Geitebonde, Christian Klette, sier han er heldig som fikk en avtale med firmaet, Beiarmat, om å levere 50 bukk kje om fem måneder. - Det letter litt på samvittigheten, sier misværbonden. Foto: Ole Kristian Andreassen
Geitebonde, Christian Klette, sier han er heldig som fikk en avtale med firmaet, Beiarmat, om å levere 50 bukk kje om fem måneder. - Det letter litt på samvittigheten, sier misværbonden.

Må ta livet av geitekje

(MISVÆR) - Det er forferdelig å måtte avlive nyfødte geitekje.

Publisert Sist oppdatert

- Dette er medaljens bakside ved å være geitebonde, forteller bøndene Christian Klette og Ørjan Simonsen i Misvær.

Tusen mister livet

I Misvær finnes det rundt 900 geiter totalt, og det fødes tilsammen 1.400 kje i januar og februar. Av disse blir 30 prodsent påsett, det vil su at rundt 400 kje blr foret opp og blir nye melkegeiter. De resterende, rundt ett tusen kje blir avlivet rett etter fødselen.

- Jeg går inn i en spesiell modus for å orke slakteperioden. Det er klart slakting av nyfødte kje virker inn på psyken, sier Christian Klette.

Matressurs går tapt

- Med litt hjelp kunne alle disse blitt til mat, men slik systemet er lagt opp i dag har ikke bonden kapasitet til å ta seg av kjeene. Ikke er det plass i fjøsene til å fore opp kje, og det er direkte ulønnsomt økonomisk, sier han.

For at et kje skal kunne klassifiseres som spekje til mat må det fores i to måneder. Det har ikke bøndene i Misvær mulighet for.

Samvittighet

- I år er jeg heldig og har fått solgt 50 bukke-kje til Beiarmat. Det innebærer at jeg forer kjeene i fem måneder før de sendes til Nortura for slakting. Deretter blir kjøttet sendt til Beiarmat, som blant annet selger det på bondens marked.

- Det letter på samvittigheten, men jeg tjener ikke fem øre, sier Christian Klette.

Etter det vi forstår kunne kjeene fått leve i sju måneder dersom systemet hadde blitt lagt om slik at de kunne beitet i utmarka over sommeren.

30 kilo

- Mine bukke-kje har en slaktevekt på cirka 10-12 kilo og en levendevekt på cirka 30 kilo etter fem måneders foring. Uten avtalen med Beiarmat hadde også disse blitt slått i hjel etter noen timer, sier Christian Klette

- Det er ikke greit å tenke på, sier geitebonden i Misvær.

Delikatesse

Kjekjøtt er en delikatesse og svært etterspurt. På landsbasis slaktes mellom 30-50.000 geitekje hvert år på samme måte.

Powered by Labrador CMS