FJERDE BOKEN. Kjell Bakken presenterte den fjerde boka om Fauske under krigen på boklanseringen. Til høyre kona Bodil Bakken som har forsket i arkivene og på nettet for Kjell. Foto: Arild Bjørnbakk
FJERDE BOKEN. Kjell Bakken presenterte den fjerde boka om Fauske under krigen på boklanseringen. Til høyre kona Bodil Bakken som har forsket i arkivene og på nettet for Kjell.

Kunne ha likvidert Rinnan på Fauske

Baker og motstandsmann Karl «Kalle» Hansen kunne ha skutt og drept den forhatte Henry Rinnan på Fauske, men gjorde det ikke på grunn av faren for represalier.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det går fram av bind 4 «Fauske under 2. verdenskrig» som ble gitt ut denne uken.

Bakeren var medlem av spionringen XU, som ble bygd opp av Johan Brandt fra Sulis.

Melkerampe

Etter krigen fortalte Karl til sønnen at han kunne ha skutt og drept Rinnan, men på grunn av represalier ville han ikke gjør det. I boken går det frem at Rinnan og hans bande var på Fauske flere ganger.

Blant annet for å avsløre XU-gruppen og de som hjalp folk å rømme over til Sverige.

Til Saltenposten utdyper sønnen Steinar Hansen at Henry Oliver Rinnan satt på en melkerampe i Holtan da hans far ble oppmerksom på han. Faren var på vei fra Grønnås til Fauske.

Spionringen

Johan Brandt ble bedt om å bygge opp en spionorganisasjon i Salten som skulle rapportere til Britisk Secret Intelligence Service i London. Han hadde valgt lensmannsfullmektig Per Selnes som nestleder.

Per Selnes hadde plukket ut sin gruppe som besto av broren Rolf Selnes, Karl Hansen, Johan Kvandal og Peder O. Erikstad. Mekaniker Nils Bjur på Finneid brakte meldingene fra Per Selnes til Johan Brandt. Fra ham ble meldingene første året ble brakt til Mavas av brødrene Thorbjørn og Karl Nygård, og fra Mavas endte meldingene opp i Stockholm.

Brød og bemanning

Baker Karl Hansen hadde god kontakt med de tyske bakerne i det store bakeriet på Erikstad. Han byttelånte mel og annet utstyr, og fikk ut av tyskerne hvor mange brød som gikk til hver avdeling.

Når han samtidig var klar over at hver person hadde et halvt brød i rasjon, kunne han lett telle opp bemanningen de ulike stedene og rapportere videre.

Bind fire

Boka forteller om hva som skjedde i Fauske kommune og om fauskefolks opplevelse under okkupasjonen i 1944. Den tar for seg bemanning og ansvarsområde til tyske militære styrker på Fauske, om organisasjon Todt og Nord-Norgebanen.

Det fortelles om de tyske entreprenørene som arbeider på jernbanen, og om svensketrafikken. Det var blant annet den som Rinnanbanden var ute etter å avsløre på sine besøk i Fauske.

De tyske styrkene returnerte gjennom Fauske etter tilbaketrekkingen fra nord.

Gal side

Kjell Bakken forteller at i dette 4. bindet har han med noen fortellinger om dem som var på den «gale» siden.

- Jeg må derfor minne om at fauskeværingene levde i et isolert, ensrettet samfunn der all informasjon var strengt sensurert, og en intens propaganda kunne nok lure mange.

Kunnskapen om Hitler-styrets utryddelse av jøder, sigøynere og andre grupper var selvsagt ukjent, skriver Bakken i et forord til leserne og fortsetter:

- Fortellingene i denne bokserien om okkupasjonen i Fauske er på noen områder annerledes enn det som er skrevet tidligere. Tiden som har gått har gjort at folk har kunnet fortelle mer. Som en eldre mann sa til meg: «Dette ville jeg aldri ha fortalt for tjue år siden»

Mange bilder

Boken inneholder flere hundre bilder, mange av dem har vi ikke sett før. Kjell Bakken og hans kone Bodil Bakken har forsket i alle arkiver, og hentet ut utrolig mye informasjon.

Ja ,enkelte ganger kan det nesten være i meste laget. Leseren skal være konsentrert for ikke å falle av lasset.

Et av kapitlene forteller om da gammelordføreren Trondsen ble arrestert for å ha lyttet på radio.

Virkeligheten

Forsidebildet er av tyske soldater vandrende i Sulis sammen med leder for Nasjonal Samling i Fauske, sjefskjemiker Rolf Støre.

Vi ser Sulitjelma Grubers anlegg bak og linbanen som fraktet malm til knuseriet og vaskeriet.

Bildet på baksiden er enda mer interessant, det er fra den tyske soldaten Rolf Wescahkalnies på besøk i barndomshjemmet i Berlin. Det er tilsynelatende feststemning hos familien i Berlin, men ansiktsuttrykket til Rolf er heller farget av hans opplevelser på østfronten.

Hans sønn Rolf på Fauske var på denne tiden halvannet år, for han var en av flere tyskere som fikk barn på Fauske under krigen.

Annen virkelighet

Forfatter Kjell Bakke forteller at en tredjedel av kommunens befolkning var i Sulis og holdt produksjonen i gang.

Han understreket at mye av det han skriver om er helt annerledes enn det vi har lest om krigen til nå.

- Det er en annen virkelighet som ikke har blitt fortalt før, og ikke den entusiastiske presentasjonen som har vært gjort tidligere, forklarte Bakken.

Bind fem

Han kom også litt inn på hva vi kunne vente i bind fem. Der skal vi blant annet få høre om hvordan tyske soldater ble flyttet i graver inne på kirkegården.

Vi skal få se på ytterligere et par hundre bilder. Samtidig sa Bakken at hvis noen har spesielle bilder fra denne tiden, så ville han gjerne få adgang til dem.

Powered by Labrador CMS