OVVERAKTE PRISEN. Ordfører Marlen Rendall Berg flankert av formann for syketransport Wiggo Øvergård (til venstre), administrativ leder Kim Lindstrøm og Geir Allan Løkås, representant for taxi-kjøring i firmaet Foto: Alle foto: Torger Karlsen
OVVERAKTE PRISEN. Ordfører Marlen Rendall Berg flankert av formann for syketransport Wiggo Øvergård (til venstre), administrativ leder Kim Lindstrøm og Geir Allan Løkås, representant for taxi-kjøring i firmaet

Nå er bedriften blitt et miljøfyrtårn

Sist fredag fikk Nordland Personbefordring AS det synlige beviset på at de er sertifisert som Miljøfyrtårnbedrift.

Publisert Sist oppdatert

Hva er Miljøfyrtårn-sertifisering?

Miljøfyrtårn-sertifisering passer for alle bransjer – idag over 80 ulike bransjer – hvor veitransport er en av disse bransjene. Miljøfyrtårn, som den første nasjonale ordningen i Europa, ble anerkjent av EU i 2017. Er anerkjent av myndighetene ved offentlige innkjøp, og godkjent som miljødokumentasjon i anbudskonkurranser. Ordningen skal bidra til grønn omstilling av norske arbeidsplasser.

Skal hjelpe bedrifter til å:
- avdekke hva som har størst negative miljøpåvirkninger,
og sette klare mål for forbedrin
- hjelpe til med planlegging og oppfølging for å nå bedriftens målsettinger
- bidra med innsamling av data og fastsette status med miljøarbeidet
- Sertifiseringen forutsetter resertifisering etter tre år.
Kilde: miljofyrtarn.no

FAUSKE: Skilt og dokumentasjon ble overrakt av ordfører Marlen Rendall Berg. Som navnet tilsier er dette en sertifisering på veien mot et bedre miljø og økt bærekraft, både for firmaet og for naturen.

Lenge i bransjen

Eier og leder av Nordland Personbefordring er den ikke ukjente Fauske-mannen Leif Lindstrøm. Firmaet ble etablert 1. februar 2014, og har sitt utspring i Leifs Taxi som ble etablert i 1995 og Lindstrøms Transport som ble etablert i år 2000.

Forretningsideen er persontransport ved taxi-kjøring gjennom Fauske Taxi, og syketransport av liggende pasienter flere steder i Nordland. I dag har firmaet 25 personer på lønningslista. Til sam-
men utgjør dette åtte heltidsstillinger.

Firmaet samarbeider med Pasientreiser om syketransport i regionene Vesterålen, Salten og på Helgeland. Blant annet gjennom Nordlandssykehuset i Bodø, sykehuset i Stokmarknes, Helgelandsssykehuset i Mo i Rana, og sykehusene i Mosjøen og Sandnessjøen.

Sertifisering viktig

I det grønne skiftet samfunnet nå gjennomgår, er det viktig også for næringslivet å omstille seg. Det stilles allerede i dag større krav til dokumentasjon fra bedrifter i forbindelse med f.eks. produksjon, leveranser eller anbudsleveranser, også fra offentlige myndigheter.

Foruten Miljøfyrtårn-sertifisering er bedriften nå også sertifisert som Fair transportbedrift gjennom Norges Lastebileierforbund (NLF).

Stiller sterkere

Ifølge Miljø- og Fair-ansvarlig Gunnvor Bråten hos Nordland Personbefordring, er dette en viktig satsing for bedriften.

- Vi har ikke som mål å bli større, men å styrke det vi har i dag. Dette er viktig for å stille sterkere i anbudsprosesser, men også viktig for å bidra til tryggere ansatte; at de føler seg ivaretatt, og at vi kan bli bedre og mer bevisste både på trygghet og sikkerhet. Derved ivaretar vi sikkerheten både til passasjerer, pasienter og oss selv. Et annet fokus vi har er å forsøke å påvirke myndighetene gjennom anbudsutlysningene til i større grad å fokusere på kvalitet og mindre på pris, for gjennom dette å sikre et bedre tilbud overfor brukerne, sier hun.

- Veien videre er å forbedre det vi driver med, og bli best på den type transport vi driver, og bli førende på
den. Det er viktig å vise overfor myndig-

hetene at dette er noe vi tar på alvor, og at det er en trygg tjeneste for brukerne, uttaler Leif Lindstrøm.

Høytidelig

Marlen Rendall Berg viste i sin omtale av bedriften særlig til viktigheten av å ha et lokalt tilbud for syketransport som et supplement og avlastning for ambulansetjenesten, og at pasienter med dette tilbudet kan fraktes til eller fra på en trygg og sikker måte.

Hun minnet også om at dette er begynnelsen på en prosess, og at sertifiseringen skal resertifiseres etter tre år, og ønsket bedriften lykke til med det videre arbeidet før hun overrakte skilt og dokumentasjon til Nordland Personbefordring AS, representert ved administrativ leder Kim Lindstrøm

Materiell

I en virksomhet av denne typen sier det seg kanskje selv at det er behov for mange kjøretøy som er utstyrt og tilpasset sitt formål.

I dag disponerer bedriften to minibusser, hvorav en er en 9 seter, og den andre en 17-seter, begge med rullestolrampe. Siste anskaffelse på taxi-siden er en hybrid-bil. Bedriften har ti syketransport-biler fordelt på fire ulike steder i fylket; Sortland, Fauske, Bodø og Mo i Rana.

Powered by Labrador CMS