Lukas og gjengen la ut på en 200 dager lang "reise"
Tirsdag gikk Lukas, Mie, Selma, Sara, Mats, Peter, Kähtriin, Leah, Eva og Irina ombord i "Pluto 10". I mai skal de være framme på planeten Mars.
De 10 barna går i Straumen barnehage og på Nordsia oppvekstsenter. Noe av det de har til felles er at de skal begynne på skolen neste høst, og at de utgjør teamet "Marshmellows" som skulle reise ut i verdensrommet.
Jeg er en astronaut, jeg er en astronaut. Når mor og far har sovnet inn,
starter raketten min.
Hvis man skal være helt ærlig, så reiser selvsagt ikke barna til Mars i virkeligheten, bare i fantasien.
- Vi måtte ta en prat med dem i forkant om at de faktisk ikke skal reise dit på ordentlig, sier Caroline Jensen, pedagogisk leder i Straumen barnehage.
I løpet av de 200 dagene reisen tar, skal de følge raketten på en tidslinje på veggen i barnehagen. De skal også gjøre ulike aktiviteter som kan knyttes til det å være astronaut samtidig som de lærer om stjerner, planeter og annet som hører verdensrommet til.
Det var nettopp temaet verdensrommet som var starten på Mars-reisen. Hele barnehagen har nemlig brukt å ha verdensrommet som tema.
- Da jeg snakket med dem sist vinter, lurte jeg på om vi kunne finne flere temaer å samarbeide om. Verdensrommet og Mars var veldig aktuelt, sier Bjørnar Pettersen, som har ansvar for Newton Sørfold.
Han sier at det er stor sannsynlighet for at barnas generasjon vil være den første som får se at et menneske setter foten på en annen planet.
- Vi ønsker derfor å gi våre minste kunnskap og rom for undring, spørsmål, grubling og mange spennende aktiviteter, sånn at de kanskje en dag faktisk får lyst å ha det som fag, lære mer, og kanskje bli blant de som en dag er involvert i arbeidet med å utforske solsystemet vårt, forklarer han.
I flere av avdelingene i Straumen barnehage finner vi planeter i taket, selvlysende stjerner og bilder av astronauter på veggene, og gulvtepper med jordkloden på.
- Husker dere hvor mange dager det tar å reise herfra til månen? spør Caroline.
- To dager, svarer et av barna.
Månen er første stopp, så settes farten opp. Jeg har mitt eget romfartøy så turen til mars blir gøy.
Tirsdag denne uka var de 10 små astronautene og barn fra 2. klasse på Straumen skole samlet til rakett-dag i Straumen barnehage. 2. klassingene er faddere for skolestarterne, og deltok på prøveoppskytingen. De måtte selvfølgelig øve på å skyte opp raketter før selve "Pluto 10" kunne dra av gårde, og prøverakettene laget barna selv av papir, tape og plastelina.
For anledningen var Anita Grønseth og Laila Dragvik fra Andøya Space Education på Straumen for å hjelpe til med å lage og å sende opp raketter, samt ha litt astronauttrening med barna.
- Vi er en del rundt i skoler og barnehager, men får også besøk på Andøya, forklarer Anita.
At barna var giret på det som skulle skje, var det ingen tvil om. Med selvlagede raketter i hendene sprang de rundt i rommet. Flere øvde også på å telle ned til oppskytingen.
- Jeg har vurdert å ikke dra tilbake til Andøya, men være med på reisen til Mars i stedet, sier Laila med et smil.
Klokken 12 hadde det samlet seg en god del tilskuere utenfor barnehagen. Det var klart for prøveoppskyting.
- Raketten kan gå helt opp til verdensrommet, mente Peter Arntzen (5).
Artikkelen fortsetter under bildet
Etter tur fikk barna hjelp til å sette raketten sin på et rør som ble pumpet fullt av luft. Med stor entusiasme var alle med på nedtelling fra fem til én, og så vred barna på en hendel slik at raketten skjøt avgårde med imponerende fart!
Der skal jeg lande på en savanne, men her er gresset rødt og smaker så søtt.
Etter en vellykket prøveoppskyting, fortsatte publikum og 2. klassingene bort til idrettsplassen og den store oppskytingen, mens de 10 skolestarterne gikk inn i barnehagen for å kle seg i riktig utstyr.
Artikkelen fortsetter under bildet.
For anledningen var det nemlig kjøpt inn romdrakter, og alle astronautene hadde fått egne ID-kort. Syngende på "Jeg er en astronaut" toget barna ut av bygget med vernebriller og hjelm. Utenfor barnehagen stilte de opp og marsjerte bortover til idrettsplassen i stort alvor, akkompagnert av majestetisk musikk.
I fotballbingen hadde det samlet seg en stor mengde publikum. Derfra hadde de god utsikt til raketten Pluto 10 og det som skulle foregå. Flere av de voksne til stede var tydelig rørt over seremonien.
Én om gangen ble de små astronautene presentert - med navn og titler. I tillegg til pilot var det både navigatør, biolog, geolog med flere som skulle ombord i raketten.
Da alle var kommet trygt på plass sammen med Caroline Jensen og kollega og pedagogisk leder Ida Osbakk, kunne nedtellingen starte.
Anita og Laila fra Andøya hadde gjort klar en rakett et stykke unna på idrettsplassen, som skulle illustrere Pluto 10. Da den var armert, talte folkemengden ned fra 10. Med et svisj føk raketten til himmels, og etterlot en stor røyksky.
På mars er det mye rart, det skjønner jeg ganske snart. Små grønne menn med åtte bein sitter på rullestein.
Det var stor jubel både blant publikum og astronautene selv da det hele var overstått.
- Det gikk bra, sa Mie Kristiansen (4) fornøyd etterpå.
Selv om det var stas å reise til Mars, var hun ikke i tvil om hva som hadde vært det artigste den dagen:
- Å skyte opp den lille raketten i barnehagen!
- Jeg ble litt redd da raketten ble skutt opp, for jeg trodde den kunne ramle ned på oss, innrømmet Mats Arntzen (6).
Flere ville ta bilde sammen med de små kjendisene, som feiret med muffins. Det smakte tydeligvis godt etter den luftige fantasireisen.
- Dette er den beste muffinsen jeg har smakt, utbrøt et av barna.
I slutten av mai blir det ny ståhei på idrettsplassen. Da skal raketten gå inn for landing, med publikum til stede.
- Hvis ingen blir romsyke eller får for sterk hjemlengsel underveis, som Bjørnar Pettersen sa før oppskytingen.
Jeg er en astronaut, jeg er en astronaut. Det er min egen hemmelighet, som ingen andre vet.