PÅ PLASS I BRUDDET. Her er den nye eieren Susan Moser på plass mellom Øystein Vesterås (t.v.) og Torvald Bie i Norwegian Rose. Foto: Privat
PÅ PLASS I BRUDDET. Her er den nye eieren Susan Moser på plass mellom Øystein Vesterås (t.v.) og Torvald Bie i Norwegian Rose.

Marmorbruddet solgt til danske med store planer

Susan Moser fra Danmark har kjøpt marmorbruddet i Løvgavlen. Hun er tredje generasjon etter eierne fra århundreskiftet til 1965, fauskemarmorens storhetstid.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Hun er barn og barnebarn av tidligere eiere av bruddet, og hun har jobbet på høyt nivå med stein og marmor det meste av sitt liv. I en epost til Saltenposten skriver hun om historien at fabrikken som ble bygget i Frihavnen i København i 1895 het Den Ankerske Marmorforretning.

- Min morfar kjøpte fabrikken i 1965, og senere kjøpte min far det av sin svigerfar. Min ide med kjøpet av bruddet igjen skal bli en marmor som er etterspurt over hele verden, ikke minst i Skandinavia.

- Vi vil forsøke å bruke så mye lokal arbeidskraft som mulig og holde de aktiviteter vi kan i Fauske og omegn og gjerne utvide vårt samarbeid med de lokale bedrifterm sier Moser.

PÅ MARMOR. Her sitter den nye eieren av bruddet i Løgavlen, Susan Moser på en kjempesko av fauskemarmor, som står i Gilleleje i Danmark. Foto: Privat
PÅ MARMOR. Her sitter den nye eieren av bruddet i Løgavlen, Susan Moser på en kjempesko av fauskemarmor, som står i Gilleleje i Danmark.

Norwegian Rose

Hun beskriver et godt samarbeid både i avtalefasen og framover med Thorvad Bie i Norwegian Rose og med Ankerske Naturstein, firmaet på Fauske som foredler marmor og annen stein.

- Vi fortsetter å drive selskapet under navnet Norwegian Rose. Men Fauske Marble By Moser er firmaet i Danmark som inntil videre står for all markedsføring, skriver Susan Moser i en epost til Saltenposten.

På nettstedet fauskemarble.com brukes store ord om bedriftens kjøp:

«Sammen kan vi skape noe som inspirerer, varer lenge og gjør en forskjell. Vi vil danne et nytt kapitel for marmoren på Fauske», heter det.

Lederjobber

Der står det også at Susan Moser lekte som barn i familiens fabrikk i København, der fauskemarmor ble foredlet. Hun ble da begeistret for den vakre fauskemarmoren. Lite visste hun da at hun i 2023, skulle ta over bruddet der denne marmoren kom fra.

Susan Moser ble først lærling i den danske steinbedriften, og har senere startet sin egen business. Hun har hatt lederstillinger i både Danmark, Italia og Storbritannia og hun har jobbet både i Asia, i Midt-Østen og i Nord-Amerika.

UTVIDER. Alt tyder på at det blir større aktivitet i dette bruddet i årene framover. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
UTVIDER. Alt tyder på at det blir større aktivitet i dette bruddet i årene framover.

I blodet

Marmor-entusiast Kenn Ole Moen er positiv til den nye eieren, og håper at hun tenker langsiktig, vil investere i nye maskiner, og i større grad få fauskemarmoren opp og fram.

- Det tror jeg vil skje siden hun har det i blodet og det er en del av hennes arv, sier Kenn Ole Moen.

Store planer

Per Ole Moen er største aksjonær i Norblock i Tønsberg, de som de siste t årene har eid bruddet i Løgavlen, og altså nå solgt det. Han bekrefter at overdragelsen skjedde 1. juli.

- Det kom inn en utenlandsk kjøper som ville bygge opp og gjøre firmaet mye større vi så oss i stand til, sier Per Ole Moen.

Bruddet har vært drevet i liten skala de siste årene, men i 2017 hadde de en større leveranse til Oslo lufthavn på Gardermoen.

Powered by Labrador CMS