KONGSSPIR. Denne flotte blomsten vokser på myrer og fuktige enger i fjellet, for eksempel i Junkerdal nasjonalpark. Foto: Eva S. Winther
KONGSSPIR. Denne flotte blomsten vokser på myrer og fuktige enger i fjellet, for eksempel i Junkerdal nasjonalpark.

Møtes om sjeldne blomster, fjellhistorie og årets planer

Neste uke markeres Den europeiske nasjonalparkdagen i Sulitjelma med fokus på Junkerdal nasjonalpark.

Publisert Sist oppdatert

Junkerdalnasjonalpark

Nasjonalparken omfatter fjellområdet mellom Sulitjelma i nord og Junkerdalen i sør. Den ble opprettet ved kongelig resolusjon 9. januar 2004 og utgjør 682 kvadratkilometer.

Nasjonalparken er del av det største villmarksområdet i Norden og henger sammen med verneområder på svensk side av grensen.

Området er kjent for sine rike flora, og en rekke planter har sin sør- eller nordgrense her. Dessuten er nasjonalparken leveområde for den sjeldne fjellreven. Friluftsliv og hensynet til samisk næringsutøvelse (reindrift) har også vært viktige grunner for vernevedtaket.

Kilde: Store norske leksikon

SULITJELMA: Botanikk, historie, natur og forvaltning i Junkerdal nasjonalpark er temaet når Besøkssenter nasjonalpark Nordland inviterer til markeringa i Folkets hus Sulitjelma torsdag 23. mai klokken 18.

- Junkerdal nasjonalpark feirer 20 år i 2024 og vi markerer Den europeiske nasjonalparkdagen med en hyggelig kveld på Folkets hus i Sulitjelma, forklarer naturveileder Sigrid Lium.

Botanikk og historikk

Egentlig var det planlagt en egen historisk aften i Sulitjelma som et av arrangementene i jubileumsåret til Junkerdal nasjonalpark, men av praktiske årsaker slås den sammen med markeringa av nasjonalparkdagen.

Et historisk innslag blir det, med Wenche Spjelkavik fra Sulitjelma historielag. Hun har med seg bildeforedraget hun har kalt "En rundtur i nasjonalparken, blant vakre og sjeldne fjellplanter, og litt om folk og deres bruk av fjellene gjennom tidene".

- Wenche har en god del bilder fra området, og har brukt mye tid på å lete etter planter, sier Lium.

Oppdatering

Jim Tovås fra Statskog Fjelltjenesten og nasjonalparkforvalter i Midtre Nordland nasjonalparkstyre Johan Rova skal også ha et innslag i løpet av kvelden.

- De vil si litt om hva som skal skje i nasjonalparken gjennom året. Både om tiltak som for eksempel klopping, og om forvaltningsplanen for nasjonalparken. Folk kan gjerne stille spørsmål om det er ting de lurer på, sier Sigrid Lium.

Det blir kaffeservering med enkel kaffemat til på arrangementet.

- Vi håper mange tar turen dit og at det blir en hyggelig kveld.

Powered by Labrador CMS