KJØKKENSJEF. Sammen med Tor-Emil Sivertsen, Varangerkokken skal Hege Ruud fra Heges Matopplevelser på Strøksnes ha ansvaret for å gi tyskere en smak av nordnorske matopplevelser uinder Grühne Woche. Foto: Eva S. Winther
KJØKKENSJEF. Sammen med Tor-Emil Sivertsen, Varangerkokken skal Hege Ruud fra Heges Matopplevelser på Strøksnes ha ansvaret for å gi tyskere en smak av nordnorske matopplevelser uinder Grühne Woche.

Leder det nordnorske kjøkkenet under Grühne Woche

(SØRFOLD) Hege Ruud fra Heges Matopplevelser skal lede det nordnorske kjøkkenet under Internationale Grüne Woche 2020 i Berlin.

Publisert Sist oppdatert

Det skal hun gjøre sammen med Tor-Emil Sivertsen, Varangerkokken.

Mat og reiseliv

På invitasjon fra Landbruks- og Matdepartementet, skal bedrifter fra Nordland, Troms og Finnmark representere Nord-Norge på verdens største mat og landbruksmesse, Internationale Grüne Woche i Berlin.

Sammen skal de vise frem landsdelen som matregion og profilere reiselivet for et internasjonalt publikum.

Bygger nettverk

Tilsammen 30 bedrifter fra regionen, reiser til Grüne Woche i Berlin i januar. De ti dagene messen varer skal de vise fram landsdelens matmangfold og de mange fantastiske reisemålene i nord.

Arrangementet gir også deltakerne en unik arena for nettverksbygging, både med «kollegaer» fra regionen samt resten av landet og andre land.

Saltenlaks

- Lokalmat-produsentene som skal være med, tilbyr mat fra både hav, land, sjø, vidde og fjell til tyskerne som besøker standen. Vi byr på en spennende kulinarisk reise med spesialiteter fra midnattsolens- og nordlysets rike. Og vi er utrolig stolte over å få være en del av laget som skal reise nedover til Berlin, sier Kjell-Cato Johansen-Mærvoll fra Saltenlaks.

Låner lærling

Kokker og lærlinger fra regionen skal trylle frem spennende smaksprøver som skal vise essensen av det Nord-Norge har å by på i matveien.

Kjøkkenet ledes av Hege fra Heges Matopplevelser og Tor-Emil Sivertsen, Varangerkokken. Hege Ruud i Heges Matopplevelser har ikke egen lærling, men «låner» Ann-Heidi Jansson Kyllingmark, som er andre års lærling på Fauske Hotell.

Bygge bro

- Nord-Norge har et stort potensial til å vokse som kulinarisk destinasjon. Nordnorsk Reiseliv og utvalgte reiselivsbedrifter som har natur og kultur i sin portefølje, er med på messen for å bygge bro mellom mat og reiseliv. De skal også synliggjøre og informere om hvilke muligheter som finnes i landsdelen, heter det i en pressemelding.

Sennep og dun

Kjell-Cato og Saltenlaks tar med seg Skjærgårdslaks og Røkt laks. Saltenlaks har også et samarbeid med Mimi produkter og har med sennespsaus og Mimi flatbrød.

Olaug fra Givær har med seg ærfugldun og viser oss hvordan man renser den og lager dundyner. På Givær utenfor Bodø, hekker det ærfugl. Ærfuglen er en sjøfugl som hekker langs kysten. Den plukker av seg dun når den ligger på reir, som plukkes opp når ea er gått av.

Renser dun

På Givær er det bygd små hus til ærfuglen, de har stått så lenge det har vært folk som har tatt vare på duna. De blir reparert etterhvert som det trengs. Dundyne fra ærfugl er den fineste dyna du kan få.

Denne prosessen fra ærfuglen går på land til duna er i dynen, er mange hundre år gammel.

Det er ikke så mange som gjør dette lengre, derfor enda viktigere å ta vare på.
Olaug tar med seg en ramme (som er en slags harpe du renser duna med) nedover, og en del dun. Så skal hun vise prosessen, hvordan man renser dun og lager dundyne.

Powered by Labrador CMS