På bildet ser man hvor 80-sonen ved fotballbanen starter. Den fortsetter forbi butikken, innkjøring til skolen, innkjøring til treningssenteret, innkjøring til Folkets hus, innkjøring til bensin- og dieselpumpe, til Nordland Taxi og til Karelen og lekeplassen der. Foto: Frank Krokstrand
På bildet ser man hvor 80-sonen ved fotballbanen starter. Den fortsetter forbi butikken, innkjøring til skolen, innkjøring til treningssenteret, innkjøring til Folkets hus, innkjøring til bensin- og dieselpumpe, til Nordland Taxi og til Karelen og lekeplassen der.

Banen ligger rett ved veien med 80-sone:

Klubben ønsker farten satt ned

Det spilles fotball i Sulis på en bane bare noen meter fra fylkesveien der fartsgrensen er 80 km/t. - Vi ønsker nedsatt fart, sier IL Malm og støtter dermed blant annet politiet, nærmiljøutvalget og pensjonistforeningen, som lenge har jobbet for det samme.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: Leder i IL Malm fotball, Stian Larssen, mener at trafikksikkerheten rundt fotballbanen i Sulis kunne vært langt bedre.

- Vi måtte rive lysstolpene, og med det forsvant ballfangernettet. Det er plan om nye stolper og da kan nettet komme opp igjen. Men der er vi avhengig av kommunen og midler derfra, sier han.

- Daglig aktivitet

- Det er ikke heldig slik det er nå. Banen ligger bare noen få meter fra trafikkert vei der fartsgrensen er 70 eller 80 km/t avhengig av hvilken vei man kjører. Det er daglig aktivitet på banen, fortsetter han.

Stian Larssen (til høyre) er leder i IL Malm fotball. De ønsker nedsatt fart på veien som går rett ved fotballbanen og der fartsgrensen er 70 eller 80 km/t - avhenging av hvilken vei man kjører. Foto: Espen Johansen
Stian Larssen (til høyre) er leder i IL Malm fotball. De ønsker nedsatt fart på veien som går rett ved fotballbanen og der fartsgrensen er 70 eller 80 km/t - avhenging av hvilken vei man kjører.

Flere andre har tatt til orde for å få satt ned farten, blant annet pensjonistforeningen og politiet, men uten at noe har skjedd fra veieier Nordland fylkeskommune sin side.

I bakhodet hele tiden

- Mange er flinke til å avpasse farten, men nå skal vi inn i sommer- og dermed turistsesongen og da kommer det tilreisende som ikke kjenner forholdene. Vi har heldigvis ikke hatt de store farlige situasjonene hittil, men vi har det i bakhodet hele tiden. Når vi er på trening prøver vi å benytte deler av banen som er lengst vekk fra veien, sier Larssen.

Skoleaktivitet

Inntil nye lysmaster og ballfangernett er oppe igjen, så håper han og IL Malm på at fartsgrensen i alle fall kan settes ned midlertidig, selv om de mener det bør skje permanent.

- Skolen som ligger rett ved bruker også banen til aktivitet omtrent daglig, sier han.

- Tatt opp flere ganger

Enhetsleder for plan og næring i Fauske kommune, Rune Reisænen, sier de har tatt opp saken flere ganger med veieier, men uten å nå fram.

- De står på sitt, blant annet gjennom å vise til trafikktellinger. Der er noe mer trafikk på strekningen enn tidligere, men økningen er større i helgene enn på ukedagene. Vi mener det bør være 60 km/t over en strekning fra før lokalene til Nordland Taxi, tidligere Sagatun, og forbi fotballbanen. På ett punkt langs veien blir den i tillegg enda mer uoversiktlig grunnet en bakketopp, sier Reisænen.

Forventer mer trafikk

Han sier videre at det er grunn til å forvente mer trafikk langs veien i forbindelse med etableringen av Arctic Sapphire, både i anleggsperioden og når de ansatte skal kjøre til og fra jobb når den tid kommer.

Sulitjelma pensjonistforening ved Andreas Moan pekte i 2019 på at Sulis var inne i en positiv utvikling, men ett punkt bekymret - trafikksikkerheten.

De var spesielt bekymret for strekningen fra Furulund ved krysset Karelen og til Storsletta i Fagerli.

Mange veikryss

Der er det 80-sone i dag og langs veien er det åtte veikryss eller utkjørsler på rundt én kilometer vei.

Krysset ved Karelen er der øverveien møter RV830. Så kommer innkjørselen til Sagatun, deretter til drivstoffpumpene, innkjøringen til samfunnshuset som også er veien til utfartsstedene og turistleder. Samme kryss har også veien opp til kirken.

SAMLINGSSTED. Dette er avkjøringen fra FV 830 til samfunnshuset, kirken, boligområder og opp mot turområdene Hanken, Giken og Ny-Sulitjlema. Foto: Espen Johansen
SAMLINGSSTED. Dette er avkjøringen fra FV 830 til samfunnshuset, kirken, boligområder og opp mot turområdene Hanken, Giken og Ny-Sulitjlema.

Videre østover kommer utkjørselen til skolen og rett bortenfor Coop Prix. Ved sistnevnte settes farten ned til 70 km/ t og etter cirka 100 meter - rett etter å ha passert fotballbanen - ned til 50 km/ t.

Myke trafikanter

- Etter vår mening er det behov for en trafikkregulering med fartsbegrensning. Selv om vi er så heldig å ha «gammelveien» regulert til gang-/sykkelvei, fra Karelen til skolen, er det likevel trafikk av myke trafikanter langs fylkesveien. Det er folk som skal til og fra Sagatun, Sanitetshuset, til og fra busstoppene samt butikken, uttalte Moan da og fikk støtte av nærmiljøutvalget med daværende leder Kjell Basse Lund, som hadde jobbet med saken siden 2006.

Initiativ fra politiet

I 2020 var politistasjonssjef Ronny Borge av samme mening da han tok blant andre Saltenposten med på befaring og mente veieier burde revurdere fartsgrensen på stedet.

HERFRA. Her, ved Karelen, mener politistasjonssjef Ronny Borge av trafikksikkerhetsmessige årsaker, at fartsgrensen bør senkes fra 80 til 60 eller 50 kilometer i timen den neste halvannen kilometeren. En rekke steder kan man kjøre inn på eller av FV 830, og spesielt på vinteren kan sikten i begge retninger være svært begrenset for de som skal inn på veien. En måling viste at det turen tar 27 sekunder mer i 50 km/t sammenlignet med 80. Foto: Espen Johansen
HERFRA. Her, ved Karelen, mener politistasjonssjef Ronny Borge av trafikksikkerhetsmessige årsaker, at fartsgrensen bør senkes fra 80 til 60 eller 50 kilometer i timen den neste halvannen kilometeren. En rekke steder kan man kjøre inn på eller av FV 830, og spesielt på vinteren kan sikten i begge retninger være svært begrenset for de som skal inn på veien. En måling viste at det turen tar 27 sekunder mer i 50 km/t sammenlignet med 80.

Han pekte på de mange inn- og utkjørslene, og vil av sikkerhetsmessige hensyn at farten skal ned.

- Gjerne 60 km/t, men hvorfor ikke 50? De sekundene man sparer på å kjøre i 80 her er ikke mange, sier Borge.

27 sekunder

Så vi målte og strekningen det er snakk om tar 49 sekunder å kjøre i 80 km/t og ett minutt og 16 sekunder i 50 km/t. Besparelsen er altså på 27 sekunder.

- Etter mitt syn burde det vært i alle fall satt ned til 60-sone fra Karelen, og til før skolen. Derfra bør det være 50 til forbi butikken. Det er helt på trynet å skulle kjøre ut fra en butikk og rett inn i en 80-sone, sa Borge.

Nordland Taxi

Siden den gang har Nordland Taxi med sine 25 ansatte flyttet inn i bygget som tidligere huset institusjonen Sagatun. Det betyr enda flere som kjører ut på veien i 80-sonen.

- På sommertid kan man gjøre sikten bedre ved å fjerne skog. På vinteren er det litt verre. Da er nedsatt fart det beste, uttalte politistasjonsjefen.

- Uklokt å ikke lytte

- Per nå har ikke vi som etat noe annen mulighet enn det jeg gjør nå, nemlig å gå ut med dette. Vi håper det blir gjort noe og håper en ny vurdering kommer. De skal få en konstruktiv høring fra oss. Vi kommer til å være enig i at fartsgrensen skal senkes. Kommer det et annet forslag så vil vi i høringen si at vi mener den må settes ned, sa han videre.

- Politiet er regulerende og kontrollerende myndighet, men har ikke noe med veiens beskaffenhet å gjøre eller hva fartsgrensen er. Her vil et klart flertall ha ned farten, og da er det ikke klokt å ikke lytte til det, avsluttet Ronny Borge.

- Befaring må til

Per Gunnar Skotåm (Rødt) er første vara i Nordland fylkestrafikksikkerhetsutvalg og har møtt på en rekke møter de siste åtte årene.

- Fylkestingsrepresentantene er opptatt av spørsmålet. Det bør gjøres en befaring og få en konkret vurdering av forholdene. Etter at flere grupper deriblant politiet har tatt det opp, bør det være gode argumenter for å se på saken, sier han.

- Fylkestinget vedtok også en uttalelse der de ønsker at fylkeskommunene skal kunne fastsette fartsgrensen på fylkesveinettet. Der har det såvidt jeg vet ikke kommet noe svar enn, sier Skotåm.

Det er i dag Statens Vegvesen som avgjør fartsgrensen på fylkesveiene.

Powered by Labrador CMS