MEGET ALVORLIG. Terje Mellerud er tillitsvalgt for lærerne på mellomtrinnet og ungdomstrinnet ved Vestmyra skole. Han og de andre tillitsvalgte på skolen slår nå alarm, og beskriver en hverdag hvor lærere opplever vold og trusler fra elever, og hvor opplæringsloven brytes på en daglig basis. Foto: Helge Simonsen
MEGET ALVORLIG. Terje Mellerud er tillitsvalgt for lærerne på mellomtrinnet og ungdomstrinnet ved Vestmyra skole. Han og de andre tillitsvalgte på skolen slår nå alarm, og beskriver en hverdag hvor lærere opplever vold og trusler fra elever, og hvor opplæringsloven brytes på en daglig basis.

Arbeidshverdag med enorme utfordringer:

- Loven brytes hver eneste dag

De ansatte ved Vestmyra skole forteller om en arbeidshverdag med enorme utfordringer i et brev til Fauske kommune.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Brevet er sendt til den kommunale administrasjonen etter at forslaget til neste års budsjett og de kommende årenes økonomiplan ble lagt fram tidligere i måneden.

De tillitsvalgte i Utdanningsforbundet og Fagforbundet gir en rystende beskrivelse av et skolemiljø som ikke makter å ta hånd om verken elever eller de ansatte.

- Siden 2017/18 har Vestmyra skole fått sju færre elever, mens nedskjæringene av
antall ansatte har vært på 10 prosent. Dette har gjort arbeidsforholdene både
for elever og lærere svært vanskelig. Vestmyra skole har mange utfordringer, med flere elever med atferdsproblematikk og tilpasset undervisning i tillegg til satsingsområdene som
kommunen har innenfor skolesektoren. Allerede nå ser vi at vi ikke klarer å gi elevene det de har behov for både faglig og psykososialt. Opplæringsloven og arbeidsmiljøloven blir brutt daglig, skriver de i sitt innspill til budsjettforslaget som nå er på bordet, og fortsetter:

- Slik det er i dag, klarer ikke skolen å sikre verken elever eller ansatte et trygt og godt arbeidsmiljø.

Et stort press

På grunn av den reduserte bemanningen, påpekes det at flere forpliktelser ikke kan ivaretas overfor elevene. Det er først og fremst den tilpassede opplæringen til de som har krev på det som lider.

- De største utfordringene vil bli å oppleve at elever som har behov for ekstra tilpasning i undervisningen ikke får det de har krav på. Disse elevene vil dessverre oppleve nederlag i skolehverdagen fordi det ikke er ressurser nok til å lage et opplegg som vil gi disse elevene en tilfredsstillende undervisning som de har krav på, sier tillitsvalgt Terje Mellerud i Utdanningsforbundet til Saltenposten.

Det fryktes at ytterligere kutt vil gjøre en psykososiale situasjonen på skolen helt uholdbar.

- I tillegg er det elever som ikke blir sett nok i skolehverdagen og dette gir psykososiale utfordringer og vi får elever som ikke føler seg trygge i skolehverdagen. Psykisk helse i skolen vil ikke bli godt ivaretatt med nytt budsjettforslag, sier Mellerud videre.

Utslitte lærere

Mindre lærertetthet fører til at færre personer kan dekke opp der det kreves, og de ressursene som er på jobb får en høyere arbeidsbelastning.

- Kontaktlærere pålegges flere og flere oppgaver, og de rekker ikke å gjøre alt som er forventet. Mange gir inntrykk av at de er utslitte, og flere ser seg om etter en annen jobb, skriver de tillitsvalgte i brevet til kommunen.

- På grunn av høyt sykefravær, må mange lærere bruke sine arbeidstimer til å være vikar. Dette er en merbelastning for lærere som øker slitasjen. Lærere må velge mellom det de skal prioritere. Det betyr at de i mange tilfeller må velge bort oppgaver som går på tiltak skissert i tilpassede planer og individuelle opplæringsplaner. De må ta tak i situasjoner som oppstår underveis, og det handler i stor grad om atferd og brannslukking. Lærere opplever å må velge bort rettigheter elever har, for å ta tak i akutte og uforutsette situasjoner.

Vold og trusler

Det fremheves at ressursmangelen allerede har ført til at det er blitt en langt hardere skolehverdag. Lærere opplever adferd hos elevene som er langt ut over det man kan forvente.

- Ansatte på Vestmyra skole blir i dag utsatt for trusler, vold og annen utilbørlig atferd som oppleves som en svært stor belastning i skolehverdagen, skriver de tillitsvalgte.

Må ta grep

- I dag brytes arbeidsmiljøloven og opplæringsloven daglig, noe som vil forsterke seg hvis dagens forslag til nedskjæringer gjennomføres. Fauske kommune vil da oppleve at man kan få generasjoner fremover som vil kunne stille svakere med hensyn til kompetanse inn i videregående opplæring i et faglig perspektiv, sier Terje Mellerud videre.

Han forteller at det er på tide for Fauske å pakke sammen de fine beskrivelsene som brukes om hverdagen til de ansatte der.

- Fine og fremtidsrettede visjoner som fremkommer i planer må legges bort i Fauske kommune. De representerer ikke den realiteten og den virkelige skolehverdagen som elever og ansatte opplever daglig på Vestmyra skole, sier Terje Mellerud.

Powered by Labrador CMS