MELD FRA. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) oppfordrer nå alle jegere, jakthundeiere og andre friluftsfolk om å holde et særlig øye på situasjonen. - Meld fra om alle mistenkelige funn av døde eller syke fugler og dyr til Mattilsynet, oppfordrer Olav Greivstad, jakthund- og viltkonsulent i NJFF. Foto: NJFF
MELD FRA. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) oppfordrer nå alle jegere, jakthundeiere og andre friluftsfolk om å holde et særlig øye på situasjonen. - Meld fra om alle mistenkelige funn av døde eller syke fugler og dyr til Mattilsynet, oppfordrer Olav Greivstad, jakthund- og viltkonsulent i NJFF.

- Meld fra om fugleinfluensa

NJFF ber medlemmene melde fra om fugleinfluensa etter at viruset er påvist hos både fugl og rev.

Publisert Sist oppdatert

Fugleinfluensaen sprer seg langs kysten.

Det er behov for en økt overvåking, og nå ber Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) sine medlemmer om å følge med.

- Vi er førstelinjen ute i naturen, og kan raskt rapportere mistenkelige funn av syke eller døde fugler og dyr, sier Olav Greivstad i NJFF i en pressemelding.

Fugl og rødrev

Denne sommeren har det blitt påvist fugleinfluensa hos et stort antall villfugler langs hele kysten.

- Nå er viruset også for første gang i Norge funnet hos to rødrever. Det skriver Mattilsynet i en pressemelding.

- Meld inn funn

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) oppfordrer nå alle jegere, jakthundeeiere og andre friluftsfolk om å holde et særlig øye på situasjonen, og å melde fra alle mistenkelige funn av døde eller syke fugler og dyr til Mattilsynet.

- Nå er det viktig at vi alle bidrar til å få oversikt over spredningen. Vi som er jegere og hundeeiere er særlig viktige i denne sammenhengen, sier Greivstad, som er jakthund- og viltkonsulent i NJFF.

- La de ligge

- Vi ferdes mye i terrenget, ofte også på tvers av stiene. Våre hunder vil kunne finne syke og døde individer, både fugler og pattedyr. Vi oppfordrer alle jegere og hundeeiere om å være særskilt oppmerksomme og melde fra om man observerer syke eller døde fugler og pattedyr.

Greivstad understreker viktigheten av å la syke og døde fugler ligge i fred, da de kan utgjøre en potensiell smittefare for hunden.

Varsling til Mattilsynet gjøres
ved å sende e-post til postmottak@mattilsynet.no

Mange kan bidra

NJFF organiserer mange av landets jegere og fiskere.

Organisasjonen har 116.000 medlemmer, spredd på 560 lokalforeninger over hele landet.

Det betyr at mange frivillige kan bidra i en overvåking av situasjonen, og bidra med verdifulle observasjoner til Mattilsynet, som er ansvarlig myndighet i dette tilfellet.

Første gang

Mattilsynet ble tidligere i juli varslet av viltnemnda i Stad kommune om syke revevalper. To av disse ble avlivet, og prøver av den ene ble sendt til analyse. I tillegg ble det tatt prøver av en rev funnet i Kinn kommune.

Veterinærinstituttet har nå påvist høypatogent fugleinfluensavirus (H5N1) hos begge.

- Dette er første gang det oppdages høypatogen fugleinfluensa hos rev i Norge, men vi er kjent med slike funn både i Sverige og Finland, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef i seksjon dyrehelse i Mattilsynet.

Påvist i mange arter

Fugleinfluensa kan potensielt smitte til flere dyrearter. I 2021 og 2022 har det i Europa blitt påvist sporadiske tilfeller hos en rekke ville pattedyr, som rødrev, ilder, oter, grevling, gaupe, steinkobbe og havert.

Ifølge Veterinærinstituttet kan kliniske symptomer på høypatogent fugleinfluensavirus hos rovdyr variere, men nevrologiske symptomer som sirkelgange, skjev hodestilling og dårlig balanse er hyppigst rapportert.

Det er ikke kjent hvordan disse revene har blitt smittet, men det kan antas at de har spist eller på annen måte hatt tett kontakt med syke fugler.

- Ta forholdsregler

Fugleinfluensa smitter svært sjelden fra fugl til mennesker, men som et føre-var-prinsipp anbefaler Mattilsynet å ta noen forholdsregler.

- Vi ber alle om å la syke og døde fugler være i fred. Ikke ta på dem. Ikke ta med deg en syk fugl hjem for å stelle den eller gi den mat, sier Jahr.

- Hvis du finner syke eller døde fugler ber vi deg om å varsle Mattilsynet, slik at vi kan vurdere om vi skal rykke ut for å ta prøver, sier Jahr.

Dette gjelder artene andefugler (ender, gjess og svaner), havsuler, måkefugler, vadere, rovfugler (spesielt ørn og musvåk) og åtsel-
etere (kråkefugler).

Powered by Labrador CMS