DÅRLIG DRIFT. Hvor blir pengene av? Saltdal kommune får inn 12 millioner i eiendomsskatt, men klarer likevel bare å betale åtte-ni millioner på gjelda. Foto: Sverre Breivik
DÅRLIG DRIFT. Hvor blir pengene av? Saltdal kommune får inn 12 millioner i eiendomsskatt, men klarer likevel bare å betale åtte-ni millioner på gjelda.

Klarer ikke å betale gjelda til tross for økt inntekt

Det er innbyggerne som må betale ned kommunens gamle gjeld. Til tross for eiendomsskatten, klarer ikke Saltdal kommune å betale ned det de skal på Robek-gjelda.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Ole Bøhlerengen (H) i opposisjonen er bekymret for den økonomiske situasjonen, etter at siste oversikt, tertialrapporten, ble lagt fram nylig.

Redder økonomien

Her viser det seg nemlig at det er eiendomsskatten som er den økonomiske redningen, når det egentlig var nedskjæringer som skulle gjøre denne jobben.

LES OGSÅ: Saltdal på topp 10-lista over dyre kommuner.

- Vi ser at det er eiendomsskatten som redder økonomien. Fremdeles har Saltdal store økonomiske utfordringer, sier Bøhlerengen.

Gammel gjeld

Det er meningen at den nylig innførte eiendomsskatten skal reduseres og etterhvert fjernes. Høyre-politikeren er spent på når dette vil kunne bli mulig, for kommunen som er på Robek-lista og som har gammel gjeld å betale ned på.
- I utgangspunktet skulle vi ha betalt tilbake rundt regnet 11 millioner. Men det viser seg i prognosene at vi bare greier å betale tilbake bare åtte-ni millioner, sier han.

12 millioner

Hvert år får Saltdal kommune inn vel 12 millioner kroner i eiendomsskatt. Det er altså mer enn det som blir brukt til å betale ned gjeld.

- Vi greier ikke engang å betale tilbake det vi får inn av eiendomsskatt. Vi får altså mer inn enn det vi klarer å betale tilbake på gammel gjeld, sier en kritisk Bøhlerengen.

LES OGSÅ: Saltdal godt ut i kommune-test.

Ikke rom

Politikerne i Saltdal er stort sett enige om at de på sikt ønsker å fjerne de 12 millionene som de får inn gjennom eiendomsskatten.
- Vi ønsker ikke å ha eiendomsskatt, det er vi ganske samstemte om. Men det er klart det ikke finnes rom når vi ikke greier å gjøre noe med drifta generelt. Saltdal kommune greier ikke prioritere de midlene vi har, sier Høyre-politikeren videre.

- Ta ned drifta

Han mener problemet ligger i at det ikke har blitt gjort noe særlig med kostnadene til drift av kommunen og at posisjonens budsjett er for svakt.

- Det er stort sett like høyt driftsnivå som vært hele tida. Det er gjort noen endringer, men ikke nok til at man greier å ta ned drifta tilstrekkelig i forhold til hva vi ønsker å få til, for å kunne drive i balanse, sier Bøhlerengen.

Fem millioner igjen

Ordfører Rune Berg skulle ønske kommunen kunne ha cashet ut Robek-gjelda.

Det gjenstår rundt fem millioner før kommunen er ute av Robek-lista. Til nå er det betalt ned mellom åtte og ni millioner kroner. Målet var å betale ned rundt 11 millioner i år.

- Hvorfor har dere ikke klart å nå målsettingen?

- Vi har ikke lyktes med å komme helt i mål, det må vi bare ta innover oss. Det jobbes iherdig med innsparingstiltak i organisasjonen med å få ned ting, sier ordfører Rune Berg.

Saken fortsetter under bildet:

KRITISK. Ole Bøhlerengen (H) er kritisk til at kommunen får inn mer i eiendomsskatt enn det de betaler i gjeld.
KRITISK. Ole Bøhlerengen (H) er kritisk til at kommunen får inn mer i eiendomsskatt enn det de betaler i gjeld.

Tatt lang tid

For å nå dit, mener han at kommunen må drives på en billigere og mer rasjonell måte.

- Vi må være mer effektive og få ned utgiftene. Men det er klart at innsparingskravene er store, og det har tatt lenger tid enn vi har trodd. Det er en lang nedskjæringsprosess.

- Er du fornøyd med budsjettet sett i ettertid?

- Jeg har selvsagt sett at vi skulle kommet oss ut av Robek, men vi ser at det har vært mer krevende å ta ned tingene enn vi først forutså, med utforutsette utgifter som har kommet opp. Men vi er der vi er, og vi har en plan for hvordan vi skal løse det.

Blant annet må kommunen rapportere om økonomisk status til Fylkesmannen.

Legevakta

Hensikten med eiendomsskatten var å klare det økonomiske ved å beholde egen legevakt i kommunen. Så langt er det ikke avklart om Saltdal skal beholde legevakta eller samarbeide med Sørfold og Fauske.

- Administrasjonen jobber med saken, forklarer ordføreren.

På torsdag legges statsbudsjettet fram, noe som er interessant for alle kommunene, med tanke på hvilket spillerom de får i de ulike sektorene.

MISFORNØYD. Ordfører Rune Berg skulle ønske at kommunen hadde kommet lenger i nedbetalingen av gjelda.
MISFORNØYD. Ordfører Rune Berg skulle ønske at kommunen hadde kommet lenger i nedbetalingen av gjelda.
Powered by Labrador CMS