Elin Johannessen
Elin Johannessen

Spalitist Elin Johannessen:

Lekkasje eller lokalt?

er en 83-modell, produsert i Beiarn og stasjonert på Tverlandet. Stadig mindre blank i lakken, litt rust her og der, men full av hestekrefter under panseret. I baksetet sitter fire gutter født på fire og et halvt år, og kilometerstanden loggfrøes inne på eventyrelin.blogg.no.

Publisert Sist oppdatert

Hvor handler du julegavene dine i år? Stadig flere handler julegavene sine på nett. Kanskje ikke så rart. Det blir bare enklere og enklere.

Du kan shoppe fra sofaen mens fredags-tacoen legger seg til ro, og førjulsstria senker turtallet. Du kan sammenligne priser, og gå for det beste kjøpet.

Det blir levert på døra, eller du kan til og med velge å sende direkte til adressen hvor gaven skal legges under juletreet.

Enkelt, rimelig, praktisk – men hva fører våre tastetrykk til?

For hva skjer når stadig flere av oss velger å handle på nett? Joda, du skjønner nok hvor jeg vil.

Det påvirker den lokale verdiskapningen.

Å handle lokalt er miljøvennlig og bærekraftig. De små og mellomstore bedriftene vi omgir oss med skaper store verdier for samfunnet vårt, og er en viktig brikke i velferds-Norge.

Når du gjør en ekstra innsats og kommer deg over dørstokken for å handle julegaver bidrar du positivt til ditt eget samfunn.

Dersom du kjøper lokalprodusert mat sørger du for at verdiene blir liggende igjen i bygda hvor ungene dine skal vokse opp.

Dersom du fyller drivstoff hos den lokale bensinstasjonen blir pengene værende igjen i kommunen.

Dersom du legger gavekort på lokale opplevelser under treet bidrar du til at flere får se alt det flotte vi har å by på.

Dersom du handler fra en lokal bedrift bidrar du til arbeidsplasser, inntekter og skattekroner. Det er lett å glemme når man blir pepret med tilbud fra en skjerm rett under nesen.

Kan vi også snakke om at det handler det om stolthet? På Laftehytta i Beiarn bugner det over av lokale produkter i tre, stoff, skinn, glass og mye mer.

Dyktige hender har skapt noe med omsorg og glede.

Men de har også skapt noe på bakgrunn av tradisjon og kultur. Videreført fra generasjon til generasjon. En arv vi kan bringe videre med stolthet ved å pakke varsomt inn og legge under noens juletre.

Dessuten er det noe med det menneskelige møtet. Å åpne døra. Trø inn over trammen. Kjenne varmen og lukta.

Gå mot disken og bli møtt av noen som smiler mot deg. Som kommer på jobb og føler stolthet over det de har å tilby.

Som setter varene forsiktig inn på hylla. Sjekker at alt er som det skal være. Slik at du har et hyggelig sted å handle.

Det er noe med det menneskemøtet. Øyne som møter hverandre. Et hei, og kanskje et takk og på gjensyn.

Den opplevelsen kan ikke erstattes av smarte telefoner som ønsker å gjøre hverdagen enklere. Og særlig nå før jul kan det kanskje være fint å minne hverandre på betydningen av å møte hverandre med blikket.

Jeg slår et slag for lokal handel i år. Mitt ønske er at vi i Salten bestemmer oss for å støtte hverandre. Naboen. Sambygdingen. Den lokale verdiskapinga.

Handelslekkasje på tvers av kommuner må derimot være lov. Jeg oppfordrer alle til å ta seg en tur over til nabokommunen.

For nye opplevelser, for flere menneskemøter og lokal handel som er med på å sikre at distriktene kan pulsere året rundt.

Powered by Labrador CMS