PÅ LAND. Mowi begynte stamfiskaktiviteten i Sørfold i 2008, og kan nå sette fart i arbeidet med stamfiskanlegg i Elvkroken. Bildet viser deler av landlagringsfasiliteter for stor stamfisk som Mowi har i Trøndelag. Foto: Mowi
PÅ LAND. Mowi begynte stamfiskaktiviteten i Sørfold i 2008, og kan nå sette fart i arbeidet med stamfiskanlegg i Elvkroken. Bildet viser deler av landlagringsfasiliteter for stor stamfisk som Mowi har i Trøndelag.

Mowi er et stort skritt nærmere stamfiskanlegg i Elvkroken

Mowi har nå fått ja til å bruke Sagelva som ekstra vannkilde til sitt planlagte stamfiskanlegg i Elvkroken. Dermed kan de gå videre med prosjektet.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: - Det er vanskelig å sette i gang et stort prosjekt uten vann og tomt, men nå er det avklart og tiden er moden for å gå videre med prosjektet, sier Svein Ådland, produksjonsleder i Mowi stamfisk.

Sikrer i nord

Høsten 2016 kjøpte Mowi (tidligere Marine Harvest) 9,2 mål tomt på Elvkroken industriområde. Planen er at når stamfiskanlegget står ferdig, skal de kunne landsette fisk fra de tre stamfisklokalitetene i Sørfold.

- Vi kan landsette fisk som er 5-6 kilo, og vi slipper å ha den så lenge i sjø. Dette er noe som vil sikre situasjonen vår i nord, gi mer forutsigbarhet og kontroll, sier Ådland.

Et landbasert stamfiskanlegg vil ikke komme i stedet for, men i tillegg til de stamfiskanleggene Mowi uti fjorden. De har liknende «clustere» både i Trøndelag og i Hordaland, der det er tre sjølokaliteter og et landanlegg. Nå manglet de bare et landbasert anlegg i Nord-Norge.

På vent

Prosjektet har blitt forsinket av flere årsaker.

- Vi har hatt en del utfordringer på tomten med tanke på det geotekniske, men vi har fått en god plan når det gjelder kvikkleire, sier han.

Den andre utfordringen gikk på vanntilførsel. Mowi har konsesjon for å hente vann fra Baggfossen, i likhet med Salmobreed som holder til i nabobygda Sørfjorden, men de måtte utrede en reservevannskilde. Nesten to år etter at Saltenposten skrev at søknaden snart skulle sendes, har NVE gitt dem konsesjon til å bruke Sagelva som back-upkilde.

Planene framover

Reguleringsplan og andre konsesjoner er allerede på plass. Nå jobber de videre med utforming av bygg, og med å stable på beina en prosjektledelse som kan ta planleggingen videre.

- Dette er et høyteknologisk bygg, så det krever en viss kompetanse, sier Ådland.

Før de kan begynne å bygge på tomta må de foråndsbelaste den på grunn av kvikkleire, noe de jobber med å få organisert nå.

- Vi håper at vi kan være i gang med den jobben sensommer og høst i år, og bruke vinteren til å forhåndsbelaste fram mot byggestart tidlig 2021.

Les også: Det nye lakseeventyret

Klart i 2022?

Ådland har tro på at anlegget kan tas i bruk i løpet av våren 2022.

- Men det er vanskelig å si siden vi ennå er tidlig i prosjektet. Det er mange brikker som skal falle på plass.

De skal også kartlegge hva slags arbeidskraft og hvor mange ansatte de trenger. Det dreier seg om både biologisk og teknisk kompetanse.

Har håndtert det

- Hvilke konsekvenser har forsinkelsene hatt for dere?

- Vi har landsatt fisk fra nord
i Midt-Norge, så vi har håndtert
situasjonen, men det går utover
sikring og produksjonskontroll, sier Ådland.

- Vi jobber ut fra et budsjett, men jeg vil ikke svare nærmere på det nå, sier han.

Powered by Labrador CMS