STREIKEVILJE. Fra venstre klubbleder Arne Gabrielsen, Finn Terje Lauritsen, Andris Verpelis, Lid Rossi, forbundssekretær Fellesforbundet Kine Asper Vistnes, Sten Strand, regionleder i Fellesforbundet Per Kristian Jakobsen, Kjell Arne Pedersen, Sverre Hamsund, avdelingsleder Transport Nord Bjørn Tore Bråten, Ole-Morten Tangen, tillitsvalgt Jan Åge Olsen, Daniel Lund og Arne Lund vitner om at det er stor streikevilje. Foto: Maria Edvardsen
STREIKEVILJE. Fra venstre klubbleder Arne Gabrielsen, Finn Terje Lauritsen, Andris Verpelis, Lid Rossi, forbundssekretær Fellesforbundet Kine Asper Vistnes, Sten Strand, regionleder i Fellesforbundet Per Kristian Jakobsen, Kjell Arne Pedersen, Sverre Hamsund, avdelingsleder Transport Nord Bjørn Tore Bråten, Ole-Morten Tangen, tillitsvalgt Jan Åge Olsen, Daniel Lund og Arne Lund vitner om at det er stor streikevilje.

Bussjåførstreiken:

- Man kommer til et punkt hvor man bare må sette foten ned

Bussjåførenes lønn har gått ned de siste fem årene, og de forteller at de jobber på fritida for at sikkerheten skal være bra nok.

Publisert Sist oppdatert

Dette er streiken

I dag er startlønnen for en bussjåfør 340.000 kroner. Siden 20. september har bussjåfører over hele landet streiket for høyere lønn.

I helga trappet de opp, rundt 120 bussjåfører fra Fellesforbundet og Yrkestrafikkforbundet i Salten er ute i streik.

I 2007 fikk de til en avtale med arbeidsgiversiden om at de skulle nærme seg industriarbeiderne i lønn. Det motsatte har skjedd. Tre siste år har lønnsforskjellen økt med 16.000 kroner.

FAUSKE: - Det skal veldig mye til før vi går til streik, men man kommer til et punkt der man bare må sette foten ned, sier Kine Asper Vistnes, som er forbundssekretær i ledelsen for Fellesforbundet.

120 i Salten

Rundt 120 bussjåfører fra Fellesforbundet og Yrkestrafikkforbundet i Salten er i streik. Noen av de mobiliserer utenfor rutebilstasjonen på Fauske. De forteller at streikeviljen er stor.

- De siste fem årene har bussjåførene gått ned i lønn, forteller regionsleder for fellesforbundet, Per Christian Jacobsen.

- Løftebrudd

I 2007 ble det bestemt at lønna for bussjåfører skulle følge samme økning som industriarbeiderlønna. Dette har ikke skjedd.

- Det er et løftebrudd, sier avdelingsleder for Transport Nord, Bjørn Tore Bråten.

Han har vært i forhandlinger om dette siden i 2004.

- Vi måtte gjøre noe med lønna for å få rekruttert nye sjåfører til yrket, sier Bråten.

- Flere jobber

Han frykter nemlig at yrket skal dø ut hvis ikke noe skjer siden unge ikke vil inn i yrket.

- Dette er forhandlinger for framtida, sier Bråten.

Sjåfører forteller om doble vakter, om 70 timers arbeidsuke, men uten å få betalt for alle timene.

- Mange sjåfører må ta på seg flere jobber for å det til å gå opp, sier Bråten, som forteller om en sjåfør i Oslo som må veksle mellom tre uniformer for å få råd til husrom til seg og familien.

Sikkerheten

Bussjåførene frykter også for sikkerheten på jobb, når dagene blir så lange.

- Dette kan i verste fall gå ut over passasjerene. Folk skal være opplagte når de kjører buss. Du sitter med ansvar for 60 personer, sier klubbleder Arne Gabrielsen fra Saltdal.

De har også krevd å få betalt for sikkerhetssjekken de skal utføre før de starter en tur. En slik sjekk skal ifølge Statens vegvesen optimalt ta rundt 20 minutter.

Sikkerhet på dugnad

- Vi har krevd å få minimum sikkerhetssjekk på seks minutter. Det ble avslått, sier Bråten.

- Sjåførene er pålagt å gjøre sikkerhetssjekk, men får ikke betalt for det, skyter regionsleder Jacobsen inn.

- Man kan ikke forvente at sjåførene gjør dette på dugnad, i sin egen fritid, men slik er det, sier Kine Asper Vistnes.

- Veldig unorsk

De forteller at de møter opp to ganger daglig på jobb.

- Dette må sjåførene betales for, sier Bråten, og får støtte fra Vistnes.

- Det er veldig unorsk, at det er på denne måten, sier hun.

- Har dere tro på at streiken skal føre fram?

- Det har vi god tro på. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd det skulle være så mange streikevillige medlemmer rundt omkring, sier en optimistisk Bjørn Tore Bråten.

- Streiken går ut over hverdagen til mange. Får dere høre mye om det?

- Vi får stort sett bare positive tilbakemeldinger. Da vi hadde stand i Glasshuset i Bodø på lørdag, var det bare støtte å få og tommel opp, sier Gabrielsen.

- Siste utvei

Det har gått 22 år siden sist bussjåførene streiket for lønna si. Nå kunne de ikke vente lengre, men det satt langt inne, sier de.

- Vi beklager veldig til tredjeparten som blir rammet av dette. Det er viktig å få fram at dette er en siste utvei for oss, sier Bjørn Tore Bråten.

Powered by Labrador CMS