FERSK I JOBBEN. Lena Holmstrøm begynte i stillingen som folkehelserådgiver nå på nyåret. Stillingen har stått ledig siden Irene Larssen sluttet i sommer. Foto: Tarjei Abelsen
FERSK I JOBBEN. Lena Holmstrøm begynte i stillingen som folkehelserådgiver nå på nyåret. Stillingen har stått ledig siden Irene Larssen sluttet i sommer.

Lena er den nye folkehelsesjefen i Fauske

Lena Holmstrøm er sjeldent på sosiale medier privat, men gjennom sin nye jobb som folkehelserådgiver håper hun å nå mange gjennom nettopp sosiale medier.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - Nå begynner et detektivarbeid for å finne ut mest mulig om hva Fauske har å by på, og gjør det kjent for alle som bor her, sier Lena Holmstrøm.

Denne uka begynte hun som folkehelserådgiver.

- Det er veldig spennende å være i gang, sier Holmstrøm til Saltenposten.

Tilhørighet

Siden 2011 har hun jobbet som foreldrestøttekoordinator, som også er en del av folkehelsesatsingen til Fauske kommune.

- Foreldrene og barnas behov er jeg godt kjent med, nå gjelder det å sette seg inn i alt det andre, sier Holmstrøm.

- Hva er folkehelse?

- Folkehelse for meg er tilhørighet og trivsel. Det handler om kvaliteten på livene våre. Det må måles ut fra hver enkelt person, sier Holmstrøm.

Hun har selv opplevd å bo et sted, og tenkt at det ikke er stedet hun ønsker å bo. Det har formet hennes syn på tilhørighet.

- Føler du at det er her du hører til, så betyr det alt, sier Holmstrøm som kommer fra Valnesfjord.

Store forskjeller

Holmstrøm skal jobbe med å fremme folkehelse i hele kommunen, og det innebærer alle lag av kommunen.

- Vi strekker oss etter at det skal fungere bra for flest mulig. Folkehelse skal ikke bare være tomme ord, men ha betydning for livene folk lever. Det er stor forskjell på hva det betyr for den enkelte, sier Holmstrøm.

Hun mener samfunnsoppdraget er å fremme et bedre liv for alle, både fysisk og psykisk.

- Det er alt omfattende. Folkehelse er så mye mer enn bålkos og gapahuker. En viktig huskeregel i folkehelsearbeidet er at 10 prosent av folks helseproblemer kan helsetjenesten gjøre noe med. 90 % må løses utenfor helsetjenesten, sier Holmstrøm.

Håper å nå mange

Selv gjør hun stadig oppdagelser av tilbud i hjemkommunen, og resultatene fra detektivarbeidet hun er i gang med - vil hun dele med andre.

- Jeg får ofte aha-opplevelser fordi jeg oppdager nye ting kommunen har av tilbud, som jeg ikke har vært kjent med, sier Holmstrøm.

Privat holder hun seg i stor grad unna sosiale medier, men i jobben ser hun store muligheter med samme medium.

- Det gir oss muligheten til å nå nytilflyttede og noen som kanskje er litt isolert, hjemme hos dem selv, sier Holmstrøm.

Frivilligheten

Hun mener det er viktig at kommunen er flink til å jobbe sammen med det frivillige, og berømmer Røde Kors for det nye huset de har etablert i Fauske sentrum.

- Vi vil støtte opp om og jobbe sammen med det frivillige, slik at vi ikke jobber dobbelt, sier Holmstrøm.

Hun mener Frisklivssentralen sitt tilbud om å la eldre gå turer i SKS Arena er et godt og enkelt eksempel, på tiltak som kan bidra til økt trivsel.

- Jeg mener det er vinn-vinn for alle, og slike ting er viktig for meg.

Fauske kommunes innsats for å få Gata-festivalen opp å gå, er et eksempel på at kommunen ser, og griper muligheter.

- Vi må fortsatt være flink til å se muligheter, og ikke sitte å vente på at endringer tvinger seg fram. Være seg utvikling av sentrum eller nye tilbud, sier Holmstrøm.

Langdistanseløper

Hun er i gang med en master om folkehelsearbeid, og finner stadig ny inspirasjon til arbeidet hun nå er i gang med. Et langsiktig arbeid.

- Jeg ser kanskje ikke ut som en langdistanseløper, men det er jeg. Jeg får bensin på tanken av å kunne jobbe for å bedre livet til folk over generasjoner, sier Holmstrøm.

Hun skal jobbe for konkrete tiltak i kommunen basert på føringer fra sentralt hold, lov om folkehelse og lokale vedtak

- Det finnes utrolig mye kompetanse blant de ansatte, og noen trenger bare hjelp til å se hvordan de i enda større grad kan bidra til folkehelsen gjennom sin jobb.

I bakgrunnen

Med det håper hun at folk i Fauske kan være stolt av kommunen sin.

- Vi ønsker vekst og utvikling og være en foregangskommune. Vi lar oss inspirere av andre kommuner, og jeg håper også vi kan inspirere gjennom vår innsats, sier Holmstrøm.

- Det er et samfunnsoppdrag for meg og ikke en karriere der jeg skal hevde meg, jeg vil være i bakgrunnen for det meste. Jeg vil løfte fram andre og stimulere til at ting skjer.

Powered by Labrador CMS