FORBUDT. Gummigranulat skal ut, men ingen er helt enige om hva som skal erstatte det. Foto: Espen Johansen
FORBUDT. Gummigranulat skal ut, men ingen er helt enige om hva som skal erstatte det.

- Må finne best løsning

Dersom EU får gjennom forbudet mot gummi i kunstgress, får Fauske kommune store oppgaver i årene framover.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - Vi må forholde oss til det forbundet som alle tror kommer, og vi vil jo ikke være med på noe som er et miljøproblem, sier leder for innovasjon og utvikling i Fauske kommune, Tom Erik Holteng.

Blir kostbart

Nylig ble det kjent at EU-kommisjonen vil forby gummigranulat som brukes i banene. Overgangsperioden er satt til åtte år, men kunngjøringen skaper trøbbel umiddelbart.

Hva det vil koste er ikke klart, men ifølge VG skal det i Oslo i år brukes 100 millioner kroner på å bytte ut gummigranulat eller rehabilitere 18 baner. Det gir en gjennomsnittskostnad per bane på 5,5 millioner kroner.

To tanker i hodet

- Vi vil finne løsninger når det gjelder aktivitet og folkehelse som er bærekraftig når det kommer til de fem kommunale fotballbanene i Fauske, sier Holteng.

- Så er det også noe som heter økonomisk bærekraft, og vi må nok tenke på både kort og lang sikt i denne saken. Et fullgodt alternativ til gummigranulat finnes vel ikke per i dag, så her må man få fram de ulike alternativene, før vi lander noe, sier han videre.

Må få oversikt

Fauske kommune har et etterslep på vedlikehold på noen av banene, og der han man neppe like god tid som de åtte årene som skal være fristen for å bytte ut gummien i banene.

- Vi har baner som er i ulik stand, men jeg har ikke fullgod status på alle her og nå. Vi må få den oversikten, og deretter prioritere hva vi gjør først, sier Holteng.

På Finneid har banen sunket litt sammen noen steder, i Sulitjelma må det nye lys på plass - noe Holteng sier at det jobbes med.

- Banen i Valnesfjord kjenner jeg for lite til for å kunne si noe om, og på den ene av de to på Fauske stadion må det skiftes kunstgress. Den andre er i bra stand, etter det jeg vet.

Finne beste løsning

- Kunstgress har vedlikeholdsbehov som alt annet, og vi må prøve å få til et samarbeid med brukerne av banene, altså lag og foreninger. Her er vi veldig åpne for ideer og forslag, sier Holteng.

Han sier at EU-forbudet som alle forventer kommer er et stort spørsmål for mange flere enn Fauske kommune.

Statlig bidrag

- Det er veldig mange kunstgressbaner som i dag er kommunale. Vi må finne den løsningen som er best for oss. Men vi må nok ha hjelp. Det vil jeg tro alle vil få behov for, sier Holteng og mener staten må inn med midler.

- At vi må gjøre noe med dette, er det ingen tvil om. Vi har et ansvar for framtida, men hvilken løsning det blir må vi finne ut sammen. Det er ingen quick fix her. Inntil vi vet hva det blir til så må vi bare ta vare på det vi har så godt vi kan, sier Tom Erik Holteng.

Powered by Labrador CMS