Foto: Nina S. Winther

Synspunkt

Løft blikket - se de andre

Det er ikke bare rundt 10. oktober at folk sliter.

Publisert Sist oppdatert

Mandag var det Verdensdagen for psykisk helse. Det ble markert flere steder, og skal også markeres i tiden framover.

I år er det 30 år siden Verdensdagen for psykisk helse ble opprettet den 10. oktober som en internasjonal FN-dag.

Formålet var å fremme bevissthet om psykisk helse over hele verden. Dagen markeres i mer enn 150 land, på flere ulike måter, ifølge Verdensdagen sin nettside.

I år er temaet "Vi trenger hverandre - #løft blikket." Bakgrunnen er at det nå har vært to spesielle år.

Vi har hatt en pandemi, det er krig, klimakriser og flyktningkriser. Noen opplever også livskriser. I sånne situasjoner er det ekstra viktig å føle at man hører til.

- Etter to år i krisemodus, ser det ut som vi går en usikker og utfordrende tid i møte. Det skal vi ikke trenge å gjøre alene, står det på nettsiden.

Mange føler seg ensomme og utenfor fellesskapet. Ifølge verdensdagen.no har én av fem ingen å vende seg til når de har det vanskelig.

Hver fjerde ungdom føler at de ikke har noen å snakke med.

- Å omgi oss med mennesker som tåler følelsene våre, kan minske risikoen for følelsesflukt gjennom for eksempel rus eller isolasjon, står det på en av plansjene til Verdensdagen.

I en krisetid kan frykten for det ukjente gjøre folk mer navlebeskuende enn vi ellers ville vært. Ved å stå sammen blir vi sterkere.

Derfor bør vi løfte blikket, se de rundt oss og spørre hvordan de egentlig har det.

Vi har alle en psykisk helse, akkurat som vi har en fysisk helse. Hvordan det står til med den psykiske helsen hos hver enkelt, varierer nok like mye som med den fysiske delen.

Hos noen står det dessverre ganske dårlig til.

Avisa Nordland skrev tidligere denne uken at én av tre studenter ved Nord universitet har hatt psykiske plager, og at én av fem har hatt selvmordstanker.

På universitetet har de et tilbud som heter Peer support, som tilbyr samtaler med studentene. I et intervju med NRK Nordland tirsdag, sier Rikke Svendsen Wedul i Peer support at ensomhet og stress er tema som går igjen blant studentene.

- Det kan i verste fall føre til angst og depresjon om du ikke tar tak i det, sier hun.

Svendsen Wedul synes det er bra at det har blitt mer fokus på mental helse, og mener det er viktig å fortsette med det. Man må ufarliggjøre å snakke om det og å be om hjelp.

- Du har alltids noen som støtter deg, noen å snakke med, sier hun.

Jeg synes det er flott at vi har en verdensdag for psykisk helse, blant annet fordi det er en viktig påminner.

Samtidig synes jeg at vi burde være enda mer bevisst på temaet ellers i året også. Det er ikke bare rundt den 10. oktober at folk sliter, selv om høsten kan være en mørk og dyster tid.

Min oppfordring går til alle om å vise interesse for hvordan de rundt seg har det, og samtidig tørre å dele det som er vanskelig med andre.

Det kan føles lettere da.

"Hvis du holder alt inne er det ikke sikkert at du holder ut", er et uttrykk jeg så at noen delte i sosiale medier på verdensdagen.

Det synes jeg sier det meste.

Powered by Labrador CMS