STORE PLANER. Svein Bækkevold og Eva Borgan har drevet nærbutikken i Mørsvikbotn siden september 2021. De hadde tidlig en plan om å få til døgnåpen butikk, og nå er det nært forestående.
Liv Reffhaug
Kan bli først med helt unik butikk
Nærbutikken i Mørsvikbotn planlegger døgnåpen butikk. Nå har de søkt om salgsbevilling for alkohol, men kommunedirektøren anbefaler politikerne å si nei.
SØRFOLD: Høsten 2021 overtok Svein Bækkevold og Eva Borgan driften av nærbutikken i Mørsvikbotn. Planen deres er å gjøre butikken døgnåpen i løpet av våren, og nå venter de svar på søknaden om salg av alkohol når butikken ikke er fysisk bemannet.
- Døgnåpen butikk er måten å redde distriktsbutikkene på, og denne tillatelsen vil gjøre alt mye enklere for oss, sier Svein Bækkevold.
Formannskapet og kommunestyret behandler saken tirsdag 19. mars.
Selvbetjening
Butikken har allerede salgsbevilling for alkoholholdige varer mellom klokken 8 og 20 på hverdager og 8 og 18 på dager før søndag og helligdager. Nå har de søkt om en endring i løyvet slik at det går an å kjøpe alkohol innenfor aktuelt tidsrom, men når butikken bare er digitalt bemannet.
I dag er butikken åpen vinterstid fra klokken 10 til 17 på hverdager og fra 10 til 15 lørdag. På sommeren er de åpen fra 9 til 20 hverdager og 9 til 18 lørdag.
- Det vi søker om er at folk skal kunne bruke selvbetjeningskassa til å kjøpe alkohol også utenom fysisk bemannet åpningstid, forklarer Svein Bækkevold.
De som kjøper alkohol må da legitimere seg på annen måte, for eksempel ved at ansatte på et kundesenter et annet sted har kontakt med dem via kamera.
- Ekstremt tungvint
- Hva betyr det for dere hvis dere får avslag på søknaden?
- Da blir det ekstremt tungvint for oss. Da må vi enten ha en person i butikken mens vi selger øl, eller så må vi ned trappa fra leiligheten vi bor i for å slå inn varene. Hvis vi ikke er hjemme, må vi ha skapene låst, sier han.
- Enn hvis dere får innvilget søknaden?
- Da gir det oss en frihet til å kjøre det løpet som er ment for en døgnåpen butikk. Det utvider tilbudet kundene har i dag og gjør det mye enklere. Dersom vi er borte, kan vi leie inn et firma på timesbasis som kan følge med via videoovervåkning, forklarer Bækkevold.
Feil i saken
Etter at driverne av butikken sendte søknad til kommunen i januar, har de også vært i kontakt med administrasjonen for å følge opp søknaden.
- Merkur som gir oss økonomisk støtte til å utvikle systemet, har også vært i møte med kommunen for å informere om hvordan systemet virker. Vi vil ikke at politikerne skal gå inn i møtet med feil informasjon, sier Bækkevold.
Han legger til at det er noen feil i saksframlegget til tirsdagens møter.
- Vi søker for eksempel ikke om bevilling for salg i en ubemannet butikk. Den er digitalt bemannet, understreker han.
Foreslår avslag
Når formannskapet og kommunestyret skal behandle saken 19. mars, er innstillingen fra kommunedirektøren å avslå søknaden. Det er med bakgrunn i en uttalelse fra Helsedirektoratet fra 2021:
"Sett opp mot alkohollovens formål, som er å begrense i størst mulig utstrekning de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan være, er det naturlig at det stilles andre og strengere krav til salg av slike varer enn andre dagligvarer. Ved å åpne opp for at alkoholholdig drikk kan selges uten kontroll av personer som er fysisk tilstede, vil dette være en form for salg som etter direktoratets vurdering er i strid med alkohollovens prinsipper. Salg av alkoholholdig drikk fra ubetjent butikk vil være en salgsform som krever en endring i det regelverket som regulerer salg av alkoholholdig drikk fra butikk».
- Om selvbetjente butikker fører til økt alkoholomsetning eller ikke i Sørfold kommune vet man ikke. Tidspunkt for salget skal uansett foregå kun innenfor gitte rammer. Man kan anta at det er enklere for personer med alkoholutfordringer å kjøpe alkohol i ubemannet butikk enn i butikk der du faktisk møter en person. Og sånn sett øker slike butikker tilgjengeligheten, står det i saksutredningen.
Gir ikke opp
Nå venter driverne av butikken spent på avgjørelsen i de politiske møtene.
- Vi stopper ikke opp hvis vi får avslag. Salget av øl kan vi ha uansett, men vi håper jo å få innvilget søknaden. Dette er godkjent i 60 kommuner allerede, så det er litt spesielt at de anbefaler å avslå søknaden i Sørfold, mener Svein Bækkevold.
Sikrer drifta
Han mener at dette systemet for døgnåpen butikk er måten å redde distriktsbutikkene på.
- Det er en måte å sikre at bygd og distrikt har en butikk. Det er ikke lett å få tak i folk til å jobbe, og vanskelig å drifte for bare oss to personer og ikke ta fri. Det burde også kommunen innse, og gi oss forutsetninger for å drive butikk her.
Slik det er i dag, taper de penger halve året, og dette er en modell som de mener kan gi bedre inntjening året rundt.
- Vi håper jo at det vi bygger opp er noe som andre vil overta senere, legger han til.