Det ligger mye historie i Sørfolds fjorder. Noe av det kan blir formidlet til en ny generasjon gjennom veteranbåtlagets nye prosjekt. Her ser vi 'Blomøy' med Skeistind i bakgrunnen. Foto: Eva S. Winther
Det ligger mye historie i Sørfolds fjorder. Noe av det kan blir formidlet til en ny generasjon gjennom veteranbåtlagets nye prosjekt. Her ser vi "Blomøy" med Skeistind i bakgrunnen.

Synspunkt

Nå kan flere få et glimt av gamle tider

Det er viktig å kjenne til historien for å forstå hvorfor vi er der vi er i dag.

Publisert Sist oppdatert

En fin måte å formidle noe av områdets historie på

Nylig skrev vi at Salten veteranbåtlag har fått 135.000 kroner fra Sparebankstiftelsen Dnb og Norsk forening for fartøyvern til prosjektet ”Båten - Kirken - Havet”.

Planen er at de skal gi et tilbud til et visst antall ungdomsskoleelever, der ungdommene blir med ut på tur med veteranbåt under ulike tema.

Her får ungdommene lære nyttig og viktig kunnskap som trengs ombord på båten, de blir med på blant annet strandrydding, fisking, og dugnad rundt Rørstad kirke.

Noe av bakgrunnen for prosjektet er veteranbåtlagets ønske om å få ungdommer med ut på tur og overføre kunnskap til dem.

Én ting er båtenes historie og den lærdommen som ligger i å være med ombord. En annen ting er området de ferdes i.

For flere hundre år siden var Rørstad et knutepunkt i Folda. Folk soknet til Rørstad kirke fra både Nordfold, Kjerringøy og det vi i dag kjenner som Sørfold kommune.

- Prosjektet fremhever også hvilke opplevelser vi finner i lokalmiljøet vårt hvor Sørfold kommunes slagord «Fjell møter fjord» blir vesentlig. Båten – kirken – havet antyder jo den historiske sammenhengen som ligger i fjordene våre, sa Per Reffhaug i en artikkel nylig.

For sånn var det - fjordene var den tids veier, og det som i dag kan synes som upraktiske steder å bosette seg, var den gang naturlige valg.

På tur med båt ut gjennom fjorden kan man se mange av de veiløse bygdene, der de siste fastboende for lengst har forlatt, og husene brukes som fritidsboliger.

Korsvik, Haukenes, Bjørnsvik er noen av eksemplene. Og så Rørstad, der kirken fra 1761 fremdeles står og brukes til gudstjeneste to ganger i året.

Som en del av den lokale kirkehistorien, er det 800 år gamle krusifikset på Rørstad kanskje det mest spesielle.

I dagens avis kan du lese at Sørfold menighet har fått penger fra Riksantikvaren til en glassmonter som de skal kunne oppbevare krusifikset i.

I dag ligger den fredete gjenstanden trygt forvart i en safe, men menigheten har lenge ønsket å vise det fram for folk.

Krusifikset var opprinnelig plassert i Rørstad kirke, på det veiløse stedet langt ute i Sørfolda. I 1994 ble det hentet derfra fordi det ikke var trygt nok å oppbevare det der.

Planen er nå å sette opp en glassmonter i Røsvik kirke, menighetens hovedkirke, slik at flest mulig kan få se krusifikset.

Disse to eksemplene - monteren i kirken og veteranbåtlagets prosjekt - synes jeg er en fin måte å formidle noe av områdets historie på.

Jeg mener at det er viktig å kjenne til historien for å forstå hvorfor vi er der vi er i dag. Hvem var de som bodde her før oss, hva levde de av og hvorfor bosatte de seg her?

Det er viktig å lære om ulike verdier og få kunnskap om hvordan vi er en del av et større kretsløp. Ting vi foretar oss kan ha følger både lokalt og andre steder.

Å få komme ut på båttur og bli fortalt historier om steder og hendelser i fjordene må være mye mer spennende enn å lese om det i en bok. De som får bli med på veteranbåtlagets prosjekt er heldige!

Det blir også flott å få se krusifikset når det kommer på plass i Røsvik kirke. For det gjør det garantert. Initiativtakerne er nesten i mål nå.

Powered by Labrador CMS