UTE PÅ OPPDRAG. Her gjennomfører Statens Naturoppsyn (SNO) skadedokumentasjon i beitesesongen. I stadig flere tilfeller der sauer og lam er tatt av rovvilt, finner de ut hva slags dyr som står bak. Foto: SNO/Miljødirektoratet
UTE PÅ OPPDRAG. Her gjennomfører Statens Naturoppsyn (SNO) skadedokumentasjon i beitesesongen. I stadig flere tilfeller der sauer og lam er tatt av rovvilt, finner de ut hva slags dyr som står bak.

Mistet 1.171 sau til rovdyr - fikk erstattet under halvparten

I de fire kommunene i Indre Salten ble det utbetalt totalt 1,33 millioner kroner i erstatning for tap av sau til rovdyr i 2022.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: Nå er søknadene om erstatning for tap av sau forårsaket av rovvilt ferdig behandlet av Statsforvalterne, og statistikken er tilgjengelig i nettsiden Rovbase.no.

Av de 1.171 sau og lam som ble meldt tapt i Indre Salten, ble 477 erstattet. Totalt nesten 1,33 millioner kroner ble utbetalt i erstatning, mest til bønder i Saltdal.

Ned nasjonalt

Antall sau og lam erstattet i 2022 i Norge har gått noe ned sammenliknet med beitesesongen 2021. Totalt er 16 100 sau og lam erstattet, 750 færre enn året før.

– Stortingets strategi med forebyggende tiltak i rovviltområder og uttak av rovvilt i beiteprioriterte områder er hovedårsaken til at tapene av sau holder seg lave sammenliknet med tidligere år, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet i en pressemelding.

Totalt er det utbetalt 45,1 millioner kroner for tap av sau og lam til rovvilt i Norge i 2022. Når Statsforvalterne utmåler erstatning vurderes tapstallene i de innkomne søknadene opp mot samlet kunnskap om blant annet rovviltbestandenes størrelse og områdebruk, påviste tap til rovvilt i området, påvist observasjon av rovvilt og tapshistorikk.

Indre Salten

I Fauske kommune ble det meldt om et tap på 122 dyr. 51 ble erstattet, og det ble utbetalt i alt 133.715 kroner. I Sørfold meldte fire bønder om i alt 77 tapte dyr. 25 ble erstattet med en totalsum på 63.401 kroner.

Saltdal er den kommunen der flest søkte om rovvilterstatning for til sammen 334 tapte dyr. 243 ble erstattet, og 939.960 kroner ble utbetalt.

I Beiarn ble det utbetalt 190.803 kroner for 67 av de 161 dyrene som ble meldt tapt til rovvilt.

Jerv og gaupe tok flest

Statsforvalterne har behandlet 1.047 søknader om tap av sau og lam til rovvilt i 2022, dette er en liten nedgang fra 2021 hvor det ble behandlet 1.076 søknader om erstatning.
Totalt er det erstattet 2.417 sau og 13.689 lam i 2022, mot 2.535 sau og 14.329 lam i 2021. Tapene har gått betydelig ned de siste 15 årene, ifølge pressemeldingen.

De største tapene av sau og lam er forårsaket av jerv og gaupe. Andelen som er erstattet som tapt til ikke spesifisert fredet rovdyr har gått nedover de siste årene, og tilsvarende flere blir da oppført som tap forårsaket av de ulike rovviltartene.

I Indre Salten er det gaupa som har tatt flest dyr, med unntak av i Fauske. Der er det jerven som har tatt de fleste sauene og lammene.

Slik beregnes det

Saueeiere har krav på erstatning når rovviltartene jerv, gaupe, bjørn, ulv eller kongeørn har forårsaket tapet. Dyreeiere søker om erstatning og søknadene behandles av Statsforvalterne i bostedsfylket.

Det er vanskelig å gjenfinne kadaver i utmarka, kun en liten andel blir funnet. Alle innmeldte kadaver hvor det er mistanke om at rovvilt har forårsaket tapet undersøkes så langt det er mulig av Statens naturoppsyn (SNO) for å fastslå dødsårsak.

For sau og lam som i hovedsak beiter ute på sommeren ble ca 6 % av alle erstattede dyr påvist tapt til rovvilt. Påviste skader er likevel en viktig del av grunnlaget for å underbygge erstatningssøknadene.

Satsene som benyttes for tapte dyr justeres årlig. Satsene for sau og lam beregnes av NIBIO basert på kjøtt og ullpris. I tillegg erstattes følgekostnader av tap på individ- og besetningsnivå.

Powered by Labrador CMS