FINE DAGER. Det var riktig så idyllisk ved Giken lukehus, men for Ben Are Pedersen og Kurt Kvam er det viktig også av sikkerhetsmessige grunner å bruke finværsdagene ute. I dårlig vær blir det farligere å ferdes i fjellet - selv om man er godt kjent. Foto: Espen Johansen
FINE DAGER. Det var riktig så idyllisk ved Giken lukehus, men for Ben Are Pedersen og Kurt Kvam er det viktig også av sikkerhetsmessige grunner å bruke finværsdagene ute. I dårlig vær blir det farligere å ferdes i fjellet - selv om man er godt kjent.

Med SKS på jobb ved vannkraftens begynnelse

Kurt Kvam og Ben Are Pedersen i SKS tok med Saltenposten på en runde der krafta virkelig kommer fra.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: Vi skulle starte klokka åtte på torsdag, men litt over halv tikket det inn melding fra Remi Pedersen, avdelingsleder i Sulitjelma.

- Null sikt på Giken og i Rupsi. Vi avventer...

På snøskuter

11.45 var været mye bedre og vi bevegde oss opp mot Ny Sulitjelma. Ved Hanken var det stopp. Der ligger snøen i så store menger at man ikke har fått brøytet ennå.

Resten av turen foregikk på snøskutere som tok oss opp til Koppartoppen 1.010 meter over havet og videre inn til det som heter Rupsi lukehus.

Turen til Storelvvatn må tas en annen dag. Grunnet været på morgenen fikk ikke energioperatørene Kurt Kvam og Ben Are Pedersen nok tid i fjellet til å gjøre alt de hadde på planen for torsdag.

Praktfullt vær

Men da gråværet på morgenen først lettet, ble det en aldeles praktfull dag å være ute på. Kritthvit snø preget landskapet, men noen steder tittet brune knauser fram og badet seg i sola som skinte fra skyfri himmel.

Lyset sved i øynene, men den store gule på himmelen varmt godt, selv om temperaturen ikke var veldig høy.

To snøskutere forserer den bløte, slush-aktige snøen effektivt, Kvam og Pedersen finner rutinert mest effektive vei mot målet.

Luketesting

Turen var ikke en befaring på lykke og fromme bare fordi været var fint.

- Vi hadde konkrete mål med turen. I tillegg til generelt tilsyn og det å kunne se på forholdene i fjellet med egne øyne, har jeg tatt med dokumentasjon for bearbeidelse fra to av anleggene, lukehusene Rupsi og Giken, sier Kurt Kvam.

- Jeg har fått testet luka i Rupsi. Hvis Lomi fylles i år må vi stenge den. Det testet vi i dag, og alt fungerer som det skal sier Ben Are Pedersen.

- Tidligere ble den åpnet på våren og stengt på høsten. Nå står den åpen hele året, etter at Storelvvatn ktaftstasjon ble bygget og kom i drift for fem seks år siden. Nå reguleres det med lukene derfra, sier Kvam videre.

Saken fortsetter under bildet

PÅJOBB. Ben Are Pedersen tar seg ned til døra og er klar for å teste luka i Rupsi. Foto: Espen Johansen
PÅJOBB. Ben Are Pedersen tar seg ned til døra og er klar for å teste luka i Rupsi.

Følger godt med

Ved lukehuset i Rupsi går snøen opp til samme høyde som inngangdøra, men det er akkurat plass nok foran den til at vi kommer oss inn.

Men det renner vann åpent ikke langt unna. Det er ingen tvil om at det smelter godt for tiden.

Kvam synes det er vanskelig å si noe skråsikkert om smeltingen.

- På den siden vi er på nå, nordsiden, så har vi kun historikk og ingen nedbørsstasjon. Min påstand er at det er mye snø, og det så du jo selv. Men hvor i smelteprosessen vi er kan jeg ikke si. Det startet for en stund siden, stoppet opp litt med nattefrost, og er nå godt i gang igjen. Vi får bare følge godt med, fortsetter han.

Saken fortsetter under bildet

SNØ. Det er en stund til det er snøfritt rundt Rupsi lukehus. Foto: Foto: Espen Johansen
SNØ. Det er en stund til det er snøfritt rundt Rupsi lukehus.

God utnyttelse

Vi var altså i Rupsi. Der kommer smeltevann fra Blåmannsisen ned, og går i tunnel til Lomi og Storelvvatn.

Det blir magasinert i Lomivatn, og tatt inn i Lomi kraftverk. Etter det skal det til Sjønstå kraftverk, før det renner ut gjennom Finneid-
straumen.

Kurt har jobbet i SKS siden høsten 1997, og Ben Are startet i selskapet i 2007. Duoen virker å stortrives på jobb.

- Da er det ikke mye kraft igjen i det vannet, flirer Pedersen.

Saken fortsetter under bildet

BREVANN. Her renner vann fra Blåmannsisen åpent, rett før det skal i tunnel og ledes innom flere av SKS sine anlegge. Det er langt igjen til Fauskevika... Foto: Espen Johansen
BREVANN. Her renner vann fra Blåmannsisen åpent, rett før det skal i tunnel og ledes innom flere av SKS sine anlegge. Det er langt igjen til Fauskevika...

Bruke godværsdagene

- På dager som dette tror alle at ”nå passer de på å være ute”, og ja, det gjør vi. Vi har vært i et område som vi i dag tidlig ikke kunne komme oss til på grunn av tett tåke. Vi har kamera på lukehusene og det så vi dag og da endret vi planene, sier Kvam.

- Vi har ikke faste runder på tilsyn. Vi har noen lovpålagte oppgaver som vi gjør gjennom året. Ellers er det når alarmer går, eller vi fanger opp at noe må gjøres. Men vi bruker gjerne denne tiden av året. Man kan ikke gjøre dette på svarteste vinteren, sier Kvam.

Unngå overløp

- Stasjonen på Storelvvatn er nå startet opp og det medfører endel arbeid, legger Pedersen til.

- Det er viktig å vite at vi kan kjøre den, på grunn av snømengdene som er.

- Hva skjer hvis ikke?

- Blir Lomi fullt, så får vi overløp. Da får vi ikke utnyttet vannet, i alle fall ikke kontrollert og ikke andre steder enn på Sjønstå. Alt kommer til Sjønstå før eller siden, smiler de.

Saken fortsetter under bildet

INNE. Ben Are og Kurt inne i lukehuset. Her det både stoler og bord, senger og et lite kjøkken - i tillegg til alt det tekniske som de var der for å sjekke. Foto: Espen Johansen
INNE. Ben Are og Kurt inne i lukehuset. Her det både stoler og bord, senger og et lite kjøkken - i tillegg til alt det tekniske som de var der for å sjekke.

Fungerer godt

Det er to ”strenger” i Sulisfjellene. Den ene er den vi besøkte på nordsiden, og den andre er den som går fra Balvatnet via Kjelvatnet, gjennom Daja kraftstasjon og Fagerli kraftstasjoni. Og uunngåelig skal også den innom Sjønstå før vannet finner veien til fjorden.

Overløp er rett og slett tapt kraft, men det er veldig lenge siden selskapet opplevde det i Lomi, så her fungerer rutinene åpenbart godt.

Magasinvannene fylles og tappes etter prognoser. Men det koster å starte et kraftverk. Da skal man vite at regnestykket blir riktig.

Saken fortsetter under bildet

BREVANN. Her renner vann fra Blåmannsisen åpent, rett før det skal i tunnel og ledes innom flere av SKS sine anlegge. Det er langt igjen til Fauskevika... Foto: Espen Johansen
BREVANN. Her renner vann fra Blåmannsisen åpent, rett før det skal i tunnel og ledes innom flere av SKS sine anlegge. Det er langt igjen til Fauskevika...

Tenker sikkerhet

At turene tas i finvær, skyldes slett ikke bare at Kvam og Pedersen skal nyte sola.

- Det er skummelt å ta slike turer i drittvær. Da er det vanskeligere å se farer i terrenget, som vann og sprekker, sier Kvam.

- Vi som jobber her kjenner områdene godt og vet hvor man skal kjører og hvordan man må opptre, men likevel.

Til fots på sommeren

- Hvordan gjør dere det på sommeren?

- Til Rupsi så går vi til fots. Da tar det betydelig lenger tid enn i dag, men så kan vi jo kjøre bil lenger opp - til Storeelvvatn. Sist bruke vi en time og 20 minutter, sier Pedersen.

- Men det er fint det også. Da får vi litt trim også, slår de to fast.

På turen tilbake fra Rupsi stikker vi innom Giken lukehus for en sjekk, før vi vender nesen hjemover, akkurat i tide til arbeidsdagens slutt.

Det blir nok ikke mange dagene til de skal ut igjen. SKS Produksjon har nok å gjøre for å sikre at smeltevannet fra Sulisfjellene også i år blir utnyttet mest mulig effektivt før det ender opp på Fauskevika.

Powered by Labrador CMS