MENN SØKES. Fra venstre helserekrutt Nicolai Tjelde, Hege Johansen (ansatt i Fauske kommune), lederen for Nav Indre Salten, Morten Pedersen og Camilla Baglo Holten, fylkeskoordinator for Menn i helse Nordland. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
MENN SØKES. Fra venstre helserekrutt Nicolai Tjelde, Hege Johansen (ansatt i Fauske kommune), lederen for Nav Indre Salten, Morten Pedersen og Camilla Baglo Holten, fylkeskoordinator for Menn i helse Nordland.

Modige menn (og kvinner) søkes

Flere kommuner i Indre Salten er med i et nasjonalt rekrutteringsprogram hvor arbeidssøkende menn og kvinner tilbys et komprimert utdanningsløp for å ta fagbrev som helsefagarbeider.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: Regjeringen har bestemt å videreføre Menn i Helse-satsingen over hele landet, med 19,4 millioner kroner på statsbudsjettet for 2023.

- Dette er med på å sikre at Nordland får en ny Menn i Helse-klasse, med oppstart i mars 2023, sier fylkeskoordinator Camilla Baglo Holten.

Menn i helse er av Regjeringen ansett som en av de mest vellykkede satsningene på rekruttering av menn til helsesektoren.

Unik mulighet

- "Menn i helse" er en unik mulighet til å ta fagbrev som helsefagarbeider. Utdanningen er tilrettelagt for arbeidssøkende menn i alderen 25 – 55, men nå er det også åpnet for at kvinner kan søke plass i programmet, sier Baglo Holten.

Hun beskriver programmet som en gullbillett for modige deltakere, men sier også:

- Det er ikke noe frikort, det er et komprimert utdanningsløp som krever egeninnsats. Men ved enden av løpet venter fagbrevet og store jobbmuligheter.

Komprimert læreløp

Menn i helse Nordland søker nå, i samarbeid med NAV og deltagende kommuner, etter nye helserekrutter til kull 2023. Både Fauske, Saltdal, Beiarn og Bodø kommune deltar i programmet ved å tilby læreplasser innenfor den kommunale helsesektoren.

Avdelingssykepleier i Fauske kommune, Hege Johansen beskriver at det er utfordrende å rekruttere både helsefagarbeidere, sykepleiere og assistenter til kommunal helsesektor.

- Vi har stort behov for kompetent arbeidskraft i kommunene, så dette programmet heier vi veldig på. Det er en flott mulighet for de som ønsker en jobb innenfor helse, sier hun.

Selve utdanningsprogrammet har en varighet på to og et halvt år, og er mer komprimert enn den ordinære utdanningsmodellen som er to år skole pluss to år lærlingetid.

Under utdanningen veksler helserekruttene mellom å motta ytelser fra Nav og lønn fra kommunen.

Informasjonsmøte

Det er planlagt et informasjonsmøte om rekrutteringsprogrammet den 17. januar klokken 12:00 på Nav i Bodø. Påmeldingsfristen for å delta på dette møtet er 13. januar og man kan melde seg på via hjemmesiden til Nav.

Det vil her bli orientert om Menn i helse, utdanningen og jobbmulighetene. I etterkant av møtet vil det bli gjennomført intervju.

- Etter intervju vil egnede og motiverte kandidater tilbys en 13 ukers veiledet praksisperiode som helserekrutt på sykehjem eller tilsvarende. Deretter er det sommerjobb og videre utdanningsløp frem mot fagbrev som helsefagarbeider, opplyser fylkeskoordinatoren.

Om du er interessert, men ikke har anledning til å delta på det fysiske infomøtet kan du ta kontakt med fylkeskoordinator Camilla Baglo Holten.

Store jobbmuligheter

Lederen for Nav i Indre Salten, Morten Pedersen forklarer at de rekrutterer inn personer som har vært ute av arbeidslivet i kortere eller lengre perioder.

- Helsesektoren har et stort behov for arbeidskraft, og dette programmet er en flott og unik mulighet for arbeidssøkere til å delta i en viktig samfunnssektor, sier han.

- Man behøver ikke nødvendigvis å jobbe i kommunal sektor når man har fått fagbrevet, men jobbmulighetene er mange.

HELSEREKRUTT. Nicolai Tjelde har en fortid som fisker, men nå er han inne i et utdanningsløp for å bli helsefagarbeider. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
HELSEREKRUTT. Nicolai Tjelde har en fortid som fisker, men nå er han inne i et utdanningsløp for å bli helsefagarbeider.

Tok et modig valg

Nicolai Tjelde (23) er en av dem som ble med på utdanningsløpet Menn i helse. Han har bakgrunn som fisker. Tidligere har han også forsøkt å gå to ulike retninger innen videregående utdanning, men følte seg ikke motivert til å fullføre og droppet derfor ut. Nå er Nicolai på god vei mot å ta et fagbrev.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle jobbe innen helse, men etter å ha hatt praksis på sykehjemmet så var den tanken snudd for meg, sier han.

Utdanningen består av både teori og praksis ute i de deltakende kommunene. Teorien har vært den tøffeste delen, mener Nicolai.

- Det var tøft å sette seg på skolebenken igjen, men jeg er veldig motivert for å fullføre løpet. Ser for meg at jeg vil jobbe på et sykehjem når jeg er ferdig med utdanningsløpet, sier han og legger videre til:

- Det som er så fint er å se hvor mye det betyr for de som bor på sykehjemmet å motta omsorg. Det er en god følelse, og det er fint å ha muligheten til å gjøre det lille ekstra for å gjøre dagen deres litt lysere.

Nå oppfordrer han andre om å ta det samme modige valget som han gjorde.

- Møt opp på informasjonsmøtet i det minste, og tenk over om det kan være noe for deg. Det er det vel verdt å bruke tida på. Kanskje er det noe for deg?

Powered by Labrador CMS