KLARE TIL START. Anne-Grete Kvikstad og Lise Pedersen har nesten fått kjøkkenet i orden, med produksjonslinjen slik de vil ha den. De nye forklærne er på plass og det skal bli en fargerik tilværelse som lefsebakere i de nye arbeidsklærne. Alle foto: Victoria FinstadUTSTYR PÅ PLASS. Takkene står klare og snart vil de atter en gang steke møsbrømlefser i Misvær. Damene har allerede nærmest fått bestilling fra bensinstasjonen, som vil selge ferdigsmurte lefser.MASSEPRODUKSJON. Anne-Grete Kvikstad står ved en kjevlemaskin, som vil la bakerdamene produsere mange lefser hurtig. Denne blir nyttig når kundene hamrer på døren etter møsbrømlefse.
KLARE TIL START. Anne-Grete Kvikstad og Lise Pedersen har nesten fått kjøkkenet i orden, med produksjonslinjen slik de vil ha den. De nye forklærne er på plass og det skal bli en fargerik tilværelse som lefsebakere i de nye arbeidsklærne. Alle foto: Victoria Finstad
- Kribler i fingrene etter å komme i gang
Nå skal det bli liv i de gamle lokalene til lefsebakeriet i Misvær.
MISVÆR: Lefsebakeriet i Misvær har lenge vært stengt og det har vært knøvlete å få tak i møsbrømlefse i bygda, med mindre en baker dem selv.
Møtte stengt dør
Noen ganger har man jo ikke tid, kunnskap eller overskudd til å bake selv. Det fikk Anne-Grete Kvikstad (52) oppleve da hun skulle ha møsbrømlefse til storfamilien.
- Jeg skulle kjøpe møsbrømlefse til storfamilien, men så var det stengt. Da gikk jeg til en tidligere kollega på blomsterbutikken, og han sa at det burde jeg ha visst, for der hadde det vært stengt lenge, ler hun.
Tente på ideen
Det tente en gnist i henne og hun gikk i gang med å finne ut av mysteriet. Kvikstad gikk i gang med etterforskningen og fant til slutt en side på Facebook, hvor det sto at bakeriet var til salgs.
- Da bestemte jeg meg for å undersøke det enda mer og tok kontakt med tidligere eier. Jeg landet på at jeg hadde lyst til å prøve det, beretter hun smilende.
Verdifull partner
Hun diskuterte ideen med Lise Pedersen (38) og de to kakket seg på lag om å få liv i bakerilokalene igjen.
- Det å kunne være to sammen, det var litt motiverende. Jeg har kjøpt bakeriet, men Lise er ansatt og min medsammensvorne. Vi er idémakere sammen, noe som er utrolig verdifullt når man skal gjøre dette her. Og så har man noen å støtte seg til, sier Kvikstad.
- Så har den ene noe den andre kanskje ikke har, så vi er gode sammen, legger Pedersen til.
Allerede kunder
Etter litt research her og der, ble damene enige om at dette var noe de kunne gjøre. Tilbakemeldinger, både hjemmefra og fra andre bakeri, er utelukkende positive.
- Alle sier at her er et marked, og lefse kan du bare bake til du stuper, fordi det er stor etterspørsel, forteller Kvikstad.
- Det er mange som har kommet på døra når de har sett at det har vært lys her inne og spurt når de kan komme og om de kan få kjøpt lefse. Folk venter her, legger Pedersen til.
Kreativitet i navnet
Og navnet? Damene finner opp et eget navn, bakeriet skal ikke lenger hete «Misvær lefsebakeri».
- Det blir «Bakeverkstedet Salten». Det gjenspeiler den kreativiteten vi har. I et verksted kan du kreere ganske mye. Det er ikke ferdiggått og det bare popper ideer. Det er noe jeg har lyst til å holde på med, så nå kan jeg dyrke det litte grann, smiler Kvikstad.
Starter etter ferien
Damene har tatt ett års permisjon fra jobben på Skjerstad oppvekstsenter, så får de se hva framtiden bringer etter det.
- Vi har hatt prøvebakst en dag, bare for å prøve utstyret. Og så er det å få tid. Jeg skal nå bake i sommerferien, men vi skal ha en liten ferie. Så 1. august er vi offisielt i gang, smiler Kvikstad bredt.
Ikke bare lefse
De to damene avslører at det antakelig vil bli et innslag av andre bakervarer også. Derfor er bedriften registrert som bakeri, og ikke bare lefsebakeri.
- Sånn at vi kan signalisere at det kan være mer enn bare lefse. Den gammellefsa, gommelefsa, blir på en måte basisen, sier Kvikstad.
- Det er nok tiden som må strekke til. Idéene er nå der, legger Pedersen til.
Gamle Misvær-minner
De har brukt litt tid på å finne ut av hvordan de skal presentere seg utad. Nye forklær er innkjøpt, og de er i sterke farger, som oransje, rosa og lilla.
- Vi skal ha litt på trappa, og skilt som viser når vi har åpent. Folk skal se at det er et bakeri her, sier Kvikstad.
- Vi har gjort det om til vårt, slik at det funker for oss, sier Pedersen.
- Det jeg har gode minner om tilbake til gamle tider i Misvær, da de hadde bakeri her, er dufta av kanelsnurr og aniskringle. Det skal vi ha her, slik at det kan dufte ut og vi kan få litt god gammel «feeling» på at her er et bakeri. Men det blir et biprodukt, da, legger Kvikstad til.
- Nå det skjer
Nå er damene klare for å ta fatt på jobben som Misværs nye bakere. De gleder seg til å se hva det neste året bringer og hvordan bakeriet kommer til å gå.
- Går dette her helt ad undas - hvorfor skulle det gjøre det, liksom? - så kan vi i alle fall se konturene etter ett år. Det er nå det skjer, vi må ta dette året og ikke ta bekymringene som kanskje kommer utover. Vi har drivkraften, utholdenheten og arbeidskapasiteten, forklarer Kvikstad.
- Og lysten, ikke minst, legger Pedersen til.
- Ja. Og motivasjonen er jo kjempeviktig for å ha arbeidskapasitet. Vi hadde ikke kunnet gjøre dette uten at vi stolte på den andre, supplerer Kvikstad.
Ivrige
De anslår at de kommer til å ligge litt bakpå med bakingen fram til jul. Etter jul tenker de at de kan trø litt tilbake og bare produsere.
- Da vil vi kanskje prøve mer ut det potensialet vi har på en reell måte, med tanke på hva vi kan klare å stå i når det gjelder produksjonen. Det kribler i fingrene allerede etter å komme i gang, smiler Kvikstad.