TETT PÅ FAGET. Sjokoladegründer Craig Alibone fyller varm sjokolade i formene til det som er en asiatisk smaksbombe med navn «Sesame Nougatine, Passion Fruit Bar». Selv om han er bedriftsleder så vil han fortsatt ta del i produksjonen. Alle foto: Sylvia Bredal
TETT PÅ FAGET. Sjokoladegründer Craig Alibone fyller varm sjokolade i formene til det som er en asiatisk smaksbombe med navn «Sesame Nougatine, Passion Fruit Bar». Selv om han er bedriftsleder så vil han fortsatt ta del i produksjonen. Alle foto: Sylvia BredalMANGE SORTER. Craig Alibone foran alle sortene sjokoladeplater i lekker innpakning. Her kan man blant annet velge mellom sjokolade med pepper, bringebær, honning, karamell, kokos, olivenolje eller sjøsalt.LEKKER DISK. Godbitene appellerer til flere sanser. Stadig vekk kommer det kunder i butikken. Til venstre er det 14 forskjellige makrontyper og til høyre diverse konfekt, som den knallblåe Saltstraumen.

Lager fargerike fristelser for øye og munn

Craig Alibone opplever suksess med sin hjemmelagede konfekt, makroner og kaker.

Publisert Sist oppdatert

BODØ: I morgen vil engelskmannens godbiter ta turen til Salten matfestival.

- Vi håper det kommer masse folk innom, for sjokoladen min selges ikke på Fauske, smiler den sjarmerende sjokolademakeren.

Nylig åpnet Alibone for øvrig nettbutikk, så sjokoladen hans kan nå ut til hele landet.

Går på engelsk

Vi er på visitt i utsalget hans i Sentrumsgården, rett nedenfor Glasshuset. Det er også her de søte godsakene blir laget.

Mens vi prater jobber Craig med å hakke opp karamelliserte plater med sesamfrø. To andre kokker er også i sving, britiske Jessica og italienske Simone. Her kommuniseres på engelsk.

De holder på å fordele tørket pasjonsfrukt i sjokoladeplateformer, og bak dem ser jeg en maskin som sirkulerer varm sjokolade.

- Jeg skal være her ut året, og trives veldig godt i Bodø. Jeg gleder meg til å se nordlyset, forteller Jessica.

MANGE SORTER. Craig Alibone foran alle sortene sjokoladeplater i lekker innpakning. Her kan man blant annet velge mellom sjokolade med pepper, bringebær, honning, karamell, kokos, olivenolje eller sjøsalt.
MANGE SORTER. Craig Alibone foran alle sortene sjokoladeplater i lekker innpakning. Her kan man blant annet velge mellom sjokolade med pepper, bringebær, honning, karamell, kokos, olivenolje eller sjøsalt.

Økende salg

I fjor solgte Alibone søte varer for litt over tre millioner kroner. Han tror omsetningen vil ha en vekst på hele 60 prosent i år.

- Vi opplever suksess nå, og det er artig. Jeg startet nok opp bedriften min på et gunstig tidspunkt, for jeg er den eneste nord for Trondheim.

Utsalg har han også på City Nord, men utfordringen for denne type butikk er jevn produksjon hele året. Høysesongen er nemlig i desember, men heldigvis har det også blitt en stor økning av bryllups-bestillinger på desserter og kaker.

Hyres inn

Før jul hyrer han inn kokker fra utlandet, fra Mexico og Nederland, og da jobbes det to skift, fire på formiddag og fire på ettermiddag.

- Men jeg har også to nordmenn i arbeidsstokken da, legger han til.

Foruten julemesser, så har ikke sjokoladebedriften besøkt andre messer. Han vurderer å finne en plass i Tromsø som kan selge varene hans.

LEKKER DISK. Godbitene appellerer til flere sanser. Stadig vekk kommer det kunder i butikken. Til venstre er det 14 forskjellige makrontyper og til høyre diverse konfekt, som den knallblåe Saltstraumen. Foto: Sylvia Bredal
LEKKER DISK. Godbitene appellerer til flere sanser. Stadig vekk kommer det kunder i butikken. Til venstre er det 14 forskjellige makrontyper og til høyre diverse konfekt, som den knallblåe Saltstraumen.

Dufter

Det lukter godt inne i produksjonslokalet. Det dufter nystekt kake, samt varm manjari-sjokolade, som Craig bestiller fra Frankrike. En gjennomsiktig glassvegg skiller kjøkkenet fra butikken. Når det kommer kunder legger kokkene fra seg arbeidet og går for å ekspedere.

På en benk er det tre stålboller med godt fyll - eller ganache som det heter på fransk. En blanding av fløte og sjokolade som anvendes som fyll eller glasur i praliner og kaker. Craig rører rundt og lar meg lukte. Den ene er det smeltet brunost blandet i, den neste har lakris i seg og den tredje gulrot. Det lukter godt.

Kreativ jobb

- Hva liker du best med jobben din?

- Jeg liker den kunstneriske delen. Det å lage og utvikle noe som gir smaksopplevelser.

- Spiser du sjokolade selv?

- Åja, alt for mye, smiler han.

- Men vanlig sjokolade-snacks i butikk, det kjøper du ikke?

- Nei, det gjør jeg ikke. De har så mye rart i den sjokoladen, begrunner han det med.

PÅ KJØKKENET. Jessica Spruit og Simone Colombo fordeler frysetørket pasjonsfrukt og sesam-knekk i sjokoladeplate-formene. De ønsket begge å oppleve Nord-Norge.
PÅ KJØKKENET. Jessica Spruit og Simone Colombo fordeler frysetørket pasjonsfrukt og sesam-knekk i sjokoladeplate-formene. De ønsket begge å oppleve Nord-Norge.

Mammas skyld

Craig forteller det er morens fortjeneste at det ble kokkeveien på ham. Som 15-åring fikk hun ham til å begynne å jobbe på kjøkkenet til et hotell. Senere ble det det kokkeskole og ytterligere to år med konditor-skole i Frankrike. Craig har jobbet i Oslo og Stavanger før han og hans bedre halvdel kom til Bodø.

- Kjæresten min gjennom 14 år er herfra, og da vi fikk barn så var det greit å komme nærmere besteforeldre, forteller tobarnsfaren, som har jobbet svært mye etter oppstarten av butikken mai 2016.

Hadde han ikke blitt sjokolademaker, så lurer han på om ikke arkitekt hadde vært en vei å gå.

DEILIG KONFEKTFYLL. Eller rettere sagt ganache i tre varianter.
DEILIG KONFEKTFYLL. Eller rettere sagt ganache i tre varianter.

Smakstester

Sjokoladeformene er klare til å fylles med flytende sjokolade, og Craig tar og fyller en pose i fra maskinen. Så klemmer han til og fyller en og en form om gangen. Jessica følger opp med å dunke formene i bordet, så sjokoladen fordeler seg jevnt.

- Vi selger jo håndlaget sjokolade, smiler han.

Kjæresten jobber for øvrig ikke i bedriften, men hun er en god smakstester.

- Hun er en viktig smakstester, fordi hun er en «vanlig» smaker, og ikke noe kokk.

Selvsagt får journalisten også smake på det hun måtte ønske. Sjokoladen smelter på tunga og smaker minst like godt som den lover med sitt ytre. Jeg kjøper også likeså godt et par sjokoladeplater til venninner som har bursdag snart.

Powered by Labrador CMS