VAKSINE. HPV-vaksine ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter på 7. klassetrinn i 2009. Fra høsten 2018 fikk også gutter på 7. trinn samme tilbud. Fra 2016 fikk alle kvinner født i 1991 og senere, tilbud om gratis HPV-vaksinering. Foto: Heiko Junge / NTB
VAKSINE. HPV-vaksine ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter på 7. klassetrinn i 2009. Fra høsten 2018 fikk også gutter på 7. trinn samme tilbud. Fra 2016 fikk alle kvinner født i 1991 og senere, tilbud om gratis HPV-vaksinering.

Synspunkt:

Mange skammer seg

Publisert Sist oppdatert

HPV og menn er et tema som er alt for lite omtalt i media.

Det er ikke så mange år siden HPV-vaksine ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter på 7. klassetrinn (2009).

Norge har på grunn av kostnadene valgt en vaksine som beskytter mot kun to ulike varianter av HPV (Human Papilloma Virus), mens den som er bruk i Danmark og i store deler av Europa ellers beskytter mot ni forskjellige varianter som kan utvikle seg til kreft.

Folkehelseinstituttet forteller at «humant papillomavirus (HPV) er en gruppe DNA-virus i familien papovaviridae der det hittil er identifisert over 230 ulike genotyper. Om lag 40 av disse smitter ved seksuell kontakt og infiserer slimhinner. HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen både hos kvinner og menn.»

Det koster samfunnet store summer årlig at folk blir syke og trenger krevende og/eller langvarig behandling. Da er det spesielt at man i Norge velger en dårligere vaksine enn man har tilgang på, og begrunner det med at det er for dyrt å gå for alternativet.

BEGRENSET. HPV-vaksinen som er tilgjengelig gratis i Norge, dekker kun to varianter av HPV. Sammenlignet med den som brukes i store deler av Europa for øvrig, som dekker ni typer. Foto: Heiko Junge / NTB
BEGRENSET. HPV-vaksinen som er tilgjengelig gratis i Norge, dekker kun to varianter av HPV. Sammenlignet med den som brukes i store deler av Europa for øvrig, som dekker ni typer.

Det å forhindre at vi eller vår nære og kjære blir syke og har det vondt, burde være god nok grunn alene for å sørge for best mulig beskyttelse. Og vi skulle tro at det å også spare samfunnet for utgifter til medisiner og behandling, er en tellende grunn til å gjøre den forebyggende jobben så godt som mulig.

NRK radio fortalte nylig om en mamma som var blitt klar over at den vaksinen som tilbys gratis i vaksinasjonsprogrammet, ikke er den beste tilgjengelige. Hun gikk til det skritt å bruke flere tusen kroner av egen lomme kjøpe den beste vaksinen til sine barn.

- Jeg tror ikke jeg kunne ha levd med det, om et av mine barn fikk kreft og jeg visste at jeg sannsynligvis kunne ha forhindret det, uttalte mammaen i NRK sin nyhetssending sist uke.

Vi har akkurat vært inne i den gylne måneden hvor vi har et medmenneskelig fokus på de yngste av oss som opplever å få kreft, barnekreft. Dette er også årets mottaker av TV-aksjonens innsamling senere denne måneden.

Oktober er den rosa måneden, som setter søkelys på den delen av befolkningen med to X-kromosomer, som i størst grad er utsatt for krefttyper som brystkreft, og livmorhalskreft. Sistnevnte er en av de tingene man står i fare for å utvikle som en følge av nettopp HPV. Viruset er svært utbredt blant den seksuelt aktive delen av befolkningen i verden. Det sies at så mange som 80-90% er bærere av viruset.

Det som ikke er så viden kjent er at også menn ikke bare er bærere av-, men også står i fare for å utvikle kreft eller andre helsemessige utfordringer som en følge av viruset.

De siste årene har det heldigvis blitt mer fokus også på de krefttypene som rammer menn, og de har fått sin egen fokusmåned i november. Men akkurat HPV har det likevel ikke vært så mye fokus på. Dels fordi det har vært sett som en kvinnesykdom. Ikke før høsten 2018 fikk også gutter på 7. trinn samme tilbud om HPV-vaksinen.

Fakta er at også menn kan utvikle kreft om de har fått en av variantene av HPV som gir dette. Men også kjønnsvorter er en av lidelsene man kan utvikle som følge av HPV, noe som medfører en del skam og dermed er tabubelagt. Det er langt fra alle som vet at kjønnsvorter kommer av samme virus, nemlig HPV, som også kan føre til kreft.

HPV og menn er også et tema som er alt for lite omtalt i media. Noe som gjør at menn som opplever å få påvist viruset kan få lavere livskvalitet fordi de som en følge, kan velge å unngå å ha nærkontakt med andre på grunn av at de vet for lite om det og kanskje til og med skammer seg.

Gjennom samtaler med fagfolk på området, ved blant annet Nordlandssykehuset, kommer det fram at en konsekvens er at det er et stort problem for å få fanget opp de mennene som er i faresonen for å utvikle kreft.

Neste måned er det «Movember». Navnet har det fått på grunn av at mange menn lar da moustachen eller barten gro for å være med på å sette søkelys på menns helse. Kanskje kan vi alle gjøre en innsats ved å snakke med én gutt eller mann i vår nærmeste familie eller omgangskrets, og være med å forebygge kreft hos menn som følge av HPV.

Powered by Labrador CMS