UNDERHOLDT. Sogneprest Arnt-Håkon Nordkil bidro med både vitser, sanger og dikt og fikk stor applaus. Foto: Espen Johansen
UNDERHOLDT. Sogneprest Arnt-Håkon Nordkil bidro med både vitser, sanger og dikt og fikk stor applaus.

Kvinnehelse i sentrum:

- Kvinner må bokstavlig talt lytte til hjertet, og ikke gamble med egen helse

Sanitetskvinnene i Sulis inviterte torsdag til foredrag om kvinnehelse fra en lege - og underholdning fra en prest de hadde vunnet på auksjon...

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: I underkant av 40 personer møtte opp da Sulitjelma-avdelingen av Norske kvinners sanitetsforening (NKS) inviterte.

Lege Pernille Næss var dagens foredragsholder, og temaet var kvinnehelse - og det å lytte til kroppen og forstå hva den forteller.

- Det er kjønnsforskjeller i helse, mens også i status. Kvinner blir ofte møtt på en annen måte i helsevesenet, og jeg må vel kunne si at det er på en dårligere måte, sier Næss.

Ikke rent kvinneansvar

Hun mener det er viktig å jobbe politisk både med å påvirke politikerne til å bevilge mer midler til kvinneforskning.

- Det burde være et større politisk fokus på det. Dette skal ikke være et rent kvinneansvar. Tenk på alle menn som lever med kvinner, og ser at kona ikke blir tatt på alvor enten det gjelder diagnose eller behandling, men lever med kroniske smerter og kanskje mye slitenhet, så er det jo i også menns interesse å ha fokus på det, sier hun videre.

- Skamme oss litt

- Dette er et samfunnsansvar. Norge er ikke dårligere enn andre land på dette, og vi ligger langt framme medisinsk. Der har vi ikke noe å skamme oss over, men skal kanskje skamme oss litt når det kommer til hvordan vi ser på kvinnehelsen, sier Næss.

Hun tok for seg både sykdom som bare rammer kvinner, som oftest rammer kvinner og sykdom som gir andre symptomer enn hos menn.

Kjønnsforskjeller

Mye var knyttet til overgangsalderen. Østrogenbehandling og autoimmune sykdommer var tema, det samme var forskningen der yngre menn ofte brukes til testing av for eksempel ny medisin.

- Det begynner å bedre seg, men hvorfor er det slik? Det er kjønnsforskjeller, både når det kommer til immunforsvar, hormoner, ulike egenskaper hos x- og y-kromosomer og anatomien. Det er for eksempel mer skadelig for kvinner å ha høyt blodtrykk, siden de har et litt mindre hjerte og trangere arterier, sier Næss.

- Ulike symptomer

- Hjerteinfarkt er den vanligste dødsårsaken hos kvinner. Noe av grunnen er at de får det seint i livet, og at symptomene ikke nødvendigvis er like tydelige. Har man smerter i brystet, stråling i armen og kaldsvette så ringes ambulansen, sa hun og fortsatt:

- Men minst 40 prosent av kvinner har ikke det symptombildet. Det kan være ”bare” tungpustethet, tretthet og svette. Ringer du 113 og sier du er svett og trøtt, så er det ikke sikkert ambulansen kommer like fort,.

- Kjernesymptomet er kort/tung pust. Ikke overse dette. Mottoet er ”Ikke vent og se - ring 113”. La dem vurdere dette. Hvis ikke gambler dere med egen helse, sier Pernille Næss.

UNDERHOLDT. Sogneprest Arnt-Håkon Nordkil bidro med både vitser, sanger og dikt og fikk stor applaus. Foto: Espen Johansen
UNDERHOLDT. Sogneprest Arnt-Håkon Nordkil bidro med både vitser, sanger og dikt og fikk stor applaus.

Underholdende prest

Etter hennes innlegg, som så ut til å bli svært godt mottatt, var det kaffe og snitter, samt åresalg, før sogneprest Arnt-Håkon Nordkil inntok scenen.

Han kjøpte sanitetsdamene på auksjon til inntekt for Kirkens nødhjelp. Prisen? Tusen blanke kroner.

- Jeg var på auksjon etter initiativ fra menighetene i Sulis og Valnesfjord. I Valnesfjord var det lærerne som kjøpt meg og nå er jeg her. Oppdraget er bare ”kom å underhold oss”, så jeg har frie tøyler, sier presten som ble introdusert som ”moromann”, noe han repliserte ga et økt press på å prestere.

Men han klarte seg strålende med en miks av vitser, sanger av Lillebjørn Nilsen og til slutt noen dikt. Applausen tydet på at de i salen var godt fornøyde og vel så det.

Powered by Labrador CMS