EKSKLUSIVT. Anne Marie Bergskaug med den spesielle lakrisen fra Danmark som har slått så godt an i Norge. Alle foto: Stig Bjørnar Karlsen
EKSKLUSIVT. Anne Marie Bergskaug med den spesielle lakrisen fra Danmark som har slått så godt an i Norge. Alle foto: Stig Bjørnar KarlsenSPESIALBUTIKK. I Oslo åpnet de for fire år siden sin første butikk som bare selger denne lakrisen, i kjelleren på Steen og Strøm.EKSKLUSIVT. Anne Marie Bergskaug med den spesielle lakrisen fra Danmark som har slått så godt an i Norge.

Lakris-sjefen fra Fauske

Anne Marie Bergskaug (54) har alltid elsket å spise lakris. Nå er hun leder i Norge for en fremadstormende lakrissatsing.

Publisert Sist oppdatert

Hun er sjef for salget til og oppfølgingen av 250 forhandlere over hele Norge.

I fjor omsatte det danske Lakrids By Johan Bülow, som det heter, lakris for 30 millioner koner i Norge.

Anne Marie Bergskaug jobbet tidligere som restaurantsjef og vinkelner på gourmet-restauranten Feinsmecker i Oslo, en restaurant med Michelin-stjerne gjennom en årrekke.

Der sluttet hun helt i 2015, men det var en glidende overgang fra eksklusive matretter til lakris fra Danmark. Hun var tidligere medeier i firmaet som distribuerte lakris for den danske produsenten.

Så overtok danskene distribusjonen selv. Da ble Anne Marie «Head of Sales Norway». I ett år nå har hun hatt hovedansvar for å få flest mulig nordmenn til å spise den spesielle danske lakrisen.

- Den lakrisen vi selger er glutenfri og laget av naturlige råvarer. Den er hentet fra naturlig lakrisrot. Den danske gründeren ville lage ekte lakris i moderne og eksklusiv innpakning for å treffe et annet marked enn supermarked-kundene, forteller Anne Marie Bergskaug.

Det klarte han, med en produksjon som startet for elleve år siden på kjøkkenbenken hjemme hos hans mor. Nå omsetter firmaet lakris for 200 millioner kroner. Produktene selges bare i spesialforretninger og kundene er voksne.

- Det vi får høre er at folk synes det er fantastisk godt, og at de bruker det som vertinnegaver eller gaveartikler. Vi har også en adventskalender som vi solgte flere tusen av i fjor, sier Anne Marie Bergskaug

Det spesielle produktet selges ikke i dagligvarehandelen. Det ønsker de ikke, for da blir det ikke eksklusivt lenger. På Fauske selges produktene på Fauske Gave og Interiør (Hansen og Dysvik), i Bodø på Melkebaren og Smak og behag.

I Oslo åpnet de for fire år siden sin første butikk som bare selger denne lakrisen, i kjelleren på Steen og Strøm. Snart kommer neste spesialbutikk i Sandvika i Bærum.

- Lakrisen kommer i mange varianter, fra søt til salt, chili og varianter med sjokolade. Noen har også smak av frukt eller bær blandet med sjokolade. Det gjør at også folk som ikke liker lakris synes det er godt, sier lakrissjefen fra Fauske.

Anne Marie Bergskaug er datter av Rolf og Kristine Pettersen og søster til Ole Martin og Kay Roger. Til sammen er det en omfattende næringslivshistorie i den familien. Nå omhandler den også en velsmakende dansk lakris.

Powered by Labrador CMS