HOVEDPRODUKTET. Mathilde Jakobsen (29) og Håvard Winther (33) skal utfordre Berlinerne med sitt hovedprodukt gulrotmarmelade. De har også med seg dusken pesto. Foto: Arild Bjørnbakk
HOVEDPRODUKTET. Mathilde Jakobsen (29) og Håvard Winther (33) skal utfordre Berlinerne med sitt hovedprodukt gulrotmarmelade. De har også med seg dusken pesto.

Lokalmat til Berlin

Mathilde og Håvard fra Han Sylte har med seg gulrotmarmelade og pesto de skal presentere i Berlin.

Publisert Sist oppdatert

VALNESFJORD: Dette er andre turen hvor Mathilde Jakobsen (29) og Håvard Johannes Winther (33) (opprinnelig fra Sørfold), deltar på Grühne Woche i Berlin.

Landbruks- og matmessen som besøkes av 400.000 personer.

Bruker muligheten

Når Mathilde og Håvard har blitt plukket ut av matministeren til å være med i statsrådens følge blir det selvsagt sett på som et kvalitetsstempel.

- De vet om oss, det må vel være grunnen, sier paret litt beskjeden om at de er valgt ut.

Men ekteparet akter å bruke muligheten. Nå vil de fortelle til matministeren hvor vanskelig det er å få sendt matprodukter i inn og utland, enten det er med post eller annen måte.

Derfor vil de utfordre ministeren på dette området.

Lettere

- Vi er egentlig i en luksussituasjon hvor alt vi produserer går ut i Salten, men vi sender en del produkter både til inn og utland. Det er et sabla liv hver eneste gang, ofte knuses det, derfor vil vi ha en sikrere måte å gjøre dette på, sier Mathilde.

I dag åpnes matmessen i Berlin, da er det hovedproduktet gulrotmarmelade og dusk pesto de skal utfordre tyskerne med.

Viktig arena

Internasjonale Grüne Woche Berlin er en viktig profileringsarena, og en sentral møteplass for alle som arbeider i skjæringspunktet mellom mat, opplevelser og reiseliv.

Landbruks- og matdepartementet står bak prosjektet, i nært samarbeid med Innovasjon Norge og Ambassaden i Berlin. Ei matmesse som går i dagene 15. til 24. januar. Norge deltar for 29. gang.

Gulrotmarmelade

Allerede som tenåring var Mathilde opptatt av bærsylting. Den gang, på 1990-tallet var det mor og bestemor som introduserte henne for Syltetradisjonene. Inspirasjonen til gulrotmarmeladene kom også i form av et glass med uimotståelig grønn tomatmarmelade, fraktet nordover fra København av Håvard.

I 2011 lagde de sin egen variant, kokt på gulrot fra Valnesfjord. Denne gulrota er det lokale svaret på grønne tomater, for grønne tomater er sjelden vare nord for polarsirkelen.

Julegaver

- Glassene, merket med «Han Syltes Gulrotmarmelade» ga vi i julegave til venner og familie. Responsen var så god at den ga oss mot og lyst til å fortsette. Vi spisset oppskriften, kontaktet grønnsaksbonde og gulrotnerd Harald Stokland for å sikre oss de beste gulrøttene, forteller Mathilde.

Håvard jobber nå heltid og Mathilde halv dag med Han Sylte, som selskapet deres heter.

Kalender

I 2015 hadde de et av 24 produkter som var med på julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet. En kalender med quiz om lokalmat og lokale matprodusenter. Nå er de med på messe med samme departement.

Han fra Straumen i Sørfold og hun fra Bjørnskinn på Andøya. Paret som pekte ut Valnesfjord som sitt sted.

- Det er nært råvarene vi trenger, sier de.

Smaksettes

Gulrot smaksatt med blant annet ingefær, rosépepper, kanelstang og kardemomme gir en særegen og delikat smak. At marmeladene blir satt pris på viser ikke minst salgstallene - og bruksområdene. De brukes like gjerne til rein og spekemat som til fisk og ost, eller bare helt enkelt på ei fersk brødskive med smør.

Det finnes rett og slett ikke et mer egnet navn enn det nordnorske, budskapsforsterkende kraftuttrykket Han Sylte.

Pesto

Gulrotmarmelade er som nevnt hovedproduktet, men til Berlin har de også med seg pesto.

- I fjor sommer fikk vi vite at gulrotgresset var regnet for å være litt av en delikatesse i andre deler av verden. Etter å ha lest oss opp på råvarens egenskaper og bruksområder satte vi i gang med å sanke og forvelle gulrotgress - og fikk frem vår egen gulrotgresspesto. Nå er pestoen like ettertraktet som marmeladene, avslutter Mathilde.

Powered by Labrador CMS