TRAVLE DAGER. Hele 2800 sellkaker er under produksjon disse dagene. Dette skal friste festivalpublikum under den kommende Gatafestivalen på Fauske. Mona Mosti er spent på responsen og om det kan føre til grønt lys for å starte opp et bakeri på Jakobsbakken. Foto: Kenneth Strømsvåg
TRAVLE DAGER. Hele 2800 sellkaker er under produksjon disse dagene. Dette skal friste festivalpublikum under den kommende Gatafestivalen på Fauske. Mona Mosti er spent på responsen og om det kan føre til grønt lys for å starte opp et bakeri på Jakobsbakken.

Mona vil ta sellkaker fra lokal hemmelighet til nasjonal yndling

Mona Mosti går svanger med planer om storproduksjon av sellkake. Gatafestivalen kan gi et svar på om drømmen får sin forløsning.

Publisert Sist oppdatert

FAUKSKE: Nå om dagen er Mona svært travel med komponering av godbiten som stadig vinner nye venner.

- Det går unna i høyt tempo. Jeg skal lage 2800 sellaker i løpet av to korte uker. det blir 200 om dagen, så det nytter ikke å ligge på latsida, sier Mosti i en kort pause fra den heseblesende bakingen.

Vinner-kombinasjon

Sellkake er spesialiteten som de aller fleste besøkende i fjellkaféeen på Jakobsbakken i Sulitjelma fristes til å prøve. Mange er de som erklærer kjærlighet ved første jafs.

- Jeg tror ikke jeg tar munnen for full når jeg sier at alle liker sellkake. Det er noe med kombinasjonen av det søte med lefsa og kakefyllet og det salte med bitene av fenalår. Med en anelse rømme med gressløk til, så blir det jo til en fest for smaksløkene, sier en ivrig Mosti, som selger sellkake under det varemerkebeskyttede navnet ”Mor Mosti sellkaker”.

Inn med fenalår

Sellkake er en svært lokal matspesialitet, med en lang historie.

- På gårdene i Vatnbygda var det ofte sånn at de som hadde sau ville utnytte alt kjøttet. Dermed ble tørket sidekjøtt kuttet opp i små biter og brukt i kaka. Min mor, Ingrid Mosti, byttet ut sidekjøttet med fenalår i stedet. Et klokt bytte, syntes vi ungene da vi var små, forteller Mona.

Dagens oppskrift er den samme som moren til Mona brukte.

- Min bestemor bakte også sellkake. Hun var født i 1896, så vi snakker om en bra lang historie for kaka som jeg mener vi nå ikke kan holde som en lokal hemmelighet lenger.

PAKKET OG KLART. I fremtiden kan du kanskje raske med deg sellaker fra butikken, eller nyte dem på festival landet over. Foto: Kenneth Strømsvåg
PAKKET OG KLART. I fremtiden kan du kanskje raske med deg sellaker fra butikken, eller nyte dem på festival landet over.

Festival-test

Mona Mosti har visjoner som strekker seg både nasjonalt og internasjonalt. Hun er nå i sluttfasen av forprosjektet som har fått en kvart million kroner i støtte fra Innnovasjon Norge.

- Prosjektet skal rett og slett finne ut om det finnes et marked for sellkake, hvor stort dette markedet kan være og hva som må til for å kunne starte opp et bakeri. En del av dette er nå å teste ut om sellkake kan være en slager som festivalmat. Vi ser for oss at publikum griper med seg et par sellkaker og kanskje en øl til. Sellkake går veldig godt til maltsmaken, sier Mona Mosti.

BAKEMARATON. Mona Mosti må stå på for å rekke å bake 2800 sellkaker til Gatafestivalen neste helg. Her er hun godt i gang i kaféen på Jakobsbakken. Foto: Johanne Mosti Borøy
BAKEMARATON. Mona Mosti må stå på for å rekke å bake 2800 sellkaker til Gatafestivalen neste helg. Her er hun godt i gang i kaféen på Jakobsbakken.

Festival-ildprøven skjer med Gatafestivalen neste helg, på Fauske.

- Jeg har trua. Selvsagt har jeg det.

Øke på etterhvert

I løpet av høsten regner Mona med å sitte på et beslutningsgrunnlag. Går det veien er planen i første omgang å etablere et bakeri på Jakobsbakken.

- Konkret er det ikke landet noe, men kanskje to eller tre arbeidsplasser til å begynne med, og så får vi utvide i takt med etterspørselen. Jeg har fått veldig god hjelp fra Innovasjon Norge så langt. De gir gode råd og vil fortsatt være en god samarbeidspartner, sier Mosti.

NAMM. Mia Kristin (14) OG Mari Sofie Gulbrandsen falt for sellkaka ved første jafs. Foto: Kenneth Strømsvåg
NAMM. Mia Kristin (14) OG Mari Sofie Gulbrandsen falt for sellkaka ved første jafs.

Søster-anbefaling

Søstrene Mari Sofie og Mia Kristin Gulbrandsen er blant dem som heier på og har tro på å få sellkake ut i verden. Søndag fikk de seg en god bit av kaka, da de var innom kaféen på Jakobsbakken.

- Kjempegod. Denne må alle få lov til å nyte, sier Mari Sofie.

Powered by Labrador CMS