TUNNEL-PROSJEKTET. Skrivemåten Tjernfjellet kom inn i forbindelse med tunnel-prosjektet siden 1990-tallet, mener Kartverket. Foto: Eva S. Winther
TUNNEL-PROSJEKTET. Skrivemåten Tjernfjellet kom inn i forbindelse med tunnel-prosjektet siden 1990-tallet, mener Kartverket.

Kjernfjellet havnet i klagenemnda

(SALTDAL) Klagenemnda for stedsnavnsaker har gått en siste runde på om fjellet skal hete Kjernfjellet eller Tjernfjellet.

Publisert Sist oppdatert

De havnet enstemmig på at skrivemåten skal være Kjernfjellet.

Anket

Både kommunen og Statskog, samt to lokale organisasjoner anket Kartverkets beslutning 1. april i fjor om at Kjernfjellet skulle være skrivemåten på natur- og bruksnavn samt avledede navn på området i Saltdal. Dermed havnet navnestriden i Klagenemnda for stedsnavnsaker.

Klagerne viste til tradisjonen for skrivemåten Tjernfjellet, samt at lokale ønsker bør velges i navnesaker.

Kjerne eller tjern

Kommunen mener navnet på fjellet kommer av at det ligger flere små vann nær toppen på fjellet. Kartverket mener opphavet til navnet er ordet kjerne, en betydning som også ligger til grunn for det lulesamiske navnet Girno, smørkjerne.

- Forleddet til navnet kan ikke være ordet tjern, ettersom dette uttales "kjønjnj", skriver Kartverket.

De mener skrivemåten Tjernfjellet vil skygge for meningsinnholdet i navnet.

- Tradisjon

Klagenemnda for stednavnsaker mener det lokale ønsket for skrivemåten skal legges sterkt vekt.

- Denne skrivemåten har en viss tradisjon, siden den har vært brukt på tunnel-prosjektet siden starten på 1990-tallet, og har dermed fått god fotfeste lokalt. Men i de eldre kilde er det imidlertid Kjernfjellet som er brukt, skriver klagenemnda i sin vurdering.

Ingen tvil

Nemnda finner ingen grunn til å tvile på at navnet kommer fra ordet kjerne. De mener derfor Kjernfjellet dermed er den skrivemåten som best viser navnets opphav.

- Begge skrivemåtene vil gi den samme uttalen, og begge er i samsvar med norske rettskrivings-prinsipper, skriver nemnda.

Skal ikke skygge

Etter en samlet vurdering gikk nemnda enstemmmig inn for skrivemåten Kjernfjellet.

- Selv om de lokale ønskene veier tungt i denne saken, fant nemnda likevel ikke at de gir godt nok grunnlag for å fravike formålsparagrafen i stednavnloven, som sier at skrivemåten ikke skal skygge for meningsinnholdet i navnet, heter det i begrunnelsen til nemna.

- Selv om de loale ønskene veier tungt i denne saken, fant nemnda likevel ikke ut at degir god nok grunnlag for å fravika formålsparagrafen i stedsnavnloven, som sier at skrivemåten ikke skal skygge for meningsinnholdet i navnet.

Powered by Labrador CMS