TREKKPLASTER. Møsbrømlefsa har fått plass på den største plakaten hos Nina Eide på julemarkedet. F Foto: Stig Bjørnar Karlsen
TREKKPLASTER. Møsbrømlefsa har fått plass på den største plakaten hos Nina Eide på julemarkedet. F

Møsbrømlefse slår an på julemarkedet i Oslo

(OSLO/SALTEN) Møsbrømlefse fra Salten er blitt et trekkplaster på det store julemarkedet «Jul i Vinterland» i Spikersuppa langs Karl Johan i Oslo sentrum.

Publisert Sist oppdatert

Det er vesterålingen Nina Eide (56) som har presentert Saltens «nasjonalrett» i hovedstaden.

Hun driver lefsebakeri «Godt og hjemmelaget» i Holmestrand, og har i mange år produsert store mengder lefser for salg på denne type salgssteder.

Fronter

Hun er lenge vært fast inventar på julemarked i Oslo sentrum, men i år har hun for første gang tilbudt møsbrømlefse i sitt sortiment. Ikke bare tilbudt, lefsestoltheten fra Salten fronter salgsplakatene ut mot de mange forbipasserende.

- Det handler om hva kundene spør om. De har nærmest tvunget meg til å begynne med møsbrømlefse. For når jeg først forteller at jeg har tynnlefeser fra Nordland. Så spør de etter andre. Mange har spurt etter møsbrømlefsa fra Salten.

Stort bakeri

- Så er jeg så heldig å ha ei venninne fra Steigen, og hennes bestemor, også hun fra Steigen, ga meg oppskrifta, sier Nina Eide.

Lefsebakeriet «Godt og hjemmelaget» ble startet i 2009, og er etter hvert blitt en ganske stor familiebedrift. Der jobber både hun, mannen Hallstein, som kommer fra Helgeland, hennes to døtre og en kommende svigersønn.

Reko-ringer

De omsetter for 8-10 millioner kroner i året, og som baserer omsetningen på salg fra buer og torg rundt omkring. Bondens marked er ett eksempel. Jul i Vinterland i Oslo et annet.

Et nytt konsept er reko-ringer, der folk bestiller på Facebook, og henter varene på en parkeringsplass i byen der de bor, i et bestemt tidsrom.

Lefsemodell

- Folk blir begeistret for at vi har møsbrømlefse, og at de kan få tak i det på et åpent marked i Oslo, forteller hun.

Dessuten er det mange som kommenterer plakaten for denne lefsa. Den er et bilde av et ekte menneske som man tydelig ser er glad i den lefsa han spiser. Han er verken en glamourmodell eller en fotballspiller.

- «Fotomodellen» er et ekte mennesker, en kompis av meg fra Holmestrand. Han vekker oppmerksomhet i lystunnelen på julemarkedet i Oslo, sier Nina Eide.

Rart?

- Er det ikke litt rart at du som er fra Vesterålen skal fremme en rett fra Salten?

- Nei, det handler om å tilby kundene det kundene spør etter. De spør etter tynnlefser fra andre steder, og det får de. Selve lefsa med møsbrøm, smør og rømme er en spesiell rett, og den blir etterspurt. Nordlandskebab var det en som kalte den.

Blir spredt

Tommy Edvardsen på Nordnes kro synes heller ikke det er noe problem at møsbrømlefsa selges av en vesteråling fra Holmestrand.

- Det har jeg ikke noe imot. Det er bra at den blir spredt. Det som er viktig er at det gjøres korrekt og ordentlig, men det regner jeg med er godt ivaretatt med oppskrift fra ei bestemor i Steigen, sier Tommy Edvardsen.

Saltens beste

Han tror ikke omfanget blir så veldig stort, for han har inntrykk av at folk først og fremst vil ha møsbrømlefsa når de er i Salten. Han og kona Lisa Grimstad laget et hefte om møsbrømlefsa i forbindelse med møsbrømlefsefestivalen i Saltdal.

Nordnes kro er ett av spisestedene i Indre Salten som selger flest møsbrømlefser. På festivalen i fjor ble lefsa på Nordnes kåret til Saltens beste i en blindtest.

Powered by Labrador CMS