. Den kan også brukes til arrangementer og som vielsessted.

Ansvar og forpliktelser

Nå må kommunen vurdere om de skal overta kirken eller ikke. Det vil nemlig medføre noen forpliktelser.

- Beiarn kommune har ikke arbeidsressurser til å drifte eller føre tilsyn med et slikt anlegg. Arbeidsoppgaver må eventuelt kjøpes inn, står det i saksdokumentet.

Stavkirken og våpenhuset må tjærebeises omtrent hvert andre til tredje år og uteområdet må ha årlig tilsyn. Det er heller ikke noen tilgjengelige ressurser i kommunen som kan ta inn stavkirken i sin reiselivsnæring. Dermed må kommunen finne en løsning for det.

- Det er gjort et foreløpig estimat på investerings- og driftskostnader, men disse må anses som indikative. Eiendomsovertakelse med kommunal forvaltning medfører meransvar og merkostnader, understreker Berntsen.

Kommer med utgifter

Beiarn kommune må betale oppmåling av tomt, dokumentavgift og tinglysning. De må også betale for utbedringene, som må til dersom kirka skal bli egnet som turistmål. De må sørge for toaletter, busslomme og parkeringsplass, graving for strømtilkobling og en rekke andre småting. Den totale kostnaden vil derfor lande på 211.000, etter kommunens beregninger.

I tillegg kommer driftsutgiftene til å lande på estimerte 39.000 kroner årlig.

Rådmann Ole Petter Nybakk ber derfor kommunen om å avklare om de skal overta kirken, slik Magnus Stensland ønsker, eller ikke.

Powered by Labrador CMS