KANSKJE TILBAKE. Robin Johnsen åpner for å komme tilbake til gammel-jobben, som nå har skiftet navn fra lensmann til politistasjonssjef. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
KANSKJE TILBAKE. Robin Johnsen åpner for å komme tilbake til gammel-jobben, som nå har skiftet navn fra lensmann til politistasjonssjef.

Kan godt komme tilbake som Fauske-lensmann

- Jeg har fortsatt permisjon, og jeg trivdes godt som lensmann i Fauske. Det kan godt være at jeg går tilbake til den jobben.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det sier Robin Johnsen (45) til Saltenposten. Han var lensmann i Fauske fra sommeren 2014 til sommeren 2019.

Siden da har han hatt den spesielle tittelen geografisk driftsenhetsleder med kontor på politihuset i Bodø.

Det betyr at han er sjef for de lokale polititjenestene i Salten, en slags politistasjonssjef for flere politistasjoner. Det er en lederjobb, men han er i hyppig kontakt med de lokale lensmenn om aktuelle saker, prioriteringer, disponeringer og koordineringer. Han sitter også i politimesterens ledergruppe.

Permisjon

Robin Johnsen har alltid trivdes med å ta ansvar og å være leder. Derfor gikk han befalsskolen før politihøgskolen. Og derfor var han leder av politiets fagforening i hele Salten i fem år fram til han ble lensmann i Fauske.

Da han i 2019 fikk dagens jobb, var det nettopp enda et steg opp innenfor ledelse i politiet. I tillegg trengte han ikke si opp lensmannsjobben. Han fikk permisjon.

Pendling

- Så når du blir lei av pendling, går du tilbake i fauskejobben?

- Jeg trives veldig godt også i denne jobben, så vi får se. Pendlingen gir jo lengre dager, men jeg har elbil, trives med å kjøre bil og veien er blitt bra. Jeg trives med å ha tatt et steg bort fra det stedlige politiet og over til mer administrasjon, økonomi og rapporteringer. Samtidig kan jeg noen ganger savne å jobbe lokalt, sier Johnsen.

Ordfører

- Ronny Borge er per i dag en av favorittene til å bli Fauskes neste ordfører. Er det etter valget i 2023 at du går tilbake og overtar hans jobb?

- Det var ei litt spesiell problemstilling. Han ble ny lensmann etter meg. Om han skulle finne på noe annet, så vil det bli tilsatt en ny i hans stilling. Det kan bli meg, sier Robin Johnsen, som både har permisjon fra jobben, og har ansvar for å gjøre en eventuell sånn ansettelse.

Lederstil

- Hva kjennetegner deg som
leder?

- Jeg tror jeg er en ærlig og rett fram fyr som trives i dialog med folk, trives ilag med alle folk, og er mer i en hjelper-rolle enn i sjef og diktator-rolle, sier Robin Johnsen.

- Jeg er en lyttende leder som er villig til å skifte mening hvis noen har et bedre forslag enn meg. Samtidig er jeg hardtarbeidende og prøver å sette meg godt inn i det som er tema.


Forklaring bak

- Lyttende og villig til å skifte mening er jo kanskje ikke det fremste kjennetegnet på en politi. Kan du bli oppfattet som en svak leder?

- Det kan sikkert hende. Som alt annet er det jo en balanse her. Noen ganger må man ta en beslutning på tynt grunnlag, andre ganger kan man bruke mer tid og spørre nærmere.

- Har du også en god tone med kriminelle?

- Ja, jeg har jo noen år som politi ute, og av det har jeg lært at det finnes noe godt i alle mennesker, også de som har havnet utpå. Jeg fikk ofte en god dialog med de som har gjort gale ting. Vi er nødt å tak i det de har gjort, men vi forstår ofte at det kan ligge ei forklaring bak at det har blitt sånn.

Mange skjebner

- Hva tenker du om dagens
heftige narkotikadebatt?

- Vi skal holde oss til politiske vedtak, lover og instruks fra Riksadvokaten. Men jeg har sett så mange skjebner og så mange problemer av at folk velger å bruke narkotika, at jeg mener vi må gjøre hva vi kan for unngå at flere begynner med det. Jeg kjenner veldig få eksempler på at det har gått bra. Jeg forstår at vi ikke bør jage etter folk for å straffe de som har havnet i et uføre, men det er det lenge siden vi har gjort. Derimot har vi, ved å være tett på, hjulpet mange ut av problemet.

Flere brukere

Johnsen vektlegger at det er forebyggingen av nye brukere som er det viktigste.

- Det jeg syns er vanskelig er at når politiet tar to steg tilbake, så blir det flere ungdommer som prøver, og vi kunne grepet inn og forsøkt å lede den til å ta bedre valg. Når de slipper frykten for at politiet tar dem, tror jeg vi får flere brukere.

- Forskning viser jo at det ikke vil skje?

- Vi i politiet har ganske stor kunnskap om det praktiske fenomenet bruke narkotika. At det vil bli færre brukere ved å åpne opp, det tror jeg rett og slett ikke på, sier Robin Johnsen.

Powered by Labrador CMS