Foto: arkiv Sylvia Bredal

Leder:

Massedrap i utmarka

Så langt i år har det vært få rapporter om rovdyr som har gjort innhogg i saueflokkene i Indre Salten.

Publisert Sist oppdatert

Det var like før vi begynte å tro at problemet med gaupe og jerv ikke var så stort denne beitesesongen.
Inntil det kom en sjokkerende nyhet fra Rødås.

Her anslår gårdbruker Johan Rødås at han har hatt et tap på hele 190 sau og lam i sommer. Det er en solid økning fra fjoråret, da han ”bare” mistet 130 dyr på beite.

De første kadavrene dukket opp allerede 14 dager etter at dyrene var sluppet på beite.

Trolig er det jerven som gjør de største innhogget i saueflokken. Beviset på det kom natt til onsdag. Da var saueflokken hentet hjem til gården, der de beitet på innmarka. Det som skulle være en trygg innhegning, holdt ikke jerven ute.

Den drepte en voksen sau.

Det er helt uakseptabelt at jerven tar så mange som 190 sauer og lam fra en besetning. Bak et så stort tap ligger det store lidelser for dyrene som blir angrepet.
Ut fra et dyrevern-perspektiv er det helt forkastelig.

Konflikten mellom rovdyr og beitedyr er velkjent. Vi ønsker at sau og lam skal beite i utmarka, samtidig som vi også vil ha en levedyktig bestand av jerv og gaupe i fjellet.
Da må vi akseptere et visst tap.

Men vi må også akseptere at bestanden av rovdyr må holdes nede. Verken jerv eller gaupe er truet av utrydding. Bestanden tåler å bli regulert, og når tapet av beitedyr når et visst nivå må man bestrebe å ta ut de rovdyrene som forårsaker store tap.

Det bør helst gjøres på en tid av året når rovdyrene ikke yngler. Det er for sent å ta affære når sauene er sluppet i utmarka, og rovdyrene har begynt å herje. Da kan tapene bli unødvendig store.

I området der Johan Rødås slipper sauene sine ut på beite, er det åpenbart at bestanden av jerv bør reguleres ned. Hvis ikke det skjer, frykter vi at tapene kan bli enda større neste år. Da vil også skandalen være enda større.

Powered by Labrador CMS