SKAL LESE HØYT. Mandag møttes noen av de som skal delta for å forberede markeringa av morsmålsdagen på Fauske bibliotek. Fra venstre biblioteksjef Elin Rønningen, Wael Mohammad fra Palestina, Sawat Wicharsung fra Thailand og Mehari Weldemichael fra Eritrea. De tre sistnevnte er fra voksenopplæringa. Foto: Eva S. Winther
SKAL LESE HØYT. Mandag møttes noen av de som skal delta for å forberede markeringa av morsmålsdagen på Fauske bibliotek. Fra venstre biblioteksjef Elin Rønningen, Wael Mohammad fra Palestina, Sawat Wicharsung fra Thailand og Mehari Weldemichael fra Eritrea. De tre sistnevnte er fra voksenopplæringa.

Markerer morsmålsdag på mange språk

Torsdag 21. februar blir det flere ulike morsmål å høre på Fauske bibliotek.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Den internasjonale morsmålsdagen feires over hele verden 21. februar. På Fauske bibliotek blir det både høytlesning, fortelling og utstilling av bøker på flere språk.

- Vi slår to fluer i en smekk og feirer morsmålsdagen med åpning av vår nye månedlige høytlesningsserie «Kaffe og lytt», opplyser biblioteksjef Elin Rønningen.

Åpent for alle

Denne torsdagen blir det derfor høytlesning på mange språk, både nederlandsk, thai, tigrinja, arabisk og norsk. De som kommer får høre alt fra fortellinger til dikt, og høytlesinga starter klokken 12.

- Høytleserne, som er sporty og stiller opp frivillig, er en lokal forfatter, en lesevenn, tre elever ved voksenopplæringa og en nederlandsk arealplanlegger. Alle vil lese og fortelle historier på sitt morsmål og oversette til norsk, sier Rønningen.

Arrangementet er gratis og åpent for alle, og de serverer kaffe, te og twist.

Mangfold

Bare i Norge snakkes det rundt 300 språk, og det er rundt 6.700 språk i hele verden. Målet med morsmålsdagen er å fremme språklig mangfold og flerspråklighet.

I tillegg til høytlesning blir det utstilling av bøker for både voksne og barn på flere språk, innlånt for anledninga fra Det flerspråklige bibliotek (DFB), Nasjonalbiblioteket. På Fauske bibliotek kan man låne bøker fra samlinga, og de kan også hjelpe med å bestille bøker på mange språk via DFB.

Markert siden 2000

Ifølge Wikipedia feires den internasjonale morsmålsdagen 21. februar over hele verden. Morsmålsdagen er en flott mulighet til å fokusere på de språklige ressursene hos både barn og voksne i nærmiljøet. Gjennom feiringen blir vi aktive deltakere i å forme det flerspråklige fellesskapet i Norge.

Den internasjonale morsmålsdagen ble erklært av UNESCO i 1999 og har blitt markert på den datoen hvert år siden år 2000.

Målet med denne dagen er å fremme språklig mangfold og flerspråklighet, samt øke forståelse, toleranse og dialog angående språklige og kulturelle tradisjoner.

Tas ikke for gitt

Dagen er formelt godkjent av FNs generalforsamling, som i sin resolusjon holdt 2008 som det internasjonale året for språk.

Retten til å snakke sitt eget morsmål kan ikke alltid tas for gitt, særlig i land der lokale morsmål trues av mer dominante språk. I tillegg mangler mange språk i dag skriftformer, hvilket gjør dem vanskeligere å formidle til nye generasjoner.

Ifølge UNESCO står halvparten av alle verdens språk i fare for å forsvinne innen slutten av dette århundret. Denne trenden er verken uunngåelig eller uomstøtelig - godt planlagt og gjennomført språkpolitikk kan hjelpe samfunn med å opprettholde sine morsmål og formidle dem til nye generasjoner. Det har også blitt gjort fremskritt takket være digital utvikling som har åpnet for nye muligheter med hensyn til både skapelsen av, og tilgangen til informasjon.

Powered by Labrador CMS