SELLKAKER. Mona Mosti opplever at Vatnbygda-spesialiteten sellkaker blir stadig mer populære, og vil nå satse enda mer på dem. Innovasjon Norge er med på laget og Mosti håper den populære retten skal skape nye arbeidsplasser. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
SELLKAKER. Mona Mosti opplever at Vatnbygda-spesialiteten sellkaker blir stadig mer populære, og vil nå satse enda mer på dem. Innovasjon Norge er med på laget og Mosti håper den populære retten skal skape nye arbeidsplasser.

Mona vil satse på lokal tradisjonsmat

(SULITJELMA) Med støtte fra Innovasjon Norge i ryggen vil Mona Mosti gjennom sitt nye firma Mor Mosti utvikle en satsing på sellkaker og annen tradisjonsmat.

Publisert Sist oppdatert

Mor Mosti ble en realitet i mai/juni.

Firmaet skal drive produksjon av sellkaker, Vatnbygdas nasjonalrett, og annen tradisjonsmat.

- Vi er ikke låst til bare sellkakene, men det blir tradisjonsmat fra området. Vi begrenser det ikke, men i starten har sellkakene naturlig nok en sentral plass i det, sier hun.

Fikk tilskudd

Nå har Mor Mosti fått tilskudd på 250.000 kroner fra Innovasjon Norge til et forstudie og konsulentbistand for å se nærmere på produksjonen av sellkaker.

- Vi har gjort jobben selv inntil nå. Nå skal vi få hjelp av Stein Rune Fjærvoll, rådgiveer i Næringsutvikling i Bodø FRAM-programmet gjennom Innovasjon Norge er å anbefale hvis man er gründer. Nå får vi hjelp til å få igang bedriften og se på hvilke muligheter som ligger der, sier Mona Mosti.

Det inkluderer tester, ideer, løsninger og analyser.

Skape arbeidsplasser

- Et klart mål er at dette kan skape arbeidsplasser i Sulis. Vi håper å få på plass lokaler til bakingen - et skikkelig kjøkken med maskiner og utstyr. Så må vi se på hvor mye sellkakene skal koste, på lønnsomhet, skal vi bake lefsene og så videre... Det er mye vi skal finne ut av, sier hun videre.

Hvordan markedsfører man produktet best? Hvor skal det selges?

- Vi skal sette i system det vi har gjort til nå og utvikle det videre. Det har blitt populært og nå selger vi på Jakobsbakken, samt matmesser og lignende arrangementer, fortsetter hun.

Er i vinden

Per i dag er Jakobsbakken det eneste permanente utsalgsstedet. Der kan du kjøpe sellkaker i kafeen hver dag i sommer.

- Hvor mye vi kan selge ved å reise rundt med stands handler også litt om hvor mye jeg kan produsere, legger hun til.

Mona ser for seg at dette kan skape en arbeidsplass, gjerne flere i Sulis.

- Tradisjonsmat er i vinden. Vi må se på om vi kan gjøre noe opp mot Bodø 2024, der jeg tipper de vil ha fokus på tradisjonsmat i regionene. Det å få hjelp til og rede ut grunnen er viktig. Det er mange ting vi ikke er eksperter på. Da er det bra at Innovasjon Norge er på tilbudssiden når det kommer til rådgiving, sier Mosti.

- Har jo en annen jobb

At sellkakene kan lage arbeidsplasser er viktig.

- Jeg er ansatt i 75 prosent stilling i Kobberløpet, så det vil jo snart melde seg et behov for flere ansatte, sier hun, og håper arbeidsplasser kombinert med maskiner kan bidra til stor og stabil produksjon av høy kvalitet.

Noen kaller det seilkaker, men der er Mona veldig tydelig.

- Begge deler er rett, men mamma sa sellkaker og da blir det til at jeg sier det samme. Kjært barn har mange navn. Vi er flere etterkommere som lager sellkaker, men bare jeg som selger dem - så vidt jeg vet.

- Ingen klager hittil

Å lage sellkaker er en arbeidskrevende prosess.

- Og det er dyre råvarer. Fenalår og lefser er ikke billig. Kvalitet koster. Når det er sagt så har jeg aldri hørt noen som klager på prisen. Vi har hatt samme pris i flere år nå, og det er er en av tingene vi må se på, om den er riktig, sier hun videre.

At folk kommer kjørende til Jakobsbakken ens ærend for å spise dem, sier henne at kakene begynner å bli godt kjent utenfor både Sulis og Vatnbygda.

- Jeg har ennå ikke møtt noen som ikke har likt dem.

Roser gode hjelpere

Når byggingen av Titanic fjellstue på Jakobsbakken er ferdig får de en enda mer egnet kafé å selge produktene i. Nå selges de i Messa der det er på grunn av koronasituasjonen er begrenset kapasitet.

- Det kommer mye folk likevel og nå kan vi også servere dem ute. Det er mye folk som går tur i området og som er innom oss. Jeg må få berømme den innsatsen Erik Jensen Liland, Maia og Sofie Timonen Sjø - selv om de er familie - gjør som vertskap i sommer. De er serviceinnstilte, imøtekommende, blide og pratsomme. Det setter besøkende veldig pris på, og de er til uvurderlig hjelp, sier hun fornøyd.

Anbefaler spesiell tur

Og hun kommer et knakende godt sommertips til slutt:

- Gå den gamle veien fra Jakobsbakken ned til Fagerli. Den er blitt en fantastisk tur. Er man i ekstra god form kan man gå den fra Fagerli og opp til Jakobsbakken, anbefaler hun.

Da skal det nok smake ekstra godt med en kaffekopp og en sellkake på toppen...

Powered by Labrador CMS