REINT. Bananbrød, hjemmelaget av overmodne bananer, sukker, egg, mel, melk mm. Forholdsvis reine matvarer, som sammen gir et sunnere resultat enn om du bruker kakemiks eller lignende, ofte tilsatt e-stoffer. Foto: Erica Restoften
REINT. Bananbrød, hjemmelaget av overmodne bananer, sukker, egg, mel, melk mm. Forholdsvis reine matvarer, som sammen gir et sunnere resultat enn om du bruker kakemiks eller lignende, ofte tilsatt e-stoffer.

Synspunkt:

Lov å kose seg litt?

Jeg håper du vil benytte anledningen til å tenke igjennom de valgene du tar for deg og din familie, en gang til.

Publisert Sist oppdatert

Jeg ble smertefri og kunne ta fatt på fortsettelsen av mitt unge liv.

Den siste tiden har det vært skrevet og debattert mye omkring kosthold, og mer spesifikt om ultraprosessert mat.

Mange mener noe om det. Noen spøker om at ”det må være lov å kose seg”. Altså innta usunn mat, mot bedre viten fordi det gjør deg glad i øyeblikket.

Men hva er ultraprosessert mat?

Store norske leksikon beskriver det på denne måten: ”Betegnelsen brukes oftest om mat med mange ingredienser og tilsetningsstoffer som ikke brukes i hjemmelaget mat. Disse stoffene brukes for å påvirke holdbarhet, konsistens, smak, utseende og pris. Ofte er også kun noe av råvaren brukt, slik at for eksempel fiber er fjernet. Den er oftest pakka inn i plast og har lang holdbarhet. Noen eksempler på mat som kalles ultraprosessert, er industrielt fremstilte pølser og ferdigmat. ”

Kanskje er det nå nok informasjon der ute slik at vi alle er blitt bevisst på hva vi putter i oss på daglig basis. Kanskje ikke. Jeg håper du i alle fall vil benytte denne anledningen til å tenke igjennom de valgene du tar for deg og din familie, en gang til.

Vi kan helt forenklet si at ultraprosessert mat, er mat som ikke er i sin reine form. Om du lager en kylling-wok med såkalt naturell kylling, frossen grønnsaksblanding og ris, så er det reine ingredienser. Men om du kjøper ferdigmarinert kylling, boil-in-bag ris og grønnsaker som har blitt tilsatt noe for å for eksempel bevare holdbarheten lenger, så er disse ingrediensene prosessert, og kanskje til og med ultraprosessert. Hvor grensen går mellom disse er ikke avklart. De er i alle fall tilsatt tilsetningsstoffer, kunstige stoffer eller såkalte e-stoffer, for å endre egenskaper. Eksempelvis emulgator, fortykningsmidler og antiklumpemiddel (se definisjon over her).

Ultraprosessert mat er ferdigsupper og -gryteretter, det er godterier og potetgull, brus og saft, det er kaker og kjeks. Det det ikke er, er vann, reiner juser, grønnsaker og andre matvarer/ingredienser i rein form, heimelaga bakverk med normal holdbarhet og smør eller plantemargarin som ikke er tilsatt emulgator for å få en spesifikk konsistens.

Det som er dokumentert gjennom forskning og erfaringer fra mennesker og fagfolk over hele verden, er at når du går bort fra matvarer i sin reine form så får du ikke bare annen smak, konsistens og tilgjengelighet. Du får også økt fare for kreft, mage- og tarm-problemer og hudproblemer. I tillegg kan du risikere problemer med psyken eller ditt daglige velbefinnende.

Dette er etter hvert godt dokumentert og du kan finne dette selv på nett, så det bruker jeg ikke tid på her. Men mange av oss har nok også etter hvert gjort våre egne førstehånds erfaringer med akkurat dette.

Fortsatt er likevel ikke alle er klar over sammenhengen, om de opplever helseproblemer eller hjernetåke etter inntak av røde godterier eller bogskinke i kartong. Derfor skriver jeg dette synspunktet, så kan kanskje akkurat du få svar på hvorfor du sliter med smerter i magen eller ekstremt tørr hud, svartsinn eller hyperaktivitet.

Kanskje er ikke løsningen på helseutfordringen din, i å tilsette kroppen medisin. Men heller å fjerne kilden til problemene, som kan være det potetgullet du ”bare må ha lov til å kose deg med” eller ferdigsausen som du serverer familien for å spare tid (en illusjon, det tar sjeldent lengre tid å lage saus eller annen mat fra grunnen av, enn å bruke en ferdigbase. Nok om det.).

Også jeg har personlig erfart mer enn jeg nok på dette området. Min familie opplevde i min barndom hvordan tilsetningsstoffer i mat kan føre til hyperaktivitet og andre helseproblemer hos små og store. Og konkrete erfaringer førte til at hele familien begynte å være streng på hva vi puttet i kroppen. Brus ble byttet ut med jus og boblevann, godteri ble kjøpt på helsekosten, søtet og farget med naturlige stoffer, og ferdigmat, selve definisjonen på ultraprosessert mat, ble fjernet fra vårt kosthold.

Vi hadde sammenlignet med mange andre familier et langt sunnere kosthold. Men da jeg selv var i slutten av tenårene fikk jeg smerter i magen og legene sa at jeg med sikkerhet hadde fått Ulcerøs kolitt eller Crohns. Begge disse er betennelsestilstand i magen som kan holdes i sjakk med kortison, en form for steroider som demper kroppens immunreaksjoner. Det er imidlertid opplest og vedtatt blant fagpersoner, at disse sykdommene kan man ikke bli frisk av, men må leve med dem hele livet. I noen særs alvorlige tilfeller må pasienten endatil få utlagt tarm, for å klare å leve et noenlunde godt og smertefritt liv.

Heldigvis så hadde vi en familevenn fra India, som hadde et helt annet syn på kronisk sykdom og ernæring. Hun fikk meg til å legge om kostholdet og ta en kur med ingefærtabletter, som er mye brukt i India som legemiddel og som har en naturlig betennelsesdempende egenskap. Dette gjorde at jeg etter hvert ble smertefri og kunne fortsette mitt unge liv, uten ytterligere plager. Legene sa da at de hadde tatt feil, fordi ingen kunne bli frisk av de diagnosene jeg hadde. Men frisk ble jeg.

For 40-60 år siden kom ferdigproduktene for fullt i butikkhyllene. Disse var moderne og skulle være til stor hjelp for travle husmødre og småbarnsforeldre. Kanskje er det ikke tilfeldig at mange relativt unge mennesker, nå i dag sliter med autoimmune sykdommer som MS, -myalgier, artritt, ME og Bekhterevs. Får vi noen gang svare på det?

Powered by Labrador CMS